NG Συνεντεύξεις

Βύρων Κατρίτσης «Η δημιουργία είναι σαν την αναπνοή. Είναι πιο πολύ ανάγκη παρά στόχος ή καριέρα» Συνέντευξη

today8 Μαΐου, 2022 7

Background
  • cover play_arrow

    Βύρων Κατρίτσης «Η δημιουργία είναι σαν την αναπνοή. Είναι πιο πολύ ανάγκη παρά στόχος ή καριέρα» Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Βύρων Κατρίτσης μας ξεναγεί στο δημιουργικό του Σύμπαν με αφορμή τον τελευταίο του δίσκο «Βράδυ». Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 19 Απριλίου 2022.

Ο Βύρωνας Κατρίτσης είναι ένας αρκετά ενεργός συνθέτης με πολλά προσωπικά μουσικά projects αλλά και αμέτρητα μουσικά έργα για θεατρικές παραστάσεις.

Ίσως αυτό που παρατηρεί κάποιος είναι ότι έχει το χάρισμα να σε βάζει σε μία εντελώς δική του ατμόσφαιρα από τον πρώτο ήχο. Σε αιχμαλωτίζει και το καταλαβαίνεις όταν ολοκληρωθεί το κομμάτι που έχεις την αίσθηση σαν κάτι να σου λείπει τώρα πια.

Η δημιουργία είναι κάτι σαν την αναπνοή για εμάς! Ακόμα και αυτή την περίοδο είναι στο στούντιο και γράφει τα επόμενα κομμάτια του νέου του δίσκου. «Είναι σαν την αναπνοή, είναι πιο πολύ ανάγκη. Δεν είναι ούτε στόχος, ούτε καριέρα. Δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο. Βγαίνει από μέσα σου και δεν μπορείς να σταματήσεις να αναπνέεις.»

«Ο κάθε δίσκος είναι δημιούργημα της εποχής του, αλλά χρωματίζεται και από διάφορες συγκυρίες.»

Βράδυ

Το “Βράδυ” δημιουργήθηκε για να εκφράσει όλο αυτό που ζούμε… Ζούμε ένα “Βράδυ” που όλο και νυχτώνει, καθώς όταν το δημιουργούσε ο Βύρωνας δεν είχε ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Είναι και οι συγκυρίες ενδιαφέρουσες για το “Βράδυ”. Όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και πολιτικά νομίζω ζούμε ένα βράδυ, οπότε είναι αρκετά ταιριαστό», μας λέει ο ίδιος.

Ήταν συγκυριακό να κυκλοφορήσει αυτή την εποχή, καθώς θα κυκλοφορούσε πιο νωρίς. «Λόγω της πανδημίας τα πράγματα μπήκαν σε μια διαδικασία αναμονής και κυκλοφόρησε τώρα. Είναι έτοιμος περισσότερο καιρό πριν. Απλώς νομίζω ότι είναι αυτές οι ευτυχείς συγκυρίες που δίνουν ένα παραπάνω βάρος στην κυκλοφορία ενός δίσκου, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες.»

Το εξώφυλλο υπογράφει ο Michelangelo Bevilacqua

Τίποτα δεν γίνεται τελικά τυχαία. Είναι από τους πιο επίκαιρους δίσκους όχι μόνο επειδή εκφράζει το “βράδυ” μας αλλά επειδή το κάνει με τέτοιο τρόπο που αποτελεί χαρακτηρίζει ακριβώς αυτή την περίοδο.

Είναι η διαχρονικότητα των έργων που τελικά αποτυπώνουν κάτι με τέτοια σαφήνεια που έρχεται και η εποχή να το πλαισιώσει ακριβώς όπως του αρμόζει. «Ο κάθε δίσκος είναι δημιούργημα της εποχής του, αλλά χρωματίζεται και από διάφορες συγκυρίες.»

Ο ίδιος εκφράζει το βράδυ τόσο όμορφα σε όλες του τις εκφάνσεις με δικούς του στίχους αλλά και εξαιρετικές επιλογές άλλων ποιητών. Συγκεκριμένα τα τέσσερα από τα δέκα κομμάτια του δίσκου είναι ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη, του Πίνδαρου, του Ανακρέοντα και του Διονύσιου Σολωμού. Πολύ σπάνιες επιλογές με τόσο βαθιά νοήματα.

«Τα περισσότερα είναι πιο φιλοσοφικά – υπαρξιακά, άλλα είναι πολιτικά και άλλα ερωτικά. Σε αυτούς τους τρεις άξονες κινείται ο δίσκος γενικά.»

Μαζί με τον δίσκο κυκλοφόρησα και δύο video, τα οποία δημιούργησε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης. Ειδικά για το “Βράδυ” έχει δημιουργήσει ένα αρκετά ιδιαίτερο video, στο οποίο φωτίζονται διάφορα σημεία μιας εικόνας. «Ήταν ιδέα του Γρηγόρη. Είναι ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος. Έχουμε κάνει και ταινίες μαζί παρόμοιου ύφους μέσα στην πανδημία. Είναι σε αυτό το στυλ, ένα κολάζω, μια τεχνική που έχει ο Γρηγόρης και είναι εντυπωσιακό. Σε παρακινεί να ακούσεις το κομμάτι.»

Δείτε το video που δημιούργησε ο Γρηγόρης Χατζάκης για το “Βράδυ”:

Υπάρχουν και δύο κομμάτια τα οποία είναι μελοποιήσεις δικών του ποιημάτων από την ποιητική του συλλογή “Κεφάλαιο Πρώτο” που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις 24γράμματα.

«Τα υπόλοιπα είναι στίχοι που έγραψα για να ολοκληρώσω τα κομμάτια», που όπως μας εξηγεί είναι μια άλλη διαδικασία που έχει να κάνει με την στιγμή. «Τα περισσότερα είναι πιο φιλοσοφικά – υπαρξιακά, άλλα είναι πολιτικά και άλλα ερωτικά. Σε αυτούς τους τρεις άξονες κινείται ο δίσκος γενικά.»

Μουσικά έχει δημιουργήσει μαγικές ατμόσφαιρες γεμάτες βαθιά συναισθήματα τα οποία μας διαπερνούν χωρίς καν να προσπαθήσουν. Ένας δίσκος που μέσα από τις σκοτεινές ατμόσφαιρες που σου δίνει μία ηρεμία και μία αποδοχή για αυτό .

«Ο κόσμος κινήθηκε πιο κοντά στην δικιά μου ψυχολογία παρά το αντίθετο. Μαύρισε ο κόσμος και ήρθε πιο κοντά μου», λέει γελώντας. «Είναι λίγο μαύρο το βράδυ, αλλά έχει και την λύτρωση κάτι που βοηθάει κυρίως το tracklist», μας εξηγεί.

Ακούστε τον δίσκο στο Spotify εδώ:

Η καραντίνα

Ο ίδιος είναι πολύ δραστήριος με αρκετά έργα που δημιουργεί για το θέατρο. Το 2020 κυκλοφόρησε δύο EP, το “Quarantine” και το “After Life” μετά από πολλά χρόνια που είχε να μοιραστεί μαζί μας μια προσωπική κυκλοφορία.

«Στην πανδημία αντέδρασαν οι περισσότεροι καλλιτέχνες. Ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ», μας εξηγεί. «Όντως παρακινήθηκα να γράψω περισσότερο» λόγω καραντίνας, αλλά δεν σταμάτησε να δημιουργεί και να δημοσιεύει μουσικές με άλλα μουσικά projects.

Το τελευταίο άλμπουμ του με το συγκρότημά του neon κυκλοφόρησε το 2019, με τίτλο “Riverbank”. Έπειτα εκτός από τα θεατρικά έργα συμμετέχει και σε πολλά άλλα μουσικά project όπως το πιο πρόσφατο άλμπουμ “Απείθαρχοι, εκλεκτοί και δεδιωγμένοι” που δημιούργησε με τον Δημήτρη Τσιρώνη.

«Από την στιγμή που κλείστηκα και δεν μπορούσα να κάνω θέατρο, λογικό και επόμενο ήταν να στραφώ περισσότερο στην δισκογραφία! Τόσο απλά! Συνέχισα να κάνω μουσική απλώς με άλλον τρόπο», μας εξηγεί και είναι όντως λογικό! Εμάς προσωπικά μας κάνει χαρούμενος αυτό και ευχόμαστε τώρα που άνοιξαν τα πράγματα να το συνεχίσει να κυκλοφορεί και προσωπικές δουλειές!

Πολλοί καλλιτέχνες κυκλοφόρησαν πολλές δουλειές με αφορμή την καραντίνα αλλά ο Βύρωνας έκανε αυτό το κάτι παραπάνω μιας και κυκλοφόρησε και προσωπικές δουλειές αλλά ξεκίνησε και νέα μουσικά projects παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις που αρχίζουν να επανέρχονται.

«Αποζητώ την συνεργασία με τους φίλους μου ειδικά όταν είναι ταλαντούχοι. Είναι ωραίο αυτό για εμένα, να φωνάζω φίλους να παίζουν στις δουλειές μου.

Το κορίτσι του Βύρωνα και οι neon

Γενικά ο ίδιος έχει κυρίως όρεξη να ξεκινήσει νέα πράγματα, καθώς με τα παλαιότερά του συγκροτήματα έχει ολοκληρώσει τους δημιουργικούς του κύκλους. Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα το πριν…

Το πρώτο του μουσικό project λεγόταν “Το κορίτσι του Βύρωνα”! «Με αυτό ξεκίνησα ουσιαστικά! Κυρίως μόνος μου ήμουν και κάποιοι φίλοι μου με βοηθούσαν. Ήταν η πρώτη μου εμφάνιση στην δισκογραφία. Οι στίχοι ήταν στα αγγλικά και σιγά σιγά κινήθηκα προς τον ελληνικό στίχο. Αυτά ήταν τα πρώτα μου τραγούδια! Με τραγούδια ξεκίνησα όχι με μουσικές.»

Αργότερα έφτιαξε τους neon, οι οποίοι συμμετέχουν στον δίσκο “Βράδυ”. Συγκεκριμένα ο Chris Setel έπαιξε κιθάρα και ο Νίκος Γιούσεφ μουσικό πριόνι. Τέλος, η Ελένη Τζαβάρα έχει παίξει keyboards και έχει προσθέσει διάφορους άλλους ήχους.

«Αποζητώ την συνεργασία με τους φίλους μου ειδικά όταν είναι ταλαντούχοι. Είναι ωραίο αυτό για εμένα, να φωνάζω φίλους να παίζουν στις δουλειές μου. Συνήθως έτσι λειτουργώ στους δίσκους μου.»

Υπάρχει μια φιλία κι ας σταμάτησαν οι neon. Βέβαια και ο ίδιος τονίζει ότι ο λόγος που διέκοψαν το συγκρότημα είναι τελείως άσχετος και δεν έχει καμία σχέση με αντιπαραθέσεις και τσακωμούς.

Δείτε το video που έφτιαξε ο Γρηγόρης Χατζάκης για την “Αλμυρή Φυλλωσιά”:

Οι επόμενες κυκλοφορίες

Αυτή την περίοδο προτεραιότητα έχουν τα επόμενα τραγούδια που προετοιμάζει, γι’ αυτό και δεν έχει προγραμματίσει κάποια εμφάνιση ή παρουσίαση δίσκου.

«Από του χρόνου που θα έχω και περισσότερο υλικό σκέφτομαι να κάνω μια συναυλία με περισσότερα κομμάτια», μας εξηγεί. Δεν το έχει ακόμα προγραμματίσει στο μυαλό του αλλά σίγουρα το τοποθετεί την επόμενη χρονιά.

Επίσης, ετοιμάζει πολλά νέα πράγματα με τον Δημήτρη Τσιρώνη με το μουσικό τους project “Απείθαρχοι, εκλεκτοί και δεδιωγμένοι”.

Ακολουθήστε τον Βύρωνα Κατρίτση:

Facebook | Bandcamp | Spotify | Youtube

Συντάκτης: New Generation Radio

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%