Στέλιος Νικολαΐδης

Μεταμορφώσεις του κακού

today9 Φεβρουαρίου, 2022

Background
share close

Ο ναζισμός ήταν μια ακραία μορφή πολιτισμικής βαρβαρότητας, ένα φαινόμενο μαζικής ψύχωσης που θεοποίησε τη βία, ένα εφιαλτικό σύστημα θανατοπολιτικής, μια πραγματική αυτοκρατορία του κακού. Ο παρανοϊκός με το στενό μαύρο μουστάκι είχε πείσει τους ηττημένους και ταπεινωμένους Γερμανούς (ήταν βαθιές οι πληγές του πρώτου μεγάλου πολέμου) ότι η συμμετοχή τους στο έργο καταστροφής σωμάτων και πραγμάτων ήταν μεγάλη απόλαυση και ιερή αποστολή. Ο Ρόζενμπεργκ (εξέχον μέλος του ναζιστικού κόμματος και θεωρητικός του ναζισμού) έβλεπε τη ζωή ως «το ρυθμό μιας φάλαγγας που πορεύεται χωρίς να έχει σημασία που και για ποιο σκοπό βαδίζει». Πάνω σε αυτές και σε παρόμοιες μηδενιστικές ακρότητες οικοδομήθηκε η πρόσκαιρη δόξα του Χίτλερ και της ναζιστικής συμμορίας. Απουσία νοήματος, βία, καταστροφή, μεγαλομανία, παραφροσύνη, θάνατος. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Αρκετές, όμως, λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες ή όχι τόσο γνωστές.

Ανάμεσα στις εξωφρενικές επινοήσεις του ναζιστικού κινήματος ήταν και η εισαγωγή του λεγόμενου «γενεαλογικού διαβατηρίου», ενός πιστοποιητικού που επιβλήθηκε με νόμο τον Απρίλιο του 1933 και επεκτάθηκε με τους νόμους της Νυρεμβέργης του 1935. Στην ουσία επρόκειτο για ένα «αποδεικτικό καταγωγής» με το οποίο οι Γερμανοί πολίτες πιστοποιούσαν ότι ανήκαν στην «Άρια Φυλή».

Αρχικά εφαρμόστηκε μόνο για τον έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να γίνει εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από «μη Αρίους» και Εβραίους. Στη συνέχεια η εφαρμογή του έγινε υποχρεωτική σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γερμανίας. Ειδικά για τα μέλη όλων των ναζιστικών οργανώσεων (NSDAP, SS, SA) ο έλεγχος καταγωγής πήγε πίσω μέχρι το 1800. Ένας ολόκληρος μηχανισμός στήθηκε για να ελεγχθεί η καταγωγή των πολιτών και να εντοπιστούν όλοι οι «φυλετικά ανεπιθύμητοι» που δεν είχαν θέση στο ναζιστικό αφήγημα της φυλετικής ανωτερότητας. Αποτέλεσμα αυτού του αδιανόητου απαρτχάιντ ήταν ο κοινωνικός αποκλεισμός όσων δεν είχαν «άρια καταγωγή», η γκετοποίησή τους και η οικονομική τους εξόντωση παράλληλα με την βιολογική εξόντωση αναπήρων, ψυχικά ασθενών και άλλων ανεπιθύμητων ομάδων με το τερατώδες «σχέδιο Τ4» – η εφαρμογή του δόγματος για «τις ζωές που είναι ανάξιες να βιωθούν».

Τότε, το Τρίτο Ράιχ είχε ως κυρίαρχο σύνθημα: «Για την ασφάλειά σου».

Με όλα όσα ζήσαμε και ζούμε τα δυο τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, αυτή την φορά οι αναλογίες και οι ομοιότητες είναι κάτι απίστευτο…

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΑ Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΟΝΙΑ! ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΟΗ ΤΟΥ!

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%