Μαρία Παπαϊωάννου

The Sundance Kid! Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο αγαπημένος, αποχαιρετά τον κινηματογράφο!

today6 Νοεμβρίου, 2018

Background

Γεννημένος στην Καλιφόρνια, με ιρλανδέζικο αίμα, έζησε τα νεανικά του χρόνια ως μποέμ ζωγράφος στο Παρίσι και την Φλωρεντία, αφού έκανε τον γύρο της Ευρώπης, περνώντας μάλιστα και από την Ελλάδα, θέλοντας να έρθει σε επαφή με τον κλασικό πολιτισμό και διαφορετικές κουλτούρες. Στην Ευρώπη πολιτικοποιήθηκε συνειδητοποιώντας την πλήρη άγνοια του ως Αμερικάνου -για την οποία ένιωσε ντροπή, όπως ο ίδιος έχει πει- για την ταραγμένη περίοδο του τέλους της δεκαετίας του ’50 και την εμπλοκή των ΗΠΑ στο εξωτερικό και τον πόλεμο της Αλγερίας
Σπούδασε υποκριτική στην περίφημη δραματική σχολή American Academy of Dramatic Arts της Νέας Υόρκης. Η υποκριτική γίνεται η ψυχοθεραπεία του μετά τον ξαφνικό θάνατο του πρώτου του παιδιού σε ηλικία πέντε χρονών!
Το 1959 κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ, που θα τον λατρέψει και θα του εξασφαλίζει δουλειά.
Οι επιλογές του, υψηλών στάνταρντ, προσπάθησε πολύ να είναι ενάντια στο στερεότυπο του «όμορφου ξανθού», για το οποίο εξάλλου είχε υποστεί bulling!
Μεγάλη αγάπη σε όλη του την ζωή υπήρξε ο αθλητισμός! Η αγάπη του εξάλλου για την φύση τον οδήγησε στην Γιούτα την δεκαετία του ‘ 60 όπου αγόρασε μια μεγάλη έκταση -στην οποία και ζει! Η αγάπη του για την γη τον ευαισθητοποίησε σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος! Σύντομα ενεργοποιείται ως ακτιβιστής για να προστατεύσει τα δάση της Γιούτα από κατασκευαστικά έργα! Πράγμα για το οποίο μάλιστα δέχτηκε επανειλημμένες απειλές για την ζωή του! Στην Γιούτα, το 1978, ίδρυσε το Φεστιβάλ του Sundance, το σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αμερικής για την προώθηση του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου.
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση στον κόσμο του Χόλιγουντ. Ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει παραμείνει μέχρι σήμερα σταθερός στις αρχές του, πολιτικά στρατευμένος με την αριστερά, ενισχύοντας σταθερά νέους καλλιτέχνες και ποιοτικές καλλιτεχνικές δημιουργίες!
Έχει κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ: το πρώτο (1980) για την σκηνοθεσία της ταινίας Συνηθισμένοι Άνθρωποι
και το δεύτερο (2002) για τη συνολική του προσφορά στο χώρο του κινηματογράφου.
Τόσες οι ταινίες του που αγαπήσαμε! Ξυπόλητοι στο πάρκο, Τα καλύτερα μας χρόνια, Αβάνα, Πέρα από την Αφρική, Υπέροχος Γκάτσμπι, Ανήθικη Πρόταση, Υπόθεση πολύ προσωπική, Ηλεκτρικός Καβαλάρης, Γητευτής των Αλόγων, Τρεις Μέρες του Κόνδορα, Το Κεντρί, Οι δυο ληστές κ.ά.
Για το κλείσιμο της αυλαίας διάλεξε την ταινία Ο γέρος και το όπλο, στην οποία υποδύεται τον Φόρεστ Τάκερ, έναν παράξενο παραβάτη του νόμου, ο οποίος συνελήφθη 17 φορές για ληστείες τραπεζών σε πάνω από 60 χρόνια! Και τις 17 φορές φυλακίστηκε, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει.
“Σκέφτηκα, εντάξει, αρκετά. Γιατί να μη φύγω με κάτι που είναι πολύ αισιόδοξο και θετικό; Για μένα αυτός ήταν ένας θαυμάσιος χαρακτήρας για να παίξω, σε αυτό το σημείο της ζωής μου!” δήλωσε ο Ρέντφορντ για τον Τάκερ. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του David Lowery, με συμπρωταγωνιστές τους Cassey Affleck και Sissy Spacek. Ο προσεκτικός θεατής θα αναγνωρίσει αναφορές σε παλιές του ταινίες… Σαν μια αναφορά-ανακεφαλαίωση…
«Είμαι ένας ανυπόμονος άνθρωπος, γι’ αυτό και μου είναι δύσκολο να κάθομαι και να κάνω τη μία λήψη μετά την άλλη. Σε αυτό το σημείο της ζωής μου θα μου έδινε περισσότερη ευχαρίστηση να επέστρεφα στη ζωγραφική, γιατί δεν εξαρτώμαι από τίποτα και κανέναν. Είμαι απλώς εγώ και ο εαυτός μου! Όταν ζωγραφίζεις είσαι κύριος του εαυτού σου. Κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις το κόκκινο χρώμα -όλες οι αποφάσεις είναι δικές σου!»
«Ο τρόπος να αντιμετωπίσεις το χρόνο είναι να συνεχίσεις να κινείσαι! Όσο μπορώ να ακονίζω το μυαλό μου και να αποδέχομαι την πρόκληση σε ό,τι έρχεται στο δρόμο μου, είμαι ζωντανός! Συνεχίστε να κινείστε με ταχύτητα! Μη σταματάτε ούτε για το θάνατο!»
Είμαι βέβαιη πως θα συνεχίσεις όμορφα την ζωή σου!
Κρατώ στα μάτια μου το τόσο όμορφο πρόσωπο σου και το παράστημα σου που αποτύπωσαν την καλοσύνη, την ευφυΐα, τον πολιτισμό, το ταλέντο σου! Μοναδικός!

Συντάκτης: Μαρία Παπαϊωάννου

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%