Μαρία Παπαϊωάννου

Σύντομα σχόλια για τον Νάνο Βαλαωρίτη καλεσμένo στον ngradio

today4 Ιουλίου, 2015

Background

«Υπέροχη, αξέχαστη εμπειρία! Ένας άνθρωπος διαυγής, δημιουργικός, μας χάρισε λίγο από τον πλούτο των εμπειριών μιας ζωής μέσα στην τέχνη και στους ανθρώπους της! Σπάνια και άκρως ενδιαφέρουσα εκπομπή!» μας είπε ο Άγγελος Πάτερος ο οποίος συνόδευσε την Τώνια Μασουρίδου στο σπίτι του μοναδικού Νάνου Βαλαωρίτη. Επιτομή του 20ου αιώνα θα τον χαρακτήριζε κανείς με λίγες λέξεις! Καθώς ήρθε σε επαφή με τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής του και με σπουδαίους εκπροσώπους τους. Ό ίδιος, κοσμοπολίτης, με σπάνια μόρφωση και παιδεία, έμφυτη καλοσύνη και ευγένεια! Ένας αστός που νοιάζεται για τον κόσμο και την τύχη των αδυνάτων!

Ποιος είναι ο Νάνος Βαλαωρίτης;

 

Δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Λωζάννη της Ελβετίας και σπούδασε νομικά καθώς και αγγλική και γαλλική φιλολογία στα πανεπιστήμια των Αθηνών, του Λονδίνου και της Σορβόνης.

Πρωτοδημοσιεύει στα Νέα Γράμματα το 1939. Το 1944 μετά από προτροπή του Σεφέρη ταξιδεύει στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογοτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Συναντά τους Τ.Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν και Ντύλαν Τόμας και εργάζεται για τον Λούις ΜακΝις στο BBC.
Εκτός από την μελέτη αγγλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κάνει και μεταφράσεις στα αγγλικά Ελλήνων μοντερνιστών ποιητών, μεταξύ των οποίων του Ελύτη και του Εμπειρίκου. Το 1947 εκδίδει στο Λονδίνο την Τιμωρία των Μάγων, την πρώτη του ποιητική συλλογή. Από το 1954 μέχρι το 1960 συμμετέχει στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Το 1960 επιστρέφει στην Ελλάδα, και ανάμεσα 1963 και το 1967 εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό Πάλι. Το 1968 πηγαίνει στις ΗΠΑ όπου και διδάσκει επί 25 χρόνια συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό “Lettres Nouvelles”. Οργάνωσε επίσης παρουσίαση των Ελλήνων υπερρεαλιστών στο Κέντρο Πομπιντού το 1990-91. Από το 1989 έως το 1995 διηύθυνε με τον ποιητή Αντρέα Παγουλάτο το περιοδικό “Συντέλεια”.

Το 1982 βραβεύεται με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την συλλογή του Μερικές γυναίκες (ενώ είχε αρνηθεί ανάλογη βράβευση το 1958, όπως και πρόταση το 1976 της Ακαδημίας Αθηνών να γίνει αντεπιστέλλον μέλος!) Το 1996 βραβεύτηκε από το Ν.Ρ.Α. (National Poetry Association, την Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης).Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το ποιητικό του έργο. Την ίδια χρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής. Το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο έργο του.

Μεγάλος ο κατάλογος των ποιητικών του συλλογών, των θεατρικών του έργων και δοκιμίων. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη πατώντας εδώ!

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%