NG Συνεντεύξεις

Αλέξης Καλοφωλιάς: «Η λέξη οικογένεια είναι ο καλύτερος χαρακτηρισμός για τους “Thee Holy Strangers”» | Συνέντευξη

today17 Οκτωβρίου, 2022 4

Background
share close
  • cover play_arrow

    Αλέξης Καλοφωλιάς: «Η λέξη οικογένεια είναι ο καλύτερος χαρακτηρισμός για τους “Thee Holy Strangers”» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Αλέξης Κολοφωλιάς από τους Thee Holy Strangers μας βάζει στο Σύμπαν του τελευταίου τους δίσκου “Diary of the Shadow” που κυκλοφόρησε από την InnerEar Records με αφορμή την επίσημη παρουσίασή του στο Κύτταρο την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022. Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022.

Thee Holy Strangers! Μια all star μπάντα, της οποίας τα μέλη έχουν διαμορφώσει γενιές και γενιές στην εγχώρια εναλλακτική ροκ σκηνή και έχουν χαράξει στις καρδιές μας μελωδίες και στίχους. Συγκροτήματα όπως οι Last Drive, οι Nightstalker, Earthbound, Make Believe, Mode Plagal και πολλούς άλλους φίλους που σίγουρα πέρασαν και άφησαν την δική τους ενέργεια.

Τα μέλη σήμερα:

  • Φλώρα Ιωαννίδη – φωνή
  • Αλέξης Καλοφωλιάς (Alex K) – φωνή, κιθάρα
  • Κλέων Αντωνίου – κιθάρα
  • Ανδρέας Λάγιος – μπάσο
  • Κώστας Χρυσόγελος – ντραμς

“Diary of the Shadow”

Ένας δίσκος που πέρασε από πολλά κύματα και έφτασε επιτέλους στην κυκλοφορία. Κυκλοφόρησε από την Inner Ear Records σε CD αλλά και δύο μοναδικές εκδόσεις βινυλίου: σε μαύρο και σε πράσινο χρώμα.

Στον δίσκο συμμετέχουν επίσης ο Νίκος Φυσάκης στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Γιάννης Χουστουλάκης στο pedal steel guitar. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν συμμετοχές από μέλη της προηγούμενης σύνθεσης του συγκροτήματος, όπως ο Νίκος Γιούσεφ, στο μουσικό πριόνι και ο Κωστής Ζουλιάτης στο πιάνο, keyboards, synth.

«Η λέξη οικογένεια νομίζω είναι καλύτερος χαρακτηρισμός για τους “Thee Holy Strangers” γιατί εμείς δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν ξεχωριστούς μουσικούς.

Κάπου εδώ καταλαβαίνουμε ότι οι The Holy Strangers είναι κάτι περισσότερο από παρέα! Είναι μια ταλαντούχα μουσική οικογένεια που δημιουργεί και προσθέτει κομμάτια σε ένα μουσικό παζλ ώστε να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα γίνεται!

«Η λέξη οικογένεια νομίζω είναι καλύτερος χαρακτηρισμός για τους “Thee Holy Strangers” γιατί εμείς δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν ξεχωριστούς μουσικούς. Είμαστε μέλη μιας μουσικής κοινότητας που υπάρχει στην Αθήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κατά καιρούς έχουμε συναντηθεί στο παρελθόν και τώρα αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, να βάλει ο καθένας το δικό του στίγμα και να βγει το δεύτερο αυτό άλμπουμ!»

Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του και όλα ήρθαν και έδεσαν όπως γίνεται σε κάθε επιτυχημένη δουλειά!

«Είμαστε μία σύμπτωση σε ένα ταξίδι, ας το πούμε έτσι», καταλήγει και συμφωνούμε! Όλα κάπως έτσι καταλήγουν… “Κάπου στο Σύμπαν”!

Κάθε εμπόδιο για καλό

Ένα δίσκος που ξεκίνησε να δημιουργείται πριν από την καραντίνα και ολοκληρώθηκε το 2021 με πολλές περιπέτειες αλλά και πολύ πείσμα από τους συντελεστές να ολοκληρωθεί.

«Η αλήθεια είναι ότι τα κομμάτια του άλμπουμ ξεκίνησαν να γράφονται πριν από την καραντίνα. Μας πήγε λίγο πίσω και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε τόσο καιρό να βγει το 2ο άλμπουμ. Ταυτόχρονα όμως μας έδινε και ένα σημείο αναφοράς! Δηλαδή θέλαμε πάρα πολύ να το κάνουμε. Θέλαμε πάρα πολύ να ηχογραφήσουμε», παρ’ ότι υπήρχαν δυσκολίες.

«Δυο φορές πήγαμε να μπούμε στο στούντιο και την μία νόσησε ο ηχολήπτης μας, ενώ την άλλη ήταν η καραντίνα της όμικρον», μας διηγείται. Συνέβησαν και πολλά άλλα, όμως κατάφεραν την άνοιξη του 2021 και μπήκαν στο στούντιο ώστε να ηχογραφήσουν το άλμπουμ!

«Καταλαβαίνεις νομίζω την χαρά μας μετά από όλη αυτή την περιπέτεια που πλέον το κρατάμε στα χέρια μας και κυρίως το μοιραζόμαστε», αναφέρει γεμάτος χαρά και εμείς διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε ακόμα πιο χαρούμενοι που κυκλοφόρησε αυτό το άλμπουμ!

Ακούστε το εδώ:

Καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα ότι όλα αυτά τα εμπόδια τους πείσμωσαν και τους έκαναν ακόμα πιο αποφασισμένους στο να δημιουργήσουν αυτό το άλμπουμ.

«Αλήθεια είναι αυτό! Δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να το παρατήσουμε! Τα τραγούδια έπρεπε να βγουν ήταν μια υποχρέωση απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς και στο κοινό που είχαμε φτιάξει από το πρώτο μας άλμπουμ! Βρήκαμε τρόπο να τα ολοκληρώσουμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους μας!»

Μια δύσκολη περίοδος που μας έφερε όλους σε μία αναμέτρηση με τον εαυτό μας. Κάπως έτσι προέκυψε και ο τίτλος του άλμπουμ «Το ημερολόγιο της σκιάς».

«Είναι δύο διαφορετικές σκιές. Είναι η σκιά η εξωτερική που είχε πέσει με την συνθήκη της πανδημίας και το σκοτάδι που είχε πέσει μέσα μας, το οποίο μας έκανε να αναρωτηθούμε για τα στοιχειώδη. Ποια είναι αυτά που έχουν πραγματικά αξία στην ζωή μας και να τα επιδιώξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.»

«Η λειτουργία του κοινού βιώματος που δημιουργεί ένα τραγούδι είναι πιο σημαντική από την δημιουργία του εξ’ αρχής. Μέσα στην διαδικασία της δημιουργίας υπάρχει και η διαδικασία του μοιράσματος.»

Η δημιουργική διαδικασία

Είναι όλοι τους ένας κι ένας και είναι απορίας άξιον πως δημιουργούνται τα κομμάτια.

«Δεν υπάρχει κάποιο μοτίβο, κάποια συνταγή! Υπάρχουν κομμάτια τα οποία σου κολλάνε στο μυαλό και τα λέω “Ακουστικές Εμμονές”, επειδή τα τραγουδάς μέσα σου πολύ καιρό. Μετά τα μοιράζεσαι με το συγκρότημα.

Υπάρχουν κι αυτά που ξεκινάνε μέσα από την αλληλεπίδραση. Δηλαδή από κάτι πολύ απλό το οποίο έρχεται σε αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη εμφανίζεται κάτι, τους βάζεις κάποιους στίχους, βρίσκεις ένα συναίσθημα το οποίο είναι κυρίαρχο μέσα από την μουσική φόρμα και μετά αρχίζει η διαδικασία των στίχων.»

«Σε αυτό τον δίσκο ήταν λίγο περίεργο γιατί κάποια κομμάτια τα είχαμε παίξει και πριν από την καραντίνα. Το μόνο που άλλαξε, εκτός από την ενορχήστρωση που άλλαξε μαζί με τις αλλαγές που έγιναν στα μέλη, ήταν οι στίχοι. Οι στίχοι σκοτείνιασαν», μας λέει βάζοντάς μας ακόμα πιο βαθιά στην δημιουργική διαδικασία αυτού του άλμπουμ.

Βέβαια και πάλι είναι ένα άλμπουμ που σε ταξιδεύει και δημιουργεί όμορφες εικόνες. «Σίγουρα, τίποτα δεν έρχεται ποτέ μόνο του. Το σκοτάδι δεν έρχεται ποτέ χωρίς το φως.»

«Λένε ότι δίσκοι χωρίς εντάσεις δεν βγαίνουν τόσο καλοί, αλλά πιστεύω ότι αυτός ο δίσκος το διαψεύδει…»

Κυρίως όμως ό,τι ακούμε είναι αληθινό, βιωματικό από τους ίδιους. «Η μουσική που παίζουμε είναι βιωματική. Είναι ένας τρόπος να αποτυπωθεί το βίωμα και να πάρει κάποιες άλλες διαστάσεις.»

«Υπάρχει το βίωμα του πριν, το βίωμα της καραντίνας και το βίωμα του μετά. Κατά κάποιο τρόπο είναι μια ισορροπία σε τρεις διαθέσεις», η οποία και αποτυπώθηκε και όλα τώρα τα ακούμε στο τώρα. Αυτό είναι το μαγικό του χωροχρόνου των τραγουδιών.

«Μπορεί να παίξεις ένα κομμάτι μόνος σου αλλά στην ουσία αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει αν δεν το μοιραστείς. Η λειτουργία του κοινού βιώματος που δημιουργεί ένα τραγούδι είναι πιο σημαντική από την δημιουργία του εξ’ αρχής. Μέσα στην διαδικασία της δημιουργίας υπάρχει και η διαδικασία του μοιράσματος.» Ο ακροατής είναι σαν να προϋπάρχει και σαν να δίνει αυτή την διάσταση στο κομμάτι που το ολοκληρώνει!

Από την δημιουργία στην παραγωγή

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο DNA Lab, σε παραγωγή του Κώστα Χρυσόγελου (Digital Alkemist), του Αλέξη Καλοφωλιά και του Δημήτρη Παπαναγιώτου (Jim Spliff). Η ηχογράφηση έγινε από τον Κώστα Χρυσόγελο και τον Φίλιππο Μαρινέλη. Το mastering έγινε από τον Γιάννη Χριστουδουλάτο στο Sweetspot Studio.

«Υπήρχε κι αυτή η αυτή διαδικασία. Σκεφτόμασταν ως μουσικοί και ως παραγωγοί ταυτόχρονα», ένα άλλο σκεπτικό που ολοκληρώνει όμως το αποτέλεσμα και σε ένα άλλο επίπεδο.

«Ο Φώτης Αλεξίου ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος και θέλαμε να του αφιερώσουμε κάτι. Ακόμα και αυτό το άλμπουμ είναι πολύ λίγο…»

«Λένε ότι δίσκοι χωρίς εντάσεις δεν βγαίνουν τόσο καλοί, αλλά πιστεύω ότι αυτός ο δίσκος το διαψεύδει γιατί πραγματικά δεν υπήρχαν εντάσεις. Υπήρχε πολύ καλή συνεννόηση, καλό κλίμα και το αποτύπωμα αυτό υπάρχει στον δίσκο.»

Να συμπληρώσουμε κι εμείς ότι μάλλον η φράση που ισχύει για αυτό τον δίσκο είναι: “Περνάμε καλά και βγαίνει προς τα έξω”.

«Το πιο σημαντικό που μας συνέβη με αυτό τον δίσκο, θα το πω και ελπίζω να μην με παρεξηγήσετε, είναι ότι απαλλαγήκαμε με την καλή έννοια από αυτά τα τραγούδια και είμαστε έτοιμοι να γράψουμε άλλα», μας λέει και γελάμε όλοι μαζί.

Είναι αυτό ακριβώς το συναίσθημα του δημιουργού που θέλει να φύγει από αυτόν, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι της δημιουργίας!

Το εξώφυλλο

Είναι φτιαγμένο από την Ήρα Σταματοπούλου και κρύβει μια περίεργη ιστορία από πίσω!

«Στην ουσία είναι μια υαλογραφία, δηλαδή είναι ένα σχέδιο πάνω σε ένα τζάμι που βρήκαμε σε μια ντουλάπα αντίκα του 1900! Αυτή η ντουλάπα υπήρχε στο σπίτι της Ήρας και μας φάνηκε πολύ μοναδικό αυτό το πράγμα. Ότι ήταν κάτι που έγινε τότε και τώρα ξαναζεί.»

Η αφιέρωση

Όποιος πάρει στα χέρια του το φυσικό προϊόν, θα διαβάσει στο τέλος ότι είναι ένας δίσκος αφιερωμένος στον Φώτη Αλεξίου.

«Ο Φώτης Αλεξίου είναι ένας φίλος μας αδελφικός, ο οποίος χάθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η καραντίνα. Είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά όλη μας η αγάπη για την μνήμη του δεν φτάνει. Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος και θέλαμε να του αφιερώσουμε κάτι.

Ακόμα και αυτό το άλμπουμ είναι πολύ λίγο. Όταν χάνονται οι αγαπημένοι σου άνθρωποι μετά τίποτα δεν μπορεί να το αναπληρώσει.

Απλώς ξέραμε ότι χρειαζόταν ένα αποτύπωμα, κάτι που θα κρατήσει αυτή την όμορφη σχέση στο διηνεκές. Αυτό είναι και η μουσική. Κάνεις μια παρακαταθήκη για το μέλλον κι αν μπορούσαμε να διασώσουμε ένα κομμάτι από την αγαπημένη μνήμη του Φώτη, ήταν αυτός ο δίσκος!»

Thee Hole Strangers live στο Κύτταρο

«Οι Thee Hole Strangers δεν είναι μπάντα που κάνουμε πολλά live! Για πάρα πολλούς λόγους. Γιατί υπάρχουν υποχρεώσεις με άλλες μπάντες… Γιατί είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας που βρισκόμαστε και παίζουμε όλοι μαζί», αναφέρει ο Αλέξης κάνοντάς μας να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για το επερχόμενο live τους!

Είναι γεγονός λοιπόν! Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου θα μαζευτούν όλοι μαζί και θα μας ταξιδέψουν όπως εκείνοι μόνο ξέρουν. Με τραγούδια από τον νέο τους δίσκο αλλά και πιο παλιά.

Επίσης, η συγκεκριμένη σύνθεση στο συγκρότημα δεν έχει παίξει ποτέ live! Οπότε θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και εκείνους αλλά και για εμάς!

Οι Thee Holy Strangers είναι οι: Φλώρα Ιωαννίδη: Τραγούδι,  Αλέξης Καλοφωλιάς (Alex K): Φωνή, κιθάρα, Κώστας Χρυσόγελος: Τύμπανα, percussion. Νέα μέλη της μπάντας ο Ανδρέας Λάγιος (Nightstalker) στο μπάσο και ο Κλέων Αντωνίου (Mode Plagal) στην κιθάρα.

Μαζί τους θα είναι ο Κωστής Ζουλιάτης (Night on Earth, Τα Ριζά) στα πλήκτρα.

Info:

Thee Holy Strangers

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

Κύτταρο Live – Ηπείρου 48 & Αχαρνών

210 8224134 – 697 764 1373 & [email protected]  

www.kyttarolive.gr

Είσοδος: 21.00

Έναρξη: 22:00

Εισιτήριο: Προπώληση: 10€ || Ταμείο: 12€

Προπώληση εισιτηρίων: VIVA.GR– Viva Spots

www.viva.gr/tickets/music/thee-holy-strangers-kyttaro-live

Ακολουθήστε τους Thee Holy Strangers:

Facebook | Youtube | Spotify | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%