Φοίβος Πιομπίνος

To ντοκιμαντέρ για τον βασιλιά Παύλο

today17 Μαρτίου, 2014

Background

Διάβασα στην εφημερίδα Η Καθημερινή τα εξής: «Τι θα είχε συμβεί αν ο βασιλιάς Παύλος δεν είχε προσβληθεί από μια επιθετική μορφή καρκίνου στο στομάχι και δεν πέθαινε πρόωρα πριν από  πενήντα ακριβώς χρόνια; Αυτή η συναρπαστική υπόθεση πλανάται πάνω από την ιστορική βιογραφία “Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς”».

Καταρχάς η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, ούτε η εικοτολογία αποτελεί στοιχείο της. Ο καθένας είναι  ελεύθερος να  διατυπώνει  οποιαδήποτε εικασία τού καπνίσει, όμως η ιστορία κρίνει από τα αποτελέσματα. «Εκ  γαρ του καρπού  το δένδρον γινώσκεται» (Ματθ. ιβ’, 33). Αναρωτιέμαι γιατί ο Παύλος υπήρξε ασυνήθιστος. Σε τι συνίσταται η μοναδικότητά του; ΄Ηταν άραγε τόσο σπουδαίο το πολιτικό ανάστημα του ανδρός; Είναι βέβαια του συρμού να αποκαθίστανται διάφορα αμφιλεγόμενα ιστορικά πρόσωπα υπό το πρόσχημα της ανατροπής «ορισμένων μύθων»,  που δεν είναι κατ’ ανάγκη μύθοι. Αναρωτιέμαι όμως ποιοι να είναι αυτοί οι μύθοι γύρω από τον βασιλιά Παύλο. Αναρωτιέμαι επίσης ποια μπορεί να είναι τα στοιχεία εκείνα του βίου και της πολιτείας του που συνήρπασαν τόσο πολύ τον σκηνοθέτη ώστε να δαπανήσει χρήματα για να τού αφιερώσει ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ. Εκτός κι αν το γύρισε κατά παραγγελία της αλλοτινής βασιλικής οικογένειας.

Άλλη μια αγιογραφία, θα μού πείτε, ανάμεσα σε τόσες άλλες. Εδώ αγιοποιήθηκε από τη ρωσική Εκκλησία ο τσάρος  Νικόλαος Β’ ο Αιματοβαμμένος , ο τελευταίος του οίκου των Ρομάνοφ, που εκτελέστηκε το 1918. Ένα είναι πάντως βέβαιο: τα ανάκτορα υπήρξαν εν γένει καταστροφικά για την πορεία του ελληνικού έθνους. Ως απόδειξη αυτής της θέσης αρκεί και μόνο να θυμηθούμε την περίοδο του Εθνικού Διχασμού επί βασιλείας του Κωνσταντίνου Α’ και πρωθυπουργίας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τώρα το αν κάποιοι βασιλείς ήταν λιγότερο καταστρεπτικοί από κάποιους άλλους, είναι επουσιώδες.  Εξάλλου ο θεσμός της βασιλείας είναι διεθνώς, εδώ και δεκαετίες, παρωχημένος και επομένως παντελώς άχρηστος, ο δε ρόλος της νοείται μόνο διακοσμητικός, της τάξεως βιεννέζικης οπερέτας,  αν και πολυδάπανος.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%