Στέλιος Νικολαΐδης

Η υπερβολική σκέψη: Ένας αόρατος εχθρός της αυτοπεποίθησης!

today14 Σεπτεμβρίου, 2024

Background
share close

Η υπερβολική σκέψη συχνά πηγάζει από ένα πολύ βαθύτερο πρόβλημα: την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν δεν νιώθουμε σίγουροι για τον εαυτό μας, ο νους μας γεμίζει με σενάρια και υποθέσεις, προσπαθώντας να προλάβει ή να ελέγξει μελλοντικές καταστάσεις. Σκεφτόμαστε ξανά και ξανά τα ενδεχόμενα, ελπίζοντας πως έτσι θα προετοιμαστούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο, τη δυσφορία ή την απογοήτευση.

Αυτός ο κύκλος σκέψεων δεν σταματάει ποτέ. Σαν μια ατελείωτη ταινία που παίζει στο μυαλό μας, μας κρατά σε μια διαρκή ένταση, χωρίς να μας αφήνει να ηρεμήσουμε. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ο πυρήνας αυτής της διαδικασίας. Φοβόμαστε μήπως πληγωθούμε ή αποτύχουμε, και γι’ αυτό, το μυαλό μας προσπαθεί συνεχώς να επιλύει προβλήματα πριν καν αυτά προκύψουν.

Αυτός ο τρόπος σκέψης, όμως, είναι εξαντλητικός. Μας εμποδίζει να ζούμε στο παρόν, να απολαμβάνουμε τη ζωή και να ενεργούμε με θάρρος. Η λύση δεν είναι να συνεχίσουμε να υπεραναλύουμε τα πάντα, αλλά να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Χρειάζεται να μάθουμε να κινούμαστε με σιγουριά, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες όταν και όποτε έρθουν, χωρίς να σκεφτόμαστε υπερβολικά.

Όπως ένα αυτοκίνητο μας πηγαίνει εκεί που πρέπει, αλλά δεν το βάζουμε στο σπίτι μας, έτσι και η σκέψη πρέπει να μας καθοδηγεί, αλλά να σταματάει όταν φτάνουμε στον προορισμό μας. Όταν τελειώνει το κομμάτι που πρέπει να σκεφτούμε, χρειάζεται να απελευθερώνουμε το μυαλό μας, να ζούμε στο παρόν και να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%