- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Το συνεχές σκρολάρισμα, ξανά και ξανά, μπορεί να γίνει μια μορφή εξάρτησης και μανιακής συνήθειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλές και άγνωστες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Γιατί όμως είναι τόσο εθιστικό;
Είναι στην ανθρώπινη φύση να αναζητάμε την προβλεψιμότητα και τα μοτίβα. Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες πηγαίνουν από τη μία ανάρτηση στην άλλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε 19 δευτερόλεπτα.
Όταν μετακινούμαστε στις ροές μας αλλάζοντας περιεχόμενο τόσο γρήγορα, ο εγκέφαλος δέχεται κάθε φορά ένα χτύπημα ντοπαμίνης, δημιουργώντας ένα είδος νευρολογικής “μαστούρας”.
Αυτή η έξαρση είναι που μας κάνει να συνεχίζουμε να μετακινούμαστε άσκοπα μέσα σε διαφορετικό περιεχόμενο. Είναι το ίδιο με οποιονδήποτε εθισμό, είτε πρόκειται για ναρκωτικά, αλκοόλ ή τζόγο. Το ένα χτύπημα οδηγεί στο άλλο, οδηγώντας σε έναν κύκλο που μοιάζει με εθισμό, όπου οι χρήστες είναι εθισμένοι στη συνεχή ροή.
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι δημιουργοί σχεδιάζουν σκόπιμα πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να προκαλέσουν συμπεριφορές εθισμού. Αυτές οι πλατφόρμες βοηθούν στη δημιουργία συνήθειας χρησιμοποιώντας το μοντέλο Hook.
Το μοντέλο Hook δημιουργεί μια συνήθεια πελατών χρησιμοποιώντας τέσσερις φάσεις -έναυσμα, δράση, ανταμοιβή και επένδυση. Και λειτουργούν. Τα μοντέλα Hook δημιουργούν εθιστικούς βρόχους ανατροφοδότησης που κρατούν τους χρήστες κολλημένους στα τηλέφωνά τους. Όταν βλέπετε μια ειδοποίηση, σας προτρέπουν να ελέγξετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανταμείβεστε με ένα like, ή ένα σχόλιο, ώστε να έχετε κίνητρο να συνεχίσετε να τα παρακολουθείτε.
Αποτέλεσμα, η απώλεια παραγωγικότητας, η υπερφόρτωση αισθήσεων, τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Το ατελείωτο σκρολάρισμα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να οδηγήσει σε απώλεια παραγωγικότητας. Καθώς η σελίδα φορτώνει συνεχώς νέο περιεχόμενο, ξεχνάμε τι κάναμε αρχικά στο διαδίκτυο και χάνουμε την αίσθηση του χρόνου – τον οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει για πιο παραγωγικές δραστηριότητες που προωθούν τους στόχους μας.
Η άπειρη κύλιση δημιουργεί μια ατελείωτη προσφορά νέων πληροφοριών και οπτικών μέσων. Αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό για μερικούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Η υπερδιέγερση μπορεί να είναι επιβλαβής, προκαλώντας στους ανθρώπους να αισθάνονται συγκλονισμένοι, αγχωμένοι και εξαντλημένοι.
Η συνεχής κύλιση είναι επίσης επιβλαβής για την ψυχική υγεία. Η εθιστική ποιότητα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, άγχος και κατάθλιψη.
Ο συνεχής βομβαρδισμός ιστοριών και εικόνων δημιουργεί την ψευδαίσθηση των ατελείωτων δυνατοτήτων, οδηγώντας σε μια αίσθηση επείγοντος και FOMO (φόβος της Απώλειας) .
Επίσης το να περνάμε τόσο πολύ χρόνο με scrolling σημαίνει λιγότερη σωματική δραστηριότητα, γεγονός που είναι επιβλαβές για τη σωματική μας υγεία. Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως μιας οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και δυσφορία των ματιών, ενώ η παρατεταμένη χρήση του τηλεφώνου πριν από τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει απώλεια ύπνου.
Σε μια εποχή που δεν μπορεί να αποτραβηχτούμε από την τεχνολογία και όσα μας προσφέρει, καλούμαστε να βρούμε νέους τρόπους που θα μας προφυλάξουν από το να περιπλανιόμαστε άσκοπα στο διαδίκτυο, σκρολάροντας μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και συναισθήματά μας.
Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης
Λέξεις-θροΐσματα από τον κόσμο τον χρυσό, τον «πέραν», με την Μαρία Παπαϊωάννου
close
Κάθε Κυριακή
14:00 - 15:00
Σάββατο & Κυριακή
17:00 - 19:00
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
με τον Διαμαντή Κυριακάκη
20:00 - 21:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)