Διάφορα

Όλη η Ελλάδα γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα των ζώων

today4 Οκτωβρίου, 2016

Background
share close

Ήδη από το μακρινό 1931, ξεκινώντας από ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Από τότε βέβαια η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει πλέον όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Στη χώρα μας λοιπόν η Παγκόσμια Ημέρα των ζώων τιμάται με πολλές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες φορείς και φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα κατά της κακοποίησης των ζώων.

four-pandas-ss-1920

Αυτό είναι το πρόγραμμα με τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις:

Αθήνα

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στο Γκάζι  διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων τη Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 με μότο «4 Οκτωβρίου: Η παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μόνο η αφορμή. Ο δήμος Αθηναίων κάθε μέρα δίπλα στα ζώα της πόλης». Από τις 10:30, μικροί μαθητές του Δημοτικού απευθύνουν τις ερωτήσεις τους σε κτηνιάτρους και ειδικούς στη συμπεριφορά των κατοικίδιων, σε μία Ημερίδα για την Υπεύθυνη Ιδιοκτησία Ζώων. Στην εκδήλωση παρουσιάζεται 20λεπτο διδακτικό σκετς για την αξία της υπεύθυνης ιδιοκτησίας από τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου. Επίσης, ένας μετρητής γευμάτων βρίσκεται στις υπηρεσίες όσων νοιάζονται: με το πάτημα ενός κουμπιού γίνεται δωρεά τροφών για τα αδέσποτα του δήμου Αθηναίων…

Επίσης, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, 11:00-16:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην 2η Γιορτή Υιοθεσίας που διοργανώνουν οι ATENISTAS. (σ.σ.: το 2014 υιοθετήθηκαν 106 ζώα, 244 το 2015 και 225 το πρώτο ενιάμηνο του 2016).

Elephants in the Minneriya National Park, Dambulha in Sri Lanka

Στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί

Με ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γιορτάζει την Ημέρα των Ζώων το Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και το Κτηνιατρικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, στις 10:00, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το επάγγελμα του κτηνιάτρου και να έρθουν σε επαφή με κατοικίδια ζώα. Μέσα από το παιχνίδι οι μικροί φίλοι μαθαίνουν τα δικαιώματα των ζώων και για τη σχετική νομοθεσία. Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά ως προς την προστασία των ζώων και να τα βοηθήσει προκειμένου να κατανοήσουν τον ρόλο τους και τη σχέση τους με τον άνθρωπο στη σημερινή εποχή. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.

cute_dog_breed_12181_5026

Στον Αρκτούρο

Ο «Αρκτούρος» μας καλεί να επισκεφθούμε δωρεάν τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου. Το Καταφύγιο της Αρκούδας και το Κέντρο Ενημέρωσης στο Νυμφαίο, όπως και το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές, ανοίγουν την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 τις πόρτες στους επισκέπτες και προσφέρουν σε οργανωμένα γκρουπ μια δωρεάν ξενάγηση στον κόσμο της άγριας ζωής (ξεναγήσεις κάθε ώρα και τελευταία ξενάγηση στις 16:30). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 23860.41500.

824617-grizzly-bear-pictures

Στον ΙΑΝΟ

Ο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) διοργανώνει την τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, εκδήλωση αφιερωμένη στην προστασία τους, με τίτλο Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, φιλοζωικές οργανώσεις, εκπρόσωποι φορέων και προσωπικότητες του δημόσιου βίου, συνομιλούν με τον Νίκο Θρασυβούλου και προσεγγίζουν τις διαφορετικές πτυχές του θέματος με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

ianos

Με αλφαβητική σειρά συμμετέχουν οι:

  • Λένα Διβάνη, συγγραφέας
  • Ζυράννα Ζατέλη, συγγραφέας
  • Δέσποινα Ζηλφίδου, επιμελήτρια
  • Μάνος Καρατζογιάννης, σκηνοθέτης–ηθοποιός
  • Πένη Μαλακόζη, ενεργή εθελόντρια φιλοζωικής σε συνεργασία με τον δήμο Βριλησσίων
  • Παναγιώτης Παπαϊωάννου, κτηνίατρος
  • Άρης Σπηλιωτόπουλος, πολιτικός
  • Δώρα Τσούρη, μέλος της Φιλοζωικής Βριλησσίων
  • Γιώργος Φραντζεσκάκης, δημοσιογράφος

Παρέμβαση με βίντεο θα κάνει η Έρη Ρίτσου από το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στην Σάμο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ η εκδήλωση θα προβάλλεται«ζωντανά» και στο ianos.gr

Στη Θεσσαλονίκη

Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται στις 4 Οκτωβρίου, στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η Φιλοζωική «Νοιάζομαι«, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το «Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη«, περιμένουν τον κόσμο να τον ενημερώσουν για τα ζώα, τα παιδιά να ζωγραφίσουν και να συμμετέχουν σε κληρώσεις με δώρα και παιχνίδια». Ως …σταρ της εκδήλωσης παρουσιάζεται ο «Μάκης», έναν παράλυτο στα πίσω πόδια πανέμορφος γατούλης που αναζητεί οικογένεια για φιλοξενία!

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%