Στέλιος Νικολαΐδης

Σε μία εποχή που καλλιεργεί το φόβο, ζήσε χωρίς φόβο!

today28 Δεκεμβρίου, 2022

Background
share close

Προσπαθήσατε ξανά και ξανά και ξανά και αποτύχατε, επειδή δεν πρόκειται για ζήτημα προσπάθειας. Η μεγαλύτερη προσπάθεια δεν θα ωφελήσει.

Το ζήτημα είναι να είστε σε εγρήγορση, όχι να προσπαθείτε. Φέρτε λίγη περισσότερη επίγνωση στην ύπαρξή σας. Κάθε πράξη πρέπει να γίνεται λιγότερο αυτόματα απ’ ό,τι ως τώρα, και κρατάτε στα χέρια σας το κλειδί. Αν περπατάτε, μην περπατάτε σαν ρομπότ. Μη συνεχίζετε να περπατάτε όπως περπατούσατε πάντα, μην το κάνετε μηχανικά. Φέρτε λίγη επίγνωση στην πράξη, χαμηλώστε τον ρυθμό, επιτρέψτε σε κάθε βήμα να γίνεται με πλήρη συναίσθηση.

Οι Μεγάλοι δάσκαλοι του κόσμου έλεγαν στους μαθητές τους κάθε φορά που σήκωναν το αριστερό τους πόδι, βαθιά μέσα τους να λένε «αριστερό». Όταν σήκωναν το δεξί, βαθιά μέσα τους να λένε «δεξί». Πρώτα πείτε το, έτσι ώστε να εξοικειωθείτε με την καινούρια αυτή διαδικασία. Ύστερα, αργά, πολύ αργά, αφήστε τις λέξεις να εξαφανιστούν απλώς να θυμάστε «αριστερό, δεξί, αριστερό, δεξί».

Δοκιμάστε το με μικροπράγματα. Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλα πράγματα. Ενώ τρώτε, ενώ κάνετε μπάνιο, ενώ κολυμπάτε, όταν περπατάτε, μιλάτε, ακούτε, όταν μαγειρεύετε το φαγητό σας ή πλένετε τα ρούχα σας απο-αυτοματοποιείστε τις διαδικασίες. Να θυμάστε την λέξη απο-αυτοματοποίηση· αυτό είναι όλο κι όλο το μυστικό για να αποκτήσουμε επίγνωση.

Το μυαλό είναι ένα ρομπότ. Το ρομπότ έχει την χρησιμότητά του· αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό. Μαθαίνετε κάτι· όταν το μαθαίνετε, στην αρχή έχετε επίγνωση. Όταν μαθαίνετε να κολυμπάτε, για παράδειγμα, είστε σε μεγάλη εγρήγορση, επειδή η ζωή σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ή όταν μαθαίνετε να οδηγείτε, επίσης είστε σε μεγάλη εγρήγορση. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Πρέπει να είστε προσεκτικοί σε σχέση με πολλά πράγματα -έχετε τον νου σας στο τιμόνι, στον δρόμο, στους περαστικούς, στο γκάζι, στο φρένο, στον συμπλέκτη. Πρέπει να έχετε επίγνωση όλων των πραγμάτων. Υπάρχουν τόσο πολλά να θυμάστε και νιώθετε νευρικότητα, το οποίο είναι επικίνδυνο αν κάνετε κάποιο λάθος. Είναι πολύ επικίνδυνο, γι’ αυτό και πρέπει διαρκώς να έχετε επίγνωση. Από την στιγμή που έχετε μάθει να οδηγείτε, όμως, η επίγνωση αυτή δεν θα είναι απαραίτητη. Τότε τα ηνία θα τα πάρει το κομμάτι του μυαλού σας που λειτουργεί σαν ρομπότ.

Να τι αποκαλούμε μάθηση. Μάθηση σημαίνει ότι κάτι έχει μεταφερθεί από την συναίσθηση στην αυτοματοποίηση, στο ρομπότ. Σ’ αυτό επικεντρώνεται η μάθηση.

Μόλις μάθετε κάτι, παύει πια να είναι μέρος του συνειδητού, παραδίδεται στο υποσυνείδητο. Τώρα μπορεί να το εκτελέσει το υποσυνείδητο· τώρα το συνειδητό σας είναι ελεύθερο να μάθει κάτι άλλο.

Αυτό είναι από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό. Αλλιώς θα παραμένατε για όλη σας την ζωή στην προσπάθεια να μάθετε ένα πράγμα. Το μυαλό είναι ένας σπουδαίος υπηρέτης, ένας μεγάλος υπολογιστής. Χρησιμοποιήστε το, αλλά να θυμάστε ότι δεν πρέπει να σας καταδυναστεύει.

Να θυμάστε ότι πρέπει να παραμείνετε ικανοί για επίγνωση, ότι το μυαλό δεν πρέπει να σας κατέχει in lolo, ότι δεν θα πρέπει να γίνει το πιο σημαντικό από όλα, ότι πρέπει να αφήσετε ανοιχτή μια πόρτα από την οποία θα μπορείτε να βγείτε από το ρομπότ.

Το άνοιγμα της πόρτας αυτής ονομάζεται προσευχή. Να θυμάστε όμως, το ρομπότ είναι τόσο ικανό ώστε μπορεί να πάρει ακόμα και τον διαλογισμό υπό τον έλεγχό του. Μόλις μάθετε να διαλογίζεστε, το μυαλό θα πει: «Τώρα δεν χρειάζεται να ανησυχείς γι’ αυτό, είμαι ικανό να το κάνω. Θα το κάνω εγώ, άφησέ το επάνω μου».

Και το μυαλό είναι ικανό· είναι μια πολύ όμορφη μηχανή, λειτουργεί καλά. Στην πραγματικότητα, όλη μας η επιστήμη, μαζί με την λεγόμενη πρόοδό μας στη γνώση, δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει κάτι τόσο σύνθετο και εκλεπτυσμένο όπως το ανθρώπινο μυαλό. Οι μεγαλύτεροι υπολογιστές που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι στοιχειώδεις σε σύγκριση με το μυαλό.

Το μυαλό είναι απλώς ένα θαύμα. Όταν όμως κάτι είναι τόσο ισχυρό, κρύβει κινδύνους. Μπορείτε να υπνωτιστείτε τόσο πολύ από το μυαλό και τη δύναμή του ώστε να χάσετε την ψυχή σας. Όταν έχετε λησμονήσει τελείως πώς να έχετε επίγνωση, τότε δημιουργείται το εγώ. Το εγώ είναι η κατάσταση της απόλυτης απουσίας επίγνωσης. Το μυαλό έχει κυριεύσει ολόκληρο το είναι έχει απλωθεί σαν καρκίνωμα παντού μέσα σας, τίποτα δεν έχει ξεφύγει. Το εγώ είναι το τέρας του εσώτερου εαυτού σας, ο  Μινώταυρος της ψυχής.

Και η μόνη γιατρειά, η μόνη γιατρειά, λέω, είναι Η προσευχή! Τότε αρχίζετε να διεκδικείτε ξανά κάποιες περιοχές από το μυαλό. Και η διαδικασία είναι δύσκολη αλλά συναρπαστική, η διαδικασία είναι δύσκολη αλλά μαγευτική, η διαδικασία είναι δύσκολη αλλά προκλητική, σαγηνευτική. Θα φέρει καινούρια χαρά στη ζωή σας.

Αν διεκδικήσετε ξανά περιοχές από το ρομπότ, θα εκπλαγείτε, επειδή θα γίνετε εντελώς καινούρια άτομα, επειδή το είναι σας θα ανανεωθεί, επειδή θα βιώσετε μια αναγέννηση.

Θα εκπλαγείτε επειδή τα μάτια σας θα βλέπουν περισσότερα, τα αφτιά σας θα ακούνε περισσότερα, τα χέρια σας θα αγγίζουν περισσότερα, το σώμα σας θα νιώθει περισσότερα, η καρδιά σας θα αγαπάει περισσότερο – όλα θα γίνουν κάτι παραπάνω. Κι όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά επίσης.

Δεν θα βλέπετε μόνο περισσότερα δέντρα, θα βλέπετε τα δέντρα αυτά πιο βαθιά. Το πράσινο των δέντρων θα γίνει πιο πράσινο – όχι μόνο πιο πράσινο, αλλά και φωτεινό. Επιπλέον, το κάθε δέντρο θα αρχίσει να έχει την δική του ατομικότητα. Επιπλέον, τώρα θα μπορείτε να είστε σε βαθιά επικοινωνία με την ύπαρξη.

Και όσο περισσότερες περιοχές διεκδικείτε ξανά τόσο πιο ψυχεδελική και πολύχρωμη θα γίνεται η ζωή σας. Είστε πλέον ένα ουράνιο τόξο -ολόκληρο το φάσμα, όλες οι νότες της μουσικής, ολόκληρη η οκτάβα. Η ζωή σας γίνεται πιο πλούσια, πιο πολυδιάστατη, αποκτά βάθος, αποκτά ύψος, έχει τρομακτικά όμορφες κοιλάδες και τρομακτικά όμορφες ηλιόλουστες κορυφές. Αρχίζετε να διευρύνεστε. Καθώς διεκδικείτε εκ νέου κομμάτια από το ρομπότ, αρχίζετε να αποκτάτε ζωή. Για πρώτη φορά λειτουργείτε.

Αυτό είναι το θαύμα της προσευχής και της Χάρις του θεού είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε.

Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι μόνο αν γίνετε ο εαυτός σας. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό, έτσι έχουν τα πράγματα. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι μόνο αν είστε ο εαυτός σας -αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψετε ποιοι είστε διότι είστε τόσο μπερδεμένοι, τόσο σακατεμένοι. Και η κοινωνία έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά μέσα σας που έχει γίνει η συνείδησή σας. Ίσως τώρα οι γονείς σας, οι δάσκαλοί σας, να έχουν πεθάνει -ή ακόμα κι αν είναι εν ζωή, να έχουν πάψει πια να σας επιβάλλονται-  αλλά τα πράγματα που σας δίδαξαν εξακολουθούν να ψιθυρίζουν απαλά μέσα σας.

Έχουν γίνει η συνείδησή σας. Η φωνή των γονιών σας έχει γίνει το εγώ σας. Όταν της εναντιώνεστε, αμέσως σας καταδικάζει. Όταν πηγαίνετε με τα νερά της, σας χειροκροτεί, σας εκτιμά. Και πάλι εξακολουθείτε να ζείτε υπό την κυριαρχία τους.

Η συνείδηση σας δίνεται από τους άλλους, η συναίσθηση είναι εσωτερική ευλογία θεού και φώτιση.

Αλληγορικά πάντα ο Ιησούς είχε πει ότι όποιος δεν μισήσει τον πατέρα του και την μητέρα του δεν μπορεί να είναι μαθητής του.

Ο Ιησούς δεν ήταν απρεπής και δεν εννοούσε τους φυσικούς γονείς αλλά κυρίως τα προγράμματα της συνείδησης που έχουνε περάσει από γενιά σε γενιά δε λέει ότι πρέπει να μισήσετε τον πατέρα και την μητέρα σας λέει ότι πρέπει να μισήσετε αυτά τα προγράμματα.

Η συναίσθηση κερδίζεται με την παρουσία σας στον παρόντα χρόνο και την επίγνωση κάθε σας κίνησης! Και φυσικά αυτό μπορούμε να το πετύχουμε πάντα με την προσευχή, την αγάπη προς όλους και την συμπόνια.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%