Φοίβος Πιομπίνος

Ποια ήταν η Μόσχω Τζαβέλα;

today6 Ιουνίου, 2019 2 5

Background
share close

     Η Μόσχω Τζαβέλα  υπήρξε μέλος της φάρας των Τζαβελαίων από το Σούλι της Θεσπρωτίας, όπου γεννήθηκε το 1760. ΄Ηταν γυναίκα του Λάμπρου Τζαβέλα, μητέρα του Φώτου, ο οποίος είχε νυμφευθεί τη γνωστή Δέσπω, και γιαγιά των αγωνιστών Κίτσου και Γιώργου. ΄Εζησε την εποχή που ο πονηρός Αλή Πασάς ήθελε νε εδραιώσει την κυριαρχία του στην ηπειρωτική  Ελλάδα και τη Βαλκανική, οπότε είχε στραφεί εναντίον των κλεφτών και των αρματωλών, ενώ είχε καταβάλει μακροχρόνιες προσπάθειες για να καθυποτάξει τους Σουλιώτες με δόλο. Τον Ιανουάριο 1792 ο Αλή Πασάς ζήτησε  τη βοήθειά τους με την πρόφαση να εκκαθαρίσει το Δέλβινο και το Αργυρόκαστρο από τους ατάκτους. ΄Ετσι ο Λάμπρος Τζαβέλας με τον γιό του Φώτο και άλλους 70 Σουλιώτες στάλθηκαν στα Γιάννινα. Ο Αλής τους συνέλαβε και απείλησε τον Λάμπρο Τζαβέλα πως θα εκτελούσε τον γιο του Φώτο εφόσον δεν επέστρεφε στο Σούλι και έπειθε τους κατοίκους του να απέλθουν. Ο Λάμπρος αποφάσισε να μην υποκύψει στις άπειλές του τυράννου. Τον Ιούλιο 1792 έγινε η μάχη της Κιάφας, στην οποία έλαβαν μέρος άνω των 10.000 Τουρκαλβανών και κατά την οποία σκοτώθηκαν 2.000 -κατ΄άλλους 3.000- Τουρκαλβανοί και αιχμαλωτίστηκαν 207. Οι Σουλιώτες είχαν 74 νεκρούς και 92 τραυματίες, μεταξύ  των οποίων και ο Λάμπρος Τζαβέλας. Στη μάχη της Κιάφας οι Τουρκαλβανοί αποπειράθηκαν να αιχμαλωτίσουν τις Σουλιώτισσες και αυτές τους επιτέθηκαν με επικεφαλής τη Μόσχω Τζαβέλαινα και κατάφεραν να τους τρέψουν σε φυγή.

     Μετά την καταστροφή του Σουλίου, η Μόσχω Τζαβέλα ακολούθησε μαζί με άλλους συγχωριανούς της το δρόμο προς την Πάργα  και από εκεί στην Κέρκυρα που τελούσε υπό γαλλική κατοχή, όπου και πέθανε το 1803. Ο ηρωισμός της έχει απαθανατιστεί στο δημοτικό τραγούδι.

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος     piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (2)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΜΑΡΑΚΗΣ στις 12 Μαρτίου, 2024

    καλημερα στην όμορφη παρέα των fm ragio και στους Αγγελους τoυ σταθμού και όταν ένας σταθμός έχει αγγέλους έχει και ψυχή ,καρδιά αισθήματα και ρεπερτόριο να ξέρετε η Κρήτη σας συζυτάει για τον τρόπο σας και την λεβεντιά σας στα ερτζιανά κάνετε την διαφορά σας αγαπάμε όλους και τον καθένα ξεχωριστα να έχετε δύναμη και δημιουργικότητα για το καλό της ανθρώπινης αξίας και αυτό που ενώνει είναι η αγάπη και όταν την μεταδίδεται μας κάνεται ποιο δυνατούς και έχοντας μια συντέκνισσα σαν την Αννα Μαρία αισθάνομαι υπερήφανος και κομμάτι δικό σας καλές και δημιουργηκές στιγμές στον αέρα παιδια την αγάπη μας !!

    • New Generation Radio στις 21 Απριλίου, 2024

      Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Νίκο! Είστε ένας λεβέντης Κρητικός και ότι γράφετε για εμάς, ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για εσάς! Την αγάπη μας!


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%