Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΚΖ’): η χρήση των επιρρημάτων «απλώς» και «απλά»

today28 Ιουλίου, 2013

Background

Όπως και άλλα ζεύγη επιρρημάτων όπου ο τύπος σε –ως διαφέρει σημασιολογικά από τον τύπο σε –α (πβ. λ.χ. αδιακρίτως – αδιάκριτα, εκτάκτως – έκτακτα, αγρίως – άγρια), η διτυπία απλώς – απλά μάς υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε τα εν λόγω επιρρήματα  διαφορετικά. Από εσφαλμένη αντίληψη της έννοιας της κοινής ελληνικής (δημοτικής) ή από μια γλωσσικά ισοπεδωτική τάση των σύγχρονων Ελλήνων, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο το επίρρημα απλά, ακόμα και στις περιπτώσεις  εκείνες όπου  επιβάλλεται η χρήση του επιρρήματος απλώς.
Το επίρρημα απλώς σημαίνει «μόνο»: χρειάζεσαι απλώς ένα πιστοποιητικό από τον εργοδότη σου / κοίταξε απλώς να περάσεις την τάξη / πρέπει απλώς να προσέχεις λίγο τις αντιδράσεις σου / πέρασε απλώς  για να μού πει μια καλησπέρα / δεν εννοεί απλώς να συμμορφωθεί με το περιβάλλον του.
Το επίρρημα απλά σημαίνει «με απλό τρόπο, με απλότητα»: να προσέχετε να διατυπώνετε απλά τις απόψεις σας /  τού τα είπα απλά και ξάστερα / να μιλάς απλά για να σε καταλαβαίνουν οι ακροατές σου.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%