Φαία Στάινερ

Κροτοφοβία | Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιο σας τις ημέρες του Πάσχα

today5 Απριλίου, 2018 6

Background

Το Πάσχα έφτασε και ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες σκύλου ή γάτας είναι η αντίδραση του κατοικιδίου τους στους δυνατούς θορύβους που κάνουν τα πυροτεχνήματα ιδίως το βράδυ της Ανάστασης. Είναι γεγονός ότι η «Ευαισθησία στους ήχους» είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που περιγράφεται στο 20% με 50% περίπου των σκύλων που εκτίθενται σε βεγγαλικά, πυροβολισμούς, βροντές ή άλλα έντονα ηχητικά ερεθίσματα.

Καθώς ο χρόνος μέχρι την Ανάσταση δεν επαρκεί ώστε να «μάθετε» στο ζωάκι σας ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται, πάμε να δούμε κάποιες απλές συμβουλές από το livingwithdogs.gr που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από την κροτοφοβία.

  1. Μη φωνάζετε και μη μαλώνετε το κατοικίδιό σας όταν φοβάται, γιατί του επιβεβαιώνετε πως έχει κάτι να φοβάται.
  2. Σιγουρευτείτε πως το ζωάκι σας βρίσκεται σε έναν ασφαλή και όσο γίνεται ήσυχο χώρο, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί ή να διαφύγει, (π.χ. όχι στο μπαλκόνι).
  3. Κλείστε τις κουρτίνες στο δωμάτιο αυτό και βάλτε μια ήρεμη μουσική πριν ακόμα ξεκινήσουν τα βεγγαλικά.
  4. Εάν έχετε σκύλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φερμόνες (ADAPTIL) στο συγκεκριμένο χώρο. Οι φερομόνες, άοσμες για εμάς, παράγονται από τη μέση γραμμή της μαμάς-σκύλας όταν γεννήσει, αλλά και από άλλα μέρη του σώματος του σκύλου (αυτιά, περιπρωκτική περιοχή, πέλματα) και δρουν ως ένα χημικό αίσθημα ασφάλειας. [Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας.]
  5. Δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος, ένα καταφύγιο για το σκύλο σας. Στο δωμάτιο που επιλέξατε βάλτε ένα μαξιλάρι ή το κλουβί του κατοικιδίου σας, αφού πρώτα το σκεπάσετε με μία κουβέρτα. Το μέρος αυτό δεν πρέπει να συμβολίζει τίποτα το αρνητικό για το ζωάκι σας, δεν πρέπει να πηγαίνει εκεί δηλαδή όταν φοβάται (π.χ. όχι του κλουβί μεταφοράς που έχει συνδέσει με επίσκεψη στον κτηνίατρο ή άλλες δυσάρεστες για αυτό εμπειρίες). Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο μέρος, μόνο με θετικές συσχετίσεις (π.χ. λιχουδιές, παιχνίδια) έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια όταν βρίσκεται εκεί και να μην τρέμει περιμένοντας «να περάσει το κακό», π.χ. όπως όταν κρύβετε κάτω από το κρεβάτι όταν φοβάται. Δημιουργήστε το μέρος αυτό όσο γίνεται πιο άμεσα έτσι ώστε να μάθει το ζωάκι σας να συσχετίζει το μέρος αυτό με θετικά ερεθίσματα. Προσοχή, ποτέ δε στέλνουμε το σκύλο μας στο μέρος αυτό, ούτε ως τιμωρία ούτε για να νιώσει ασφάλεια, αλλά τον αφήνουμε μόνο του να επιλέξει που θέλει να πάει.

Εγώ θα πρέπει να χαϊδεύω το ζωάκι μου όταν φοβάται για να ηρεμήσει ή όχι;

Θα ακούσετε πολλούς στην ερώτηση αυτή να σας απαντούν με διαφορετικό τρόπο. Η αλήθεια είναι πως αν χαϊδέψουμε το σκύλο μας και αυτός ηρεμήσει θα νιώσουμε και εμείς και αυτός καλύτερα. Το πρόβλημα είναι πως έτσι δε μαθαίνουμε στο σκύλο μας τι πρέπει να κάνει και σε περίπτωση που λείπουμε από το σπίτι, ακουστεί κάποιος ήχος και ο σκύλος μας φοβηθεί δε θα ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το φόβο του αυτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η «ευαισθησία στους ήχους», ή «κροτοφοβία»  και η δυσκολία κάποιων σκύλων να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι, τα λεγόμενα και «προβλήματα αποχωρισμού» από τον κηδεμόνα τους, συχνά συνυπάρχουν στους ίδιους σκύλους. Προτιμότερο, λοιπόν είναι να αντιδρούμε όσο πιο ουδέτερα γίνεται όταν ο σκύλος μας φοβάται και να του μάθουμε μέσω τον παραπάνω τρόπων να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα, να μην επιζητά σε εμάς τη λύση του προβλήματος, γιατί δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε πάντα δίπλα του. Αν αντίθετα είστε συνέχεια μαζί με το σκύλο σας και δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να απουσιάζετε όταν ζητήσει τη βοήθεια σας τότε μπορείτε να τον ανακουφίσετε με ένα χάδι όταν φοβάται. Σκεφτείτε με ψυχραιμία πώς θα συμπεριφερθείτε στο σκύλο σας όταν αυτός φοβηθεί και αποφασίστε τη συμπεριφορά σας από πριν όλη η οικογένεια μαζί. Στις περισσότερες περιπτώσεις το να μάθουμε στο σκύλο μας να αντιμετωπίζει μόνος του τους φόβους του αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη βελτίωση της ευζωίας και της ποιότητας ζωής του.

Πηγή: livingwithdogs.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%