Μαρία Παπαϊωάννου

Σύντομο σχόλιο για τον Μιχάλη Βιολάρη καλεσμένο στον NGradio

today4 Μαρτίου, 2016

Background

Ο φιλόλογος-τραγουδιστής του Νέου Κύματος της ελληνικής μουσικής, το καλό παιδί που αγαπήθηκε από τον κόσμο με τα τραγούδια του και τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο της εποχής (18 τον αριθμό!) Μια επιτυχημένη σαραντάχρονη πορεία στο ελληνικό τραγούδι, με δεκάδες δίσκους, η οποία συνεχίζεται ενεργά ως τις μέρες μας!

Με κάποιο παράξενο τρόπο συνδέεται με τον σταθμό μας, αφού η εμπειρία του Στέλιου μας στον ελληνοκυπρικό σταθμό ως παραγωγού τριάντα χρόνια πριν ήταν πολύτιμη, και λειτούργησε σαν έμπνευση για το στήσιμο του ngradio! Του θυμίσαμε πως τον είχαμε πάρει στο τηλέφωνο στην τρίτη μας εκπομπή!

Ο Μιχάλης Βιολάρης γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα της Κύπρου, ένα μικρό χωριό κοντά στη Λευκωσία. Από το 1965 άρχισε να γράφει δικά του τραγούδια, όπως το «Ούλα Χαλάλιν σου», «Αρκείς τζιαι πέθανα» κ.α. Από τις αρχές του 1967 αρχίζει η τραγουδιστική του πορεία! Στην Πλάκα στην μπουάτ Παράγκα όπου φιλοξενείται από την Καίτη Χωματά, γίνεται η γνωριμία του με τον Γιάννη Σπανό. Και ξεκινάει η δισκογραφία με τον συνθέτη (Άσπρα καράβια, Πρώτη και Δεύτερη Ανθολογία)

Τραγούδησε δεκάδες τραγούδια του Γιώργου Κριμιζάκη που έγιναν μεγάλες επιτυχίες! Εξαιρετική η ερμηνεία του στο «Θαλασσινό τριφύλλι» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Λίνου Κόκοτου. Ήταν 23 χρονών, όπως μας είπε, και με πολύ τρακ μπροστά στον Ελύτη! Ο ίδιος ο Ελύτης προσάρμοσε στίχους του στην μουσική η οποία του άρεσε πολύ!

Η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα ξεκινά με το συγκλονιστικό τραγούδι «Αν βουληθώ να σ’ αρνηθώ»
(διασκευή δημοτικού τραγουδιού) Ακούστηκε και στο θέατρο με την Παξινού να παίζει την ηρωική μάνα μάρτυρα της κυπριακής αντίστασης που χαρίζει την ζωή στον νεαρό εγγλέζο με τον οποίο θα αντάλλασσε την ζωή του γιού της!

Από το 1972 ξεκινάει εμφανίσεις σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία κ.α. Σημαντική ήταν η συναυλία του στο Carnegie Hall της Ν. Υόρκης το 1976, τα έσοδα της οποίας προσφέρονται στην Κύπρο μετά την εισβολή. (Όπως μας είπε, πήγε ο ίδιος και ζήτησε να του διατεθεί το Carnegie Hall για την συναυλία του!)

Ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα και στίχους των: Οδυσσέα Ελύτη, Ιακώβου Καμπανέλλη, Βασίλη Ρώτα, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας Κώστα Μόντη, Κώστα Γεωργουσόπουλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Άκου Δασκαλόπουλου, Κώστα Κινδύνη, Μιχάλη Πασιαρδή, Δημήτρη Ιατροπούλου, Γιάννη Κακουλίδη, Σώτιας Τσώτου κ.α.

Ξεχωριστή θέση στην δισκογραφία του κατέχουν και τα Κυπριακά: «Τα Κυπριώτικα του Βιολάρη» (1970) και, «Καιρών και ηρώων μνήμη» (1996) αφιερωμένα στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959) τα οποία μελοποίησε ο ίδιος σε ποίηση του Κύπριου ποιητή Χριστόδουλου Πασιαρδή.

Ερμήνευσε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Γιάννη Γλέζου, Βασίλη Κουμπή, Γιώργου Κριμιζάκη. Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Κατσαρού, Λίνου Κόκοτου, Μιχάλη Τερζή, Απόστολου Καλδάρα, Γιώργου Μητσάκη, Θόδωρου Δερβενιώτη, Χρήστου Νικολόπουλου, Τάκη Σούκα κ.ά.

Αγαπημένα τραγούδια: το Δελφινοκόριτσο, η Ελένη, Χαλάλιν του, Τα καραβάκια, Βάρκα χωρίς πανιά (μαζί με την Κ. Χωματά), Ήρθες εψές, Άσπρα καράβια (μαζί με την Κ. Χωματά), Αν βουληθώ να σ’ αρνηθώ, Τα ριάλια, Μαυρομαλλούσσα κοπελιά (μαζί με την Κ. Χωματά) Βάρκα χωρίς πανιά, κ.α

Έγραψε ιστορία στις μπουάτ Απανεμιά, Διογένης, Λήδρα, εμβληματικά στέκια της εποχής των μπουάτ!

«Πενήντα χρόνια σαν να μην δούλεψα! Απόλαυση το τραγούδι!» Ο Μπιθικώτσης σημάδεψε την πορεία του, όπως μας είπε. Εμπειρία και η συνεργασία του με την Μοσχολιού με την οποία τραγούδησε μαζί στην Κύπρο!

Άνθρωπος απλός, με χιούμορ, διεισδυτικός όσο και συναισθηματικός, ήταν απόλαυση να τον ακούμε να σχολιάζει πρόσωπα και πράγματα! «Ψεύτικοι οι άνθρωποι, λίγοι οι εντάξει!» Εντόπισε εξάλλου την έλλειψη παιδείας ως την κύρια αιτία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην νεοελληνική πραγματικότητα!

Μας υποσχέθηκε να επανέλθει με καλλιτέχνη-έκπληξη και να μας τραγουδήσει μαζί με τον Ισίδωρο!

«Τα καλά πράγματα συνεχίζονται από καλούς ανθρώπους!» όπως είπε.

Συντάκτης: New Generation Radio

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%