Στέλιος Νικολαΐδης

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ! Ο έρωτας συσχετίζει, αλλά δεν είναι σχέση!

today22 Δεκεμβρίου, 2022

Background
share close

Μια σχέση είναι κάτι το τελειωμένο! Μια σχέση είναι ένα ουσιαστικό· έχει έρθει η τελεία, ο μήνας του μέλιτος έχει πάρει τέλος. Τώρα δεν υπάρχει χαρά, δεν υπάρχει ενθουσιασμός, τώρα όλα έχουν τελειώσει.

Μπορείτε να συνεχίσετε, έστω και μόνο για να κρατήσετε τις υποσχέσεις σας. Μπορείτε να συνεχίσετε επειδή αυτό σας προσφέρει άνεση, βολή, ζεστασιά. Μπορείτε να συνεχίσετε επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνετε. Μπορείτε να συνεχίσετε την σχέση επειδή αν την διακόψετε, αυτό θα σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Σχέση σημαίνει κάτι ολοκληρωμένο, τελειωμένο, που έχει κλείσει. Ο έρωτας ποτέ δεν είναι σχέση· έρωτας σημαίνει σχετίζομαι. Είναι πάντοτε ένας ποταμός που κυλάει αδιάκοπα.

Ο έρωτας δεν γνωρίζει τελεία· ο μήνας του μέλιτος αρχίζει αλλά δεν τελειώνει ποτέ. Δεν είναι σαν μυθιστόρημα που αρχίζει σε ένα συγκεκριμένο σημείο και τελειώνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Πρόκειται για ένα αέναο φαινόμενο.

Οι εραστές τελειώνουν, ο έρωτας συνεχίζει. Είναι ένα συνεχές. Είναι ρήμα, δεν είναι ουσιαστικό.

Και γιατί υποβιβάζουμε την ομορφιά τού να σχετιζόμαστε σε σχέση; Γιατί βιαζόμαστε τόσο πολύ; Επειδή το να σχετιζόμαστε δεν είναι ασφαλές, και σχέση σημαίνει ασφάλεια. Οι σχέσεις έχουν μια βεβαιότητα: το να σχετίζεται κάποιος είναι απλώς μια συνάντηση δυο αγνώστων, ίσως απλώς μένουμε μαζί για μια νύχτα και το πρωί λέμε αντίο. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί αύριο; Και φοβόμαστε τόσο πολύ που θέλουμε να το σιγουρέψουμε, θέλουμε να το κάνουμε προβλέψιμο.

Θα θέλαμε το αύριο να εξελιχθεί σύμφωνα με τις ιδέες μας· δεν του επιτρέπουμε την ελευθερία να αποφασίσει μόνο του. Κι έτσι αμέσως υποβιβάζουμε κάθε ρήμα σε ουσιαστικό.

Είστε ερωτευμένοι με μια γυναίκα ή έναν άντρα και αμέσως αρχίζετε να σκέφτεστε τον γάμο. Να μετατρέψετε τον έρωτα σε συμβόλαιο. Γιατί; Πώς χωράει ο νόμος στον έρωτα; Ο νόμος χωράει στον έρωτα επειδή ο έρωτας δεν είναι εκεί.

Είναι μόνο μια φαντασίωση, και ξέρετε ότι η φαντασίωση θα εξαφανιστεί. Τακτοποιηθείτε προτού εξαφανιστεί, κάντε κάτι ώστε να είναι αδύνατο να χωρίσετε προτού εξαφανιστεί.

Σε έναν καλύτερο κόσμο, με ανθρώπους που Προσεύχονται και ζουν με τον Ζώντα Θεό περισσότερο, με περισσότερη φώτιση σε ολόκληρη την γη, οι άνθρωποι θα μάθουν να αγαπούν, θα αγαπούν απέραντα, αλλά η αγάπη τους θα τους κάνει να σχετίζονται, όχι να δημιουργούν σχέσεις.

Και δεν λέω ότι ο έρωτάς τους θα είναι μόνο στιγμιαίος. Υπάρχει κάθε πιθανότητα ο έρωτάς τους να βαθύνει περισσότερο απ’ ό,τι ο δικός σας, ίσως να έχει υψηλότερη ποιότητα οικειότητας, ίσως να έχει μέσα του περισσότερη ποίηση και περισσότερο Θεό. Και υπάρχει κάθε πιθανότητα ο έρωτάς τους να διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο διαρκούν οι λεγόμενες σχέσεις σας. Αλλά δεν θα είναι εγγυημένος από τον νόμο, από το δικαστήριο, από τον αστυνομικό. Η εγγύηση θα είναι εσωτερική. Θα είναι μια δέσμευση από καρδιάς, θα είναι μια σιωπηλή κοινωνία.

Αν απολαμβάνετε να είστε με κάποιον, θα θέλετε να το απολαμβάνετε ακόμα περισσότερο. Αν απολαμβάνετε την οικειότητα, θα θέλετε να διερευνήσετε την οικειότητα ακόμα περισσότερο.

Και υπάρχουν και μερικά άνθη του έρωτα που ανθίζουν μόνο ύστερα από μεγάλα διαστήματα οικειότητας. Υπάρχουν και εποχικά άνθη επίσης: μέσα σε έξι εβδομάδες ανοίγουν στον ήλιο, αλλά ύστερα από άλλες έξι μαραίνονται για πάντα. Υπάρχουν λουλούδια που χρειάζονται χρόνια για να ανθίσουν, και υπάρχουν λουλούδια που χρειάζονται πολλά χρόνια για να ανθίσουν. Όσο περισσότερο καιρό παίρνει τόσο πιο βαθιά φτάνει ο έρωτας!

Πρέπει όμως να είναι μια δέσμευση από την μια καρδιά στην άλλη. Δεν χρειάζεται ούτε καν να την εκφράσετε με λόγια, διότι αν την εκφράσετε είναι σαν να τη βεβηλώνετε. Πρέπει να είναι μια σιωπηλή δέσμευση από μάτια σε μάτια, από καρδιά σε καρδιά, από είναι σε είναι. Πρέπει να γίνει αντιληπτή, όχι να ειπωθεί.

Ξεχάστε τις σχέσεις και μάθετε πώς να σχετίζεστε!

Μόλις βρεθείτε σε μια σχέση, αρχίζετε να θεωρείτε δεδομένο ο ένας τον άλλο. Τραγικό! Ελεεινό σχεδόν! Αυτό είναι που καταστρέφει όλες τις ερωτικές σχέσεις. Η γυναίκα νομίζει ότι ξέρει τον άντρα, ο άντρας νομίζει ότι ξέρει τη γυναίκα. Κανείς δεν ξέρει κανέναν.

Είναι αδύνατο να ξέρετε τον άλλο, ο άλλος παραμένει ένα μυστήριο. Και το να θεωρείτε τον άλλο δεδομένο είναι προσβλητικό, είναι έλλειψη σεβασμού. Το να νομίζετε ότι ξέρετε την σύζυγό σας είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη, αχαριστία.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε την γυναίκα; Πώς μπορείτε να γνωρίζετε τον άντρα; Είναι διαδικασίες, όχι αντικείμενα.

Η γυναίκα που ξέρατε χθες δεν είναι εδώ σήμερα! Άρα πολύ νερό έχει κυλήσει στον ποταμό, εκείνη είναι κάποια άλλη, εντελώς διαφορετική. Σχετιστείτε ξανά, ξεκινήστε και πάλι, μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο.

Λέτε, τον ήξερα την ήξερα, στην καλύτερη όμως περίπτωση μπορείτε να πείτε προσπάθησα όσο περισσότερο μπορούσα αλλά το μυστήριο παραμένει πάντα μυστήριο! Η μόνη πραγματική σχέση που υπάρχει είναι η σχέση μας με τον Θεό! Κάθε σχέση που κάνουμε πρέπει να είναι διαμέσου του Θεού αλλιώς πολύ σύντομα θα υποδουλώσει, θα παγώσει και θα καταστραφεί! Και ακόμη κι αν συντηρείται στην επιφάνεια της, το βάθος της θα είναι άδειο και καινό.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%