- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Η θεϊκή παρέμβαση στο ομηρικό έπος καλύπτει τα ανεξήγητα, αλλά δεν απαντά στο δίλημμα… Φυσικά, σε αυτήν την εποχή της τεχνολογίας των πληροφοριών η λέξη “Trojan” παραπέμπει αυτόματα κάπου στην σφαίρα της τεχνολογίας των υπολογιστών και των τρομερών ιών. Ωστόσο, ο Δούρειος Ίππος μπορεί να είναι όχι μόνο ένας ιός. Η έκφραση “Δούρειος ίππος” δεν είναι πλέον τόσο συνηθισμένη, αλλά είναι ακόμα γνωστή σε πολλούς ανθρώπους, και μάλιστα πήρε μια δεύτερη ζωή στο όνομα του ιού του υπολογιστή.
Τι σημαίνει η έκφραση “Δούρειος ίππος”;
Για να κατανοήσουμε αυτό το ζήτημα, ας γυρίσουμε στην μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας. Οι Έλληνες ήταν κυρίαρχοι, εφευρίσκουν συναρπαστικούς μύθους, μιλώντας για την ζωή των θεών και των ανθρώπων, για επικές μάχες και όμορφες πριγκίπισσες, κ.α. Δούρειος ίππος: συνδέεται με την πάλη και την πριγκίπισσα, και με τους μεγάλους ήρωες. Έτσι, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον μύθο, μια μικρή ιστορία. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σημαίνει «Δούρειος ίππος». Ένα δώρο, από ένα τέχνασμα, κάτι που αν και φαίνεται ακίνδυνο, μπορεί να καταστρέψει τα πάντα και τους πάντες.
Όπως πάντα στην ιστορία, ο λόγος για τον Τρωικό πόλεμο ήταν μια γυναίκα και όχι απλά μια απλή γυναίκα, αλλά μια όμορφη Ελένη, η σύζυγος του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου.
Τα αίτια του πολέμου ανάγονται στην θεϊκή διαμάχη μεταξύ Αθηνάς, Ήρας και Αφροδίτης, την οποία προκάλεσε η Έριδα δίνοντάς τους ένα χρυσό μήλο με την αναγραφή στην ομορφότερη (τη καλλίστῃ) . Ο Δίας θέλοντας να δώσει λύση στην διαμάχη για το ποια αξίζει το μήλο, τις παρέπεμψε στον Τρώα πρίγκιπα Πάρι, που επέλεξε την Αφροδίτη. Ως ανταμοιβή για την κρίση του, η Αφροδίτη τον αντάμειψε κάνοντας την Ελένη, την πιο όμορφη θνητή γυναίκα, να τον ερωτευθεί και να τον ακολουθήσει στην Τροία. Αμέσως μετά την αρπαγή της, ο Αγαμέμνονας, ο βασιλιάς των Μυκηνών και αδελφός του άντρα της Ελένης, Μενέλαου, ηγήθηκε γενικευμένης εκστρατείας των Αχαιών και πολιόρκησε την Τροία για δέκα χρόνια.
Η διαπραγμάτευση για το πώς να επιστρέψει η Ωραία Ελένη ειρηνικά, κατέρρευσε. Αυτή είναι η αρχή του γνωστού Τρωικού Πολέμου. Σε αυτόν τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Όμηρο, συμμετείχαν και οι θεοί. Η Ήρα και η Αθηνά βρίσκονταν στην πλευρά των Αχαιών, και η Αφροδίτη, ο Απόλλων, η Άρτεμις και ο Άρης βοήθησαν τους Τρώες.
Στον πανούργο Οδύσσεια ήρθε στο νου μια από τις πιο λαμπρές ιδέες για να κατακτηθεί η Τροία! Οι Αχαιοί έχτισαν ένα τεράστιο κοίλωμα μέσα σε ένα ξύλινο άλογο που κατασκεύασαν. Αποφασίστηκε στην κοιλιά του αλόγου να τοποθετηθούν οι καλύτεροι πολεμιστές! Και το άλογο να παρουσιαζόταν ως δώρο στους Τρώες. Τα υπόλοιπα στρατεύματα θα προσποιούνταν ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι Τρώες το πίστεψαν και έφεραν το άλογο στο φρούριο. Την νύχτα ο Οδυσσέας και οι άλλοι ήρωες βγήκαν από αυτό και έκαψαν την πόλη.
Έκτοτε η έκφραση “Δούρειος ίππος” απέκτησε την έννοια του δώρου με βρώμικο τέχνασμα, κάτι που, αν και φαίνεται αβλαβές, μπορεί να καταστρέψει!
Συντάκτης: Μαρία Παπαϊωάννου
Κάθε Πέμπτη
21:00 - 23:00
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
20:00 - 22:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)