- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Οσφυαλγία (πόνος στη μέση)
Από τις πιο συχνές παθήσεις που απευθύνεται κανείς σε βελονιστή γιατί σε πολλές περιπτώσεις αντενδείκνυται η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (γαστρίτιδα, υπέρταση, μειωμένη νεφρική λειτουργία, αιματολογικά προβλήματα) ή γιατί η χρήση τους έχει πενιχρά ή παροδικά αποτελέσματα ή γιατί ο ασθενής θέλει πάση θυσία να αποφύγει το χειρουργείο ή γιατί τα αποτελέσματα του βελονισμού είναι σαφώς καλύτερα στην αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας όπως έδειξε πανεθνική Γερμανική μελέτη (που άναλυτικά αναφέρω παρακάτω). Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η συχνότερη αιτία νεφρικής ανεπάρκειας στους ενηλίκους είναι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Η σωστή διάγνωση, όπως σε όλες τις παθήσεις, από ιατρό είναι απαραίτητη γιατί αρκετές νόσοι έχουν ως σύμπτωμα την οσφυαλγία. Στη περίπτωση της οσφυαλγίας δεν ερεθίζονται νεύρα όπως στην ισχιαλγία, αλλά συνήθως η αφορμή είναι μυϊκός σπασμός από απότομη κόπωση (άρση βαρών), από απότομες κινήσεις, από κρύωμα της μέσης ιδιαίτερα μετά από ίδρωμα και φυσικά από άγχος.
Θεραπευτικά μην ξεχνάτε τη χρήση τοπικής ζέστης (θερμοφόρα, έμπλαστρα, λάμπα, κουβέρτες κ.α.), τα σπιτικά ιαματικά λουτρά, τα ατμόλουτρα και τις ήπιες ασκήσεις γυμναστικής που σας χαλαρώνουν χωρίς να σας προκαλούν πόνους ή άλλα συμπτώματα.
Βελονιστικά ακολουθούμε το γενικό κύκλο τόνωσης των νεφρών, (εννοώ τους ενεργειακούς νεφρούς και όχι τους ανατομικούς νεφρούς) γιατί η πραγματική αιτία είναι η νεφρική ενεργειακή ανεπάρκεια. Η κατάκλιση είναι συνήθως χρήσιμη, η χρονική διάρκειά της είναι εξατομικευμένη, όσο νιώθετε ότι σας ξεκουράζει-βοηθάει ξαπλώστε σε στάση που να σας αναπαύει.
Σημαντικά βελονιστικά σημεία: ΧΚ 31, Ν 1, Ν 3, περιγραφή τους στον κύκλο τόνωσης των νεφρών .
Βότανα: λαδανιά, τσάι του βουνού, τσουκνίδα, υπερικό, χαμομήλι, ιτιά, τσουκνίδα, δρακοντιά, ρίγανη, τριγωνέλλα, ελιά, αχιλλαία, πεντάνευρο, στουρέκι (globularia alypum), χαμαιπεύκη (ptilostemon chamaepeuce), ελίχρυσο, αστράγαλος.
Παράδειγμα: έγχυμα λαδανιάς.
Γιατροσόφια: α. παίρνουμε 2 μεγάλα κρεμμύδι όπως είναι με την φλούδα, 1 μέτριο λεμόνι με τη φλούδα, 10 -15 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές, ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι, ένα φλιτζανάκι λευκό οινόπνευμα, μισό φλιτζανάκι αλάτι, μισό φλιτζανάκι corn flour και μία κουτ. της σούπας μαγειρικής σόδας. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ. Το μείγμα το φυλάγουμε στο ψυγείο για τις ημέρες που θα το χρειασθούμε. Απλώνουμε στο μέρος που πονάμε ένα κομμάτι βαμβάκι μεγέθους ίσου με την επιφάνεια της μέσης που μας πονάει, τοποθετούμε μια με δυο κουταλιές της σούπας με το μείγμα και το σκεπάζομε με βαμβάκι (όπως το τοστ). Το τοποθετούμε πάνω στο μέρος του πόνου, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη φαγητού και το σταθεροποιούμε με ζώνη οσφύος. Προσθέτουμε 3-4 φορές την ήμερα ανάμεσα στο βαμβάκι μια νέα κουταλιά από το μείγμα. Το φοράμε επάνω μας μέρα νύχτα. Δεν είναι ανάγκη να μείνουμε στο κρεβάτι (http://giatrosofia-bartzokas.blogspot.gr/).
β. εντριβή με ζουμί από βρασμένο λάχανο.
γ. εφαρμογή ζέστης π.χ. με πιστολάκι μαλλιών και μετά ήπια εντριβή ή επάλειψη με χαμομηλόλαδο, ή βαλσαμόλαδο ή ριγανέλαιο, σελ. 41.
δ. σε 1/2 lt νερό βράζουμε φλούδες 2 μήλων, όταν το νερό μειωθεί στο μισό τότε χλιαρό το πίνετε νηστικοί κάθε πρωί. Το επαναλαμβάνετε για 15 μέρες, σταματάτε για 10 μέρες και ξαναρχίζετε.
ε. προληπτικά: 1/6 ματσάκι λαϊκής μαϊντανού (100g), 1/6 άνηθου (60g) και 1/6 σέλινου (130g), τα βράζετε σε 5 ποτήρια νερού, όταν το νερό κοχλάσει τα βγάζετε από τη φωτιά, τα αφήνετε σκεπασμένα για μισή ώρα, τα σουρώνετε και το διατηρείτε στο ψυγείο. Καθημερινά το πρωί πίνετε από το μείγμα ένα ποτήρι νερού για 5 μέρες, για 10 μέρες διακόπτετε και επαναλαμβάνετε.
Γενικός κύκλος τόνωσης των νεφρών
Βελονίζουμε αρχικά το ΧΚ 31, (στους άνδρες το αριστερό και στις γυναίκες το δεξιό), εικόνες 21 και 22, το οποίο βρίσκεται εύκολα αν έχουμε το σώμα μας σε στάση προσοχής (όρθιοι, είτε ξαπλωμένοι) με τεντωμένα τα χέρια και τα δάχτυλα κολλημένα στα πλάγια του σώματός μας. Εκεί που ακουμπάει το μεσαίο δάχτυλο την πλάγια μεριά του μηρού (είναι μία γούβα ανάμεσα στον τετρακέφαλο και δικέφαλο μηριαίο μυ και αν πιέσουμε προκαλείται έντονος πόνος) είναι το βελονιστικό σημείο. Όταν ήμασταν μικροί χτυπούσαμε με γονατιά το σημείο αυτό και παρέλυε το πόδι. Η φορά της βελόνας είναι προς τα δάχτυλα των ποδιών και όταν την βγάζουμε πιέζουμε για 3 δευτερόλεπτα το σημείο.
Στην επομένη συνεδρία βελονίζουμε το ΧΚ 31 στο άλλο πόδι.
Στην τρίτη συνεδρία βελονίζουμε στο άλλο πόδι το Ν 1.
Στην τέταρτη συνεδρία βελονίζουμε το Ν 1 του άλλου ποδιού.
Μετά για άλλες δύο συνεδρίες (εναλλάξ αριστερά-δεξιά) βελονίζουμε το Ν 3 που βρίσκεται ακριβώς στην αύλακα που υπάρχει στο μέσο της νοητής οριζόντιας γραμμής που συνδέει το έσω σφυρό (το εσωτερικό του αστραγάλου) με τον αχίλλειο τένοντα, εικόνα 15. Η μύτη της βελόνας κοιτάει την κοιλιά και η κεφαλή την πατούσα (φορά προς την κοιλιά), τόνωση.
Το σημείο Ν 1 όπως και το Ν 3 είναι σημεία τόνωσης γι’ αυτό βγάζοντας τη βελόνα πιέζουμε τα σημεία για 3 δευτερόλεπτα. Το γενικό κύκλο τόνωσης των νεφρών που αποτελείται από έξι συνεδρίες, μπορούμε να τον επαναλάβουμε ανάλογα με την βελτίωση των ενοχλημάτων.
Σε οξεία οσφυαλγία που πολλοί αποκαλούν λουμπάγκο (έντονος πόνος στη μέση που δεν μας επιτρέπει να σκύψουμε) μπορούμε να κάνουμε βελονισμό (μία συνεδρία ή και δύο σε πολύ οξύ άλγος) κάθε μέρα. Όσο λιγότερο έντονα είναι τα συμπτώματα, τόσο πιο αραιά μπορούμε να κάνουμε τις συνεδρίες (δύο ή τρεις εβδομαδιαία).
Τα σημεία που ενδείκνυνται περισσότερο στην οσφυαλγία είναι απομακρυσμένα (μακριά από τη μέση). Σε κάθε συνεδρία εκτός από το προαναφερθέν κάθε φορά απομακρυσμένο σημείο του γενικού κύκλου τόνωσης των νεφρών μπορούμε να βελονίσουμε και εκείνα τα σημεία στη μέση που μας πονάνε (επώδυνα) ή εκείνα που δεν πονάνε, αλλά όταν πιέσουμε το δέρμα είναι επώδυνα (σημεία σκανδάλης-trigger points). Εάν υπάρχουν επώδυνα σημεία δεν ψάχνουμε για σημεία σκανδάλης. Βελονίζουμε τα πιο επώδυνα και προσπαθούμε ο αριθμός των επώδυνων ή των σημείων σκανδάλης που βελονίζουμε να μη ξεπερνάει τα τρία.
Ένα δεύτερο, αλλά λιγότερο δυνατό απομακρυσμένο βελονιστικό σημείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει βαθύ άγχος είναι το ΟΚ 40, εκτόνωση, το οποίο βρίσκεται στην πίσω μεριά του γόνατος (τοποθετούμε τον ασθενή μπρούμυτα) ακριβώς στο κέντρο (σημείο διασταύρωσης της κάθετης μέσης γραμμής με την οριζόντια μέση γραμμή). Η φορά της βελόνας είναι προς την κοιλιά.
Γερμανική πανεθνική μελέτη
Το 2001 ξεκίνησε στη Γερμανία πανεθνική μελέτη για το βελονισμό και τη δράση του στην κεφαλαλγία τάσης, στην ημικρανία, στη χρόνια οσφυαλγία και στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Διήρκεσε 4 χρόνια, απαιτήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και συμμετείχαν 7.300 ιατροί βελονιστές και 43.000 ασθενείς.
Η πρώτη φάση περιελάμβανε 10 συνεδρίες βελονισμού σε περίοδο 5 εβδομάδων, σε 40.000 άτομα. Το 89,9% ένιωσαν βελτίωση των ενοχλημάτων τους, εκ των οποίων το 50.7% από τους 4 πρώτους βελονισμούς. Δεν σημειώθηκαν θάνατοι, υπήρξαν λιγότερο από 1% συνολικά λιποθυμίες και ήπιες τοπικές φλεγμονές. Η φάση αυτή ήταν προκαταρκτική και δεν περιελάμβανε δείγμα ελέγχου.
Επειδή υπήρξε επιτυχία ακολούθησε η δεύτερη φάση με προοπτική τυχαιοποιημένη τυφλή μελέτη στην οποία συγκρίθηκε ο βελονισμός με την κλασσική συντηρητική αντιμετώπιση και με τον ψεύτικο βελονισμό. Αποδείχτηκε ότι ο βελονισμός είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα στην οσφυαλγία και στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ίδια αποτελέσματα στην κεφαλαλγία τάσης και στην ημικρανία. Τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σε 4 εργασίες που δημοσιεύθηκαν σε αναγνωρισμένα διεθνή ιατρικά περιοδικά:
Brinkhaus B et al. University Medical Center, Berlin, Germany.
Acupuncture in patients with chronic low back pain: A Randomized Controlled trial.
Archives of Internal Medicine 2006 Feb 27;166(4):450-7
Witt C et al. University Medical Center, Berlin, Germany.
Acupuncture in Patients with Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Trial.
Lancet 2005 Jul 9-15;366(9480):136-43
Diener HC et al. Department of Neurology, University Essen, Germany.
Efficacy of acupuncture for the prophylaxis of migraine: a multicentre randomized controlled clinical trial.
Lancet Neurology 2006 Apr;5(4):310-6.
Melchart D et al. Centre for Complementary Medicine Research, Department of Internal Medicine II, Technische Universitat Munchen, Kaiserstr 9, 80801 Munich, Germany. Acupuncture in patients with tension-type headache: randomized controlled trial.
British Medical Journal 2005 Aug 13;331(7513):376-82.
Συνεπεία των παραπάνω (παρόλο που παραμένει άγνωστος ο τρόπος δράσης του βελονισμού) ήταν το Γερμανικό ΚΕΣΥ να αναγνωρίσει το βελονισμό ως επιστημονική θεραπευτική αγωγή για τη χρόνια οσφυαλγία και την οστεοαρθρίτιδα γόνατος και να προτείνει την έγκρισή του από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία (18/4/2006), απόφαση που επικυρώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Υγείας (19/9/2006).
Λαδανιά (Cistus Creticus, rock-rose)
H λαδανιά έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να καταστρέφει
τις ελεύθερες ρίζες, και να έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες γερμανικών πανεπιστημίων έδειξαν ότι προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και ότι είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές περισσότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών. H λαδανιά αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Είναι εξαιρετική για το δέρμα, βότανο αντιρυτιδικό και αντιγηραντικό, βοηθά τα δέρματα με ακμή και νευροδερματίτιδα.
Ισχυρό αντιφλεγμονώδες, είναι πολύ χρήσιμο σε οσφυαλγία, ισχιαλγία, οσφυοϊσχιαλγία, τενοντίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ.). Αντιαιμορραγικό, χρήσιμο σε μηνορραγία και ρινορραγία (βαμβάκι εμποτισμένο με κίστο στο ρουθούνι).
Χαλαρωτικό, κατάλληλο για το άγχος, την αϋπνία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Πολύ καλό στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της κολίτιδας. Αντιμικροβιακό, αντι-ιικό, αντιμυκητιασικό, μελέτες έχουν δείξει ότι δρα κατά των staphylococous aureus, escherichia coli, candida albicans και κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Σε συνδυασμό με τη διουρητική δράση που έχει είναι χρήσιμο στην ουρολοίμωξη και την προστατίτιδα. Τα άνθη της είναι κατάλληλα για τις πέτρες των νεφρών. Από την αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί κατά της παχυσαρκίας και κατά κάποιων μορφών όγκων.
Δοσολογία: μία κουταλιά του γλυκού τριμμένα αποξηραμένα ή χλωρά φύλλα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, τέσσερεις φορές ημερησίως. Τα βράζετε 2 λεπτά. Θεραπευτικοί είναι και οι μικροί τριχοφόροι μίσχοι (βλαστοί) που φέρουν τα φύλλα, τα άνθη και τα μπουμπούκια.
Ως τώρα δεν είναι γνωστό ότι εμφανίζει κάποια παρενέργεια.
Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος
με τον Διαμαντή Κυριακάκη
20:00 - 21:00
Κάθε Τετάρτη
21:00 - 23:00
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)