Στέλιος Νικολαΐδης

Ο ανθρώπινος χαρακτήρας: Φίλτρα της ζωής και Πύλες για την εξέλιξη

today4 Σεπτεμβρίου, 2024

Background
share close

Ο χαρακτήρας μας είναι το αποτέλεσμα των εμπειριών, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Είναι ένας σύνθετος μηχανισμός που μας επιτρέπει να λειτουργούμε με άνεση και ευκολία στην καθημερινότητά μας, μέσα από προκαθορισμένες αντιδράσεις και αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, ο χαρακτήρας μάς προστατεύει από το χάος του αγνώστου και μας επιτρέπει να κινηθούμε χωρίς να χάνουμε χρόνο ή ενέργεια σε συνεχείς αναλύσεις. Είναι ένα Α.Ι της νόησης μας. Όπως το εκπαιδεύσεις έτσι γίνεται!!!

Όμως, αυτός ο μηχανισμός έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Οι ασπίδες που χτίζει ο χαρακτήρας μας μπορεί να μας εμποδίσουν να ακούμε πραγματικά, να βλέπουμε τον κόσμο με φρέσκια ματιά. Με τον καιρό, αυτές οι ασπίδες γίνονται τόσο ισχυρές που η αντίληψή μας περιορίζεται και χάνουμε την ευελιξία να αντιλαμβανόμαστε νέες ιδέες ή εμπειρίες.

Για να παραμείνουμε ανοιχτοί στην εξέλιξη και στη βελτίωση, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε αυτές τις ασπίδες και να μάθουμε πώς να τις “σβήνουμε” όταν χρειάζεται. Μια από τις τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η ενσυνειδητότητα (mindfulness).

Με την εστίαση στο παρόν, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις προκαταλήψεις και τα φίλτρα του χαρακτήρα μας, επιτρέποντας στον εαυτό μας να βιώσει νέες εμπειρίες χωρίς να τις φιλτράρουμε.

Ένας άλλος τρόπος είναι ο τακτικός αναστοχασμός. Μέσα από την ανάλυση και την επανεκτίμηση των εμπειριών μας, μπορούμε να τις δούμε από νέα οπτική γωνία, να αμφισβητήσουμε τις προκαταλήψεις μας και να ανακαλύψουμε νέες αλήθειες.

Με αυτές τις τεχνικές, μπορούμε να διατηρούμε την ευελιξία μας, να παραμένουμε ανοιχτοί στις αλλαγές και να συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε ως άνθρωποι. Ο χαρακτήρας μας θα εξακολουθεί να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί, αλλά θα έχουμε και την ικανότητα να κλείνουμε τις ασπίδες του όταν χρειάζεται, για να προσλαμβάνουμε με καθαρή ματιά τα νέα δεδομένα του κόσμου γύρω μας.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%