Στέλιος Νικολαΐδης

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

today19 Φεβρουαρίου, 2022

Background
share close

Το κλειδί της ζωής είναι να δημιουργείς τα νοητικά ισοδύναμα αυτών που χρειάζεσαι και να διώχνεις τα νοητικά ισοδύναμα αυτών που δεν θέλεις. Το πετυχαίνεις αυτό όταν σκέφτεσαι με καθαρότητα ή σαφήνεια και ενδιαφέρον.

Να θυμάσαι: καθαρότητα και ενδιαφέρον, αυτά αποτελούν τους δύο πόλους. Αν θέλεις να είσαι υγιής, ευτυχισμένος, αν θέλεις να ευημερείς, να κάνεις μια εποικοδομητική εργασία, να έχεις μια διαρκή κατανόηση του Θεού, τότε σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και ενδιαφέρεσαι γι’ αυτά τα πράγματα. Αυτό που ονομάζουμε «συναίσθημα» σε συνδυασμό με την σκέψη, είναι στην ουσία ενδιαφέρον. Ενενήντα εννέα φορές στις εκατό, η αιτία που οι χριστιανοί δεν έχουν αποτέλεσμα στις πνευματικές τους προσπάθειες, είναι ότι δεν έχουν συναίσθημα στις επιθυμίες τους ή στις προσευχές τους.

Πώς μπορείς να διώξεις το λανθασμένο νοητικό ισοδύναμο; Υπέθεσε πως έχεις ένα νοητικό ισοδύναμο για την μνησικακία ή για την αεργία ή για την κατάκριση ή για την έλλειψη κατανόησης του Θεού. Ο μόνος τρόπος για να αποβάλεις ένα λαθεμένο νοητικό ισοδύναμο είναι να βρεις το αντίθετό του.

Η σωστή σκέψη διώχνει αυτόματα την λαθεμένη. Αν πεις: «Δεν θα ξανασκεφτώ πια μνησίκακα» τι άλλο νομίζεις ότι σκέφτεσαι παρά την μνησικακία; Το κλειδί για την διαχείριση της σκέψης σου κι επομένως το κλειδί για την διαχείριση του πεπρωμένου σου, είναι να αντικαταστήσεις μια αρνητική σκέψη με μια θετική. «Ο Κύριος θέλει εκτελέσει τα περί εμού…». (Ψαλμός ΡΛΗ’)

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%