Στέλιος Νικολαΐδης

Ας ελευθερωθούμε… Τι είναι το Trauma Bonding

today29 Ιουνίου, 2025

Background

1. Μια βαθιά σύνδεση που γεννιέται από τον πόνο: Το Trauma Bonding είναι ένας ιδιαίτερος τύπος συναισθηματικού δεσμού που αναπτύσσεται όταν δύο άνθρωποι βιώνουν έντονα, συχνά δύσκολα συναισθηματικά βιώματα μαζί. Φαντάσου μια σχέση που “κλειδώνει” μέσα από κοινές δοκιμασίες – μπορεί να είναι μια φιλία, μια ρομαντική σχέση ή ακόμα και μια δυναμική σε οικογενειακό επίπεδο. Αυτός ο δεσμός συχνά ενισχύεται από την απελευθέρωση ορμονών όπως η κυτταροκίνη και η ντοπαμίνη, που δημιουργούν μια αίσθηση ευφορίας και εξάρτησης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν περνάμε από στρεσογόνες καταστάσεις, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει χημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο “δεμένοι” με κάποιον που ήταν δίπλα μας σε αυτές τις στιγμές. Είναι σαν να λέμε: “Εσύ ήσουν εκεί, άρα είσαι σημαντικός για μένα!” Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές σχέσεις αν δεν το διαχειριστούμε σωστά.

Θεραπεία με τυχαίες πράξεις καλοσύνης και αγάπη: Για να ισορροπήσουμε αυτόν τον δεσμό, δοκίμασε να προσφέρεις μια τυχαία πράξη καλοσύνης (όπως ένα χαμόγελο ή ένα σημείωμα ενθάρρυνσης) ή να δώσεις μια ζεστή αγκαλιά σε κάποιον που εμπιστεύεσαι. Η αγάπη και η φιλία μπορούν να μεταμορφώσουν τον πόνο σε χαρά, δημιουργώντας υγιείς συνδέσεις. Σήμερα, το 2025, ακόμα και μια virtual αγκαλιά σε video call μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Σύγχρονη πινελιά 2025: Με την τεχνολογία και τις ψηφιακές σχέσεις, το Trauma Bonding μπορεί να εμφανιστεί και σε online κοινότητες ή gaming groups. Πρόσεξε να το αναγνωρίζεις και να το ισορροπείς με χαρά και υγιή όρια!

2. Παύση Ενεργοποίησης – Έξοδος

Μια φυσική αντίδραση στο στρες: Όταν βρισκόμαστε σε μια έντονη, πιεστική κατάσταση, ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας “παγώσει” ή να μας ωθήσει να φύγουμε μακριά. Αυτή η αντίδραση, γνωστή ως Freeze-Fawn Response, είναι μέρος του φυσικού μας μηχανισμού επιβίωσης. Σκέψου το σαν ένα ένστικτο που λέει: “Περίμενε να δεις τι γίνεται” ή “Τρέχα να σωθείς!”

Πώς το βιώνουμε; Μπορεί να νιώθεις παγιδευμένος, να αποφεύγεις τη σύγκρουση ή να προσπαθείς να “ευχαριστήσεις” τους άλλους για να αποφύγεις την ένταση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας θέλει να μας προστατεύσει από περαιτέρω κίνδυνο.

Θεραπεία με φιλία και χαρά: Η στήριξη από έναν φίλο ή μια στιγμή χαράς (όπως να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι) μπορεί να σε βγάλει από αυτή την κατάσταση. Μια αγκαλιά από κάποιον αγαπημένο μπορεί να “ξεπαγώσει” το σώμα και το μυαλό σου, φέρνοντας ηρεμία.

2025 Επέκταση: Με την υπερπληροφόρηση και το στρες από social media, η αντίδραση αυτή μπορεί να ενισχυθεί. Δοκίμασε τεχνικές mindfulness, ψηφιακή αποτοξίνωση ή ακόμα και μια τυχαία πράξη καλοσύνης (π.χ. να στείλεις ένα θετικό μήνυμα) για να διαχειριστείς καλύτερα αυτές τις στιγμές!

3. Freeze-Fawn Response: Η τέχνη της επιβίωσης

Μια βαθύτερη ματιά: Το Freeze-Fawn Response δεν είναι απλώς φυγή ή παύση. Είναι μια στρατηγική επιβίωσης που μας βοηθά να προσαρμοστούμε σε δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, μπορεί να “παγώσεις” για να αποφύγεις μια σύγκρουση ή να “υποκύψεις” για να κρατήσεις την ειρήνη. Αυτός ο μηχανισμός έχει τις ρίζες του στην εξέλιξή μας και εξακολουθεί να μας προστατεύει.

Πώς να το αξιοποιήσουμε; Αντί να το βλέπουμε ως αδυναμία, μπορούμε να το δουλέψουμε υπέρ μας. Μια μικρή παύση μπορεί να μας δώσει χρόνο να σκεφτούμε λογικά πριν αντιδράσουμε. Συνδύασέ το με αγάπη (π.χ. μια κουβέντα με έναν φίλο), χαρά (μια βόλτα στη φύση), ή μια τυχαία πράξη καλοσύνης (π.χ. να βοηθήσεις κάποιον) για να νιώθεις πιο δυνατός.

Σύγχρονο Twist 2025: Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, αυτή η ικανότητα μπορεί να είναι το “superpower” σου σε υψηλού στρες περιβάλλοντα, όπως virtual reality εμπειρίες ή remote εργασία. Εξάσκησε την αυτογνωσία σου και πρόσθεσε φιλία και αγκαλιές (ακόμα και ψηφιακές) για να το κάνεις σύμμαχό σου!

Βιβλιογραφία και Πηγές Έμπνευσης

• Van der Kolk, Bessel (2014). The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma. Penguin Books. (Μια κλασική μελέτη για το πώς το τραύμα επηρεάζει το σώμα και το μυαλό.)

• Levine, Peter A. (2010). In an Unspoken Voice: How the Body Releases Trauma and Restores Goodness. North Atlantic Books. (Εξερευνά τις φυσικές αντιδράσεις στο τραύμα.)

• Σύγχρονες έρευνες 2025: Νέα δεδομένα από νευροεπιστήμονες που συνδέουν τις ορμόνες (κυτταροκίνη, ντοπαμίνη) με ψηφιακές σχέσεις και τη θεραπευτική δύναμη της αγάπης και της χαράς (υποθετική ενημέρωση με βάση τάσεις).

Τελικές Σκέψεις

Αυτά τα θέματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ το 2025! Με την τεχνολογία να διαμορφώνει τις σχέσεις μας και το στρες να αυξάνεται, η κατανόηση του Trauma Bonding και των φυσικών μας αντιδράσεων μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε πιο ισορροπημένα. Προσθέτοντας τυχαίες πράξεις καλοσύνης, αγάπη, αγκαλιές, φιλία, και χαρά στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Δοκίμασε μια μικρή αλλαγή σήμερα (π.χ. μια αγκαλιά ή ένα θετικό μήνυμα).

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ