- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Τα αριθμητικά επίθετα τα χωρίζουμε σε απόλυτα (λ.χ. πέντε μήλα), τακτικά (λ.χ. πρώτος μήνας), πολλαπλασιαστικά (λ.χ. τριπλός μισθός) και αναλογικά (λ.χ. δεκαπλάσια ποσότητα).
Τα απόλυτα αριθμητικά από το πέντε ώς το εκατό καθώς και το δύο έχουν ένα μόνο τύπο για όλα τα γένη και όλες τις πτώσεις, είναι δηλαδή άκλιτα. Από τα απόλυτα αριθμητικά μόνο το ένα, το τρία και το τέσσερα έχουν τρία γένη και κλίνονται το ένα μόνο βέβαια στον ενικό, το τρία και το τέσσερα στον πληθυντικό.Ο αριθμός ένα δίνει στην ονομαστική τα αριθμητικά επίθετα ένας (άντρας), μία ή μια (γυναίκα), ένα (παιδί), στη γενική ενός (κηπουρού), μίας ή μιας (κόρης), ενός (αγοριού) και στην αιτιατική ένα(ν), μία ή μια και ένα. Ο αριθμός τρία δίνει στην ονομαστική και την αιτιατική τα επίθετα τρεις (άντρες), τρεις (γυναίκες), τρία (παιδιά) και στη γενική τριών (αντρών, γυναικών, παιδιών). Ο αριθμός τέσσερα δίνει στην ονομαστική και στην αιτιατική τα επίθετα τέσσερις (άντρες), τέσσερις (γυναίκες), τέσσερα (παιδιά) και στη γενική τεσσάρων (αντρών, γυναικών, παιδιών).
Τα αριθμητικά από το διακόσια και πάνω έχουν τρία γένη και κλίνονται, μόνο βέβαια στον πληθυντικό, κατά το πλούσιος (π.χ. διακόσιοι – διακόσιες – διακόσια, χίλιοι – χίλιες – χίλια).
Γράφονται με δύο νι το εννέα – εννιά, το εννιακόσια και τα παράγωγα του εννιακόσια, ενώ μ’ ένα νι γράφονται το ένατος και το ενενήντα.
Φοίβος Ι. Πιομπίνος
Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος
Εκπομπή λόγου και τέχνης με την Μαρία Παπαϊωάννου
close
Σάββατο & Κυριακή
17:00 - 19:00
Κάθε Σάββατο
19:00 - 20:00
Κάθε Κυριακή
13:00 - 14:00
Κάθε Κυριακή
14:00 - 15:00
Σάββατο & Κυριακή
17:00 - 19:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)