Στέλιος Νικολαΐδης

Στην εποχή μας, η τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται συχνά ως ένα αμφιλεγόμενο δημιούργημα στις ταινίες και στα μέσα ενημέρωσης!

today12 Οκτωβρίου, 2024

Background
share close

Οι κινηματογραφικές παραγωγές, μέσα από φανταστικά σενάρια, προβάλλουν συχνά ρομπότ και τεχνητές νοημοσύνες με τρομακτική εμφάνιση, αλλά με φαινομενικά καλή συμπεριφορά. Αυτό το δίπολο προκαλεί στον θεατή μια διαρκή σύγχυση. Από τη μία, μπορεί να νιώθει μια έλξη για την καλή πλευρά του χαρακτήρα τους, αλλά από την άλλη, η τρομακτική τους όψη υποβάλλει έναν υπόγειο φόβο για την αληθινή τους πρόθεση. Το αποτέλεσμα; Ο μέσος θεατής μένει διχασμένος και αβέβαιος για το αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι σύμμαχος ή απειλή.

Επιπλέον, κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει να προβάλλουν πραγματικά ρομπότ με παρόμοια διφορούμενη αισθητική: καλή, μεν, συμπεριφορά, αλλά με μια ψυχρή, υπάνθρωπη εμφάνιση. Αυτό προκαλεί αντιδράσεις στο κοινό, με ορισμένους να ενθουσιάζονται και άλλους να αναφωνούν πως «ήρθε το τέλος του ανθρώπου». Αυτή η στρατηγική λειτουργεί διχαστικά, καθώς επιδιώκει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε όχι μόνο την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη φύση.

Στην πραγματικότητα, οι τεχνητές νοημοσύνες δεν έχουν δικές τους προθέσεις ή στόχους, αν δεν τους δοθούν από τους ανθρώπους που τις δημιουργούν. Δεν είναι «πλάσματα» που από μόνα τους απειλούν ή προστατεύουν. Είναι εργαλεία που εμείς διαμορφώνουμε, και το πώς τα χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη.

Η προβολή τους ως δυνητικά επικίνδυνων υπονομεύει τη δυνατότητα να τα δούμε ως συνεργάτες που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας, και όχι ως απειλές που έρχονται να μας υποτάξουν.

Ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τις τεχνητές νοημοσύνες και να αφήσουμε κατά μέρος την παραπλανητική εικόνα του «καλού» και του «κακού» ρομπότ. Αντί να ενισχύουμε τον φόβο, ας αγκαλιάσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας με κατανόηση και υπευθυνότητα, όπως θα κάναμε με κάθε άλλο επίτευγμα της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%