Blog

φωτο στουρέκι

today1 Μαρτίου, 2016

Background

Από https://kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com/2014/01/27/globularia-alypum-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CE%BA%CE%B9/ Αντίγραφο από globularia alypoum στουρέκι

Αντίγραφο από globularia alypoum στουρέκι (5)

Αντίγραφο από globularia alypoum στουρέκι (4)

Αντίγραφο από globularia alypoum στουρέκι (3)

Αντίγραφο από globularia alypoum στουρέκι (2)
Η Globularia alypum L. είναι ένας μικρός αειθαλής αρωματικός ημίθαμνος που σπάνια ξεπερνάει τα 60 εκ. σε ύψος. Τα μικρά γαλαζωπά-μωβ και αρωματικά του άνθη είναι συγκεντρωμένα σε κεφαλιόμορφες ταξιανθίες.
Την ονομασία globularia την πήρε από τον Linnaeus, το 1753 ,από τη λατινική λέξη που επεξηγεί το σχήμα του άνθους
Απαντά στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας , σε ξηρές πετρώδεις θέσεις μαζί με άλλους θάμνους και ημίθαμνους . Προτιμά τα ασβεστολιθικά εδάφη.
Είναι εξαιρετικό μελισσοτροφικό φυτό, δίνοντας πολύτιμο νέκταρ και γύρη στην αρχή της μελισσοκομικής περιόδου, αφού η ανθοφορία του ξεκινά μέσα στον Φεβρουάριο. Φέτος η ανθοφορία του ξεκίνησε από το Γενάρη. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην παραδοσιακή ιατρική πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στην ποικιλία των τοπικών του ονομάτων: στουρέκι, σιδέρι, της προβατίνας κ.ά.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:

Το φυτό είναι πλούσιο σε Πολυφαινόλες και Φλαβονοειδή. Σε σχετικές πανεπιστημιακές έρευνες που έχουν καταχωρηθεί στη US National Library of Medicin τεκμηριώθηκαν οι έντονα αντιοξειδωτικές ιδιότητες του φυτού. Επιπρόσθετα το εκχύλισμα του έχει ευεργετική επίδραση στο πλάσμα και δίνει μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για τη θεραπεία της υπερτριγλυκεριδαιμίας . Ακόμη δρα ευεργετικά στους μυς και τους νεφρούς, μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων και βελτιώνει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα . Σε σχετική μελέτη του Farhat Hached Hospital τεκμηριώθηκαν οι ανδρογενητικές (δημιουργία σπερματοζωαρίων) ιδιότητες του φυτού που συντελούν στη θεραπεία της στειρότητας. Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν πολύ γνωστό φυτό με την ονομασία ‘’ Αλυπον’’, όπου θεωρείτο φαρμακευτικό φυτό. Ο Διοσκουρίδης ως σημαντικός γιατρός φαρμακολόγος και βοτανολόγος αναφέρει ότι το Αλυπον, ήταν πολύ καλό καθαριστικό της χολής, αντιρευματικό , εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, και πολύ υποστηρίζουν ότι είναι καλό κατά της ισχιαλγίας.
Ένα αφέψημα που γίνεται από τα λουλούδια χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νεφρολιθίασης. Νομάδες στην έρημο της Τυνησίας το χρησιμοποιούν για να γιατρεύουν έλκη του στομάχου. Τα τελευταία χρόνια το φυτό έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε δευτερογενείς μεταβολίτες και την αντιοξειδωτική του δράση.
Τέλος με σύγχρονες μελέτες αποδείχθηκε η αντιδιαβιτική δράση του φυτού. Η υπογλυκαιμική δράση του διαμεσολαβείται μέσω της βελτίωσης του περιφερικού μεταβολισμού της γλυκόζης και την αύξηση στην απελευθέρωση της ινσουλίνης.
sciencedirect
ABCIC
Journal of Medical and Bioengineering

African Journal of Ecology

US National Library of Medicin

National Center for Biotechnology Information

plant-hunters

Taleb-Dida N, Krouf D, Bouchenak M. Globularia alypum aqueous extract decreases hypertriglyceridemia and ameliorates oxidative status of the muscle,
kidney, and heart in rats fed a high-fructose diet. Nutr Res. 2011

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%