Στέλιος Νικολαΐδης

Ο μύθος της Μέδουσας και η νίκη του Περσέα, ένας εξαιρετικός παραλληλισμός για την αντίσταση στην κακόβουλη χρήση του Παράθυρου Overton!

today26 Αυγούστου, 2024

Background
share close

Ο Μύθος της Μέδουσας

Η Μέδουσα ήταν μία από τις Γοργόνες, ένα τρομερό πλάσμα με φίδια αντί για μαλλιά και μια ματιά τόσο ισχυρή που μπορούσε να μετατρέψει όποιον την κοιτούσε σε πέτρα. Ο μύθος λέει ότι η Μέδουσα ήταν άλλοτε μια όμορφη γυναίκα, αλλά τιμωρήθηκε από την Αθηνά και μεταμορφώθηκε σε τέρας. Παρέμεινε απομονωμένη, προκαλώντας τον τρόμο σε όποιον τολμούσε να την αντικρίσει.

Ο Περσέας, ωστόσο, ήταν ο ήρωας που κατάφερε να την νικήσει. Εφοδιασμένος με δώρα από τους θεούς -μια ασπίδα από γυαλισμένο μπρούντζο από την Αθηνά, ένα σπαθί από τον Ερμή, και ένα κράνος που τον έκανε αόρατο- ο Περσέας αντιμετώπισε τη Μέδουσα με εξυπνάδα και στρατηγική. Αντί να την κοιτάξει απευθείας, χρησιμοποίησε την ασπίδα του ως καθρέφτη για να δει το είδωλό της και να της κόψει το κεφάλι χωρίς να πέσει θύμα της ματιάς της.

Συσχετισμός με το Παράθυρο Overton

Η Μέδουσα μπορεί να θεωρηθεί ως μεταφορά για τις επικίνδυνες και ακραίες ιδέες που μπορούν να απελευθερωθούν μέσω ΜΜΕ και της κακόβουλης χρήσης του Παράθυρου Overton και από αυτά.

Όπως η Μέδουσα μετέτρεπε όποιον την κοιτούσε σε πέτρα, έτσι και αυτές οι ιδέες μπορούν να “παγώσουν” τη συνείδηση και την κριτική σκέψη της κοινωνίας, εάν γίνουν αποδεκτές χωρίς αντίσταση.

Ο Περσέας, από την άλλη, αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτήν την απειλή. Όπως ο Περσέας δεν κοίταξε τη Μέδουσα απευθείας, έτσι και εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εξετάζουμε νέες ιδέες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την “ασπίδα” της κριτικής σκέψης και της ενημέρωσης για να τις αναλύσουμε με αντικειμενικότητα, χωρίς να πέσουμε θύματα της άμεσης γοητείας τους.

Επίσης, ο τρόπος που ο Περσέας νίκησε τη Μέδουσα με τη βοήθεια των θεών συμβολίζει τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας. Όπως ο Περσέας είχε τη βοήθεια των θεών, έτσι και εμείς πρέπει να βασιζόμαστε στις δημοκρατικές μας αρχές, στην αλληλεγγύη και στη συλλογική δράση για να αντιμετωπίσουμε και να νικήσουμε την κακόβουλη χρήση του Παράθυρου Overton.

Συμπέρασμα

Ο μύθος της Μέδουσας και του Περσέα μας διδάσκει ότι η νίκη απέναντι στις πιο τρομακτικές απειλές –όπως είναι η διάδοση επικίνδυνων ιδεών μέσα από το Παράθυρο Overton– απαιτεί εξυπνάδα, στρατηγική και συλλογική δράση. Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ιδέες απευθείας και χωρίς σκέψη, πρέπει να τις αναλύουμε προσεκτικά και να βασιζόμαστε στις αρχές και τις αξίες μας, ώστε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από το “πέτρωμα” της συνείδησης.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%