Στέλιος Νικολαΐδης

Ο Εθισμός στις Οθόνες και οι λύσεις για μια πιο ισορροπημένη σύνδεση

today1 Δεκεμβρίου, 2024

Background

Στην εποχή της πληροφορίας, η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στις ζωές μας. Τα social media και τα smartphones μας συνδέουν με τον κόσμο, αλλά πολλές φορές μας αποξενώνουν από τους γύρω μας. Ο εθισμός στην οθόνη δεν είναι απλώς μια θεωρία -είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει την ψυχολογία μας. Το συνεχές scrolling, η ντοπαμίνη των likes και η αίσθηση “να μην μείνω πίσω” δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης.

Η Πρόκληση

Πολλοί νιώθουν ότι χωρίς το κινητό ή τα social media θα έχαναν την ισορροπία τους, ακόμα και την επαφή με τον κόσμο. Το ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία χωρίς να γινόμαστε δέσμιοι; Η λύση δεν είναι να απορρίψουμε την τεχνολογία, αλλά να τη χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και να μοιραζόμαστε ουσιαστικά την πληροφορία.

Προτάσεις για Λύσεις

Μοιραστείτε ό,τι σας εμπνέει

Όταν βλέπετε κάτι ενδιαφέρον στο κινητό σας, κάντε το αφορμή για συζήτηση. Μιλήστε στους φίλους σας ή στην οικογένειά σας γι’ αυτό. Μετατρέψτε την πληροφορία από κάτι που “κρατάτε” σε κάτι που “μοιράζεστε”. Έτσι, το κινητό γίνεται εργαλείο σύνδεσης, όχι απομόνωσης.

Οργανώστε κοινές στιγμές

Καθιερώστε μια “ώρα σύνδεσης” όπου όλοι στην οικογένεια ή την παρέα μοιράζονται τις καλύτερες στιγμές τους από το διαδίκτυο. Π.χ., δείξτε ένα βίντεο που σας άγγιξε ή μια είδηση που σας έκανε εντύπωση. Αυτό ενισχύει τη συζήτηση και τις σχέσεις.

Μάθηση από μικρή ηλικία

Στα σχολεία, μπορεί να διδάσκεται πώς να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να ενισχύουμε τη συνεργασία. Με δραστηριότητες που προωθούν το μοίρασμα της πληροφορίας, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να συνδέονται πραγματικά με τους άλλους, όχι μόνο ψηφιακά.

Αποδεχτείτε την ανάγκη για ιδιωτικότητα

Δεν χρειάζεται να “εξορίσουμε” το κινητό. Ο καθένας χρειάζεται χρόνο για τον εαυτό του. Όμως, αυτός ο χρόνος δεν πρέπει να καταργεί τις πραγματικές σχέσεις. Η ισορροπία είναι το κλειδί.

Νέοι κοινωνικοί κανόνες

Όπως έχουμε κανόνες καλής συμπεριφοράς, έτσι μπορούμε να φτιάξουμε “άγραφους κανόνες” για τη χρήση των συσκευών. Π.χ., σε κοινωνικές συναθροίσεις, αφήστε τα κινητά στην άκρη και επικεντρωθείτε στους ανθρώπους γύρω σας.

Η τεχνολογία δεν είναι ο εχθρός. Είναι εργαλείο. Η πρόκληση είναι να τη χρησιμοποιούμε με τρόπο που να ενισχύει τις ανθρώπινες σχέσεις και όχι να τις υπονομεύει. Με τη σωστή εκπαίδευση και αλλαγή της κουλτούρας μας, μπορούμε να μετατρέψουμε τα smartphones και τα social media από πηγή αποξένωσης σε μέσο ουσιαστικής σύνδεσης.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%