- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
today30 Νοεμβρίου, 2022 7
Deaf Radio «Δημιουργούμε ομαδικά και αυτό είναι η δύναμή μας» | Συνέντευξη New Generation Radio
Οι Deaf Radio μας βάζουν στο Σύμπαν του τελευταίου τους άλμπουμ “Arsenal of Hope” λίγο πριν από την ευρωπαϊκή περιοδεία τους που κορυφώνεται στην Αθήνα την Πέμπτη 22/12 στο Gagarin! Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022.
Οι Deaf Radio είναι ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής που έχει αγαπηθεί και στο εξωτερικό. Ένα συγκρότημα που έχει πάει σε περισσότερες από σαράντα ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε μέσα του εξωτερικού, τα οποία έχουν κάνει και εκτενή αφιερώματα στο συγκρότημα, ενώ έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Τα μέλη των Deaf Radio:
Αν και κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο το 2017 είναι σαν να τους ακούγαμε από πάντα! Από τον πρώτο τους δίσκο “Alarm” μπήκαν στις καρδιές μας χωρίς δεύτερη σκέψη! Κυριολεκτικά έρωτας με το πρώτο τραγούδι! Αν και υπήρχε τεράστια ανταπόκριση δεν έμειναν σε αυτό τον ήχο, αλλά συνεχώς τον εξελίσσουν και τον μεταμορφώνουν!
Αυτό το είδαμε το 2019 στο άλμπουμ “Modern Panic” και στην συνέχεια όλο αυτό απογειώθηκε στο τρίτο τους άλμπουμ “Arsenal of Hope”! Αν και έχουν κρατήσει την ταυτότητά τους έχουν μεταμορφωθεί προσθέτοντας ηλεκτρονικά στοιχεία!
Εκπρόσωποι του συγκροτήματος στην συζήτηση ήταν ο Δημήτρης Σακελλαρίου και ο Δημήτρης Βλασσόπουλος, οι οποίοι άφησαν για λίγο τους υπόλοιπους στην πρόβα και βγήκαν έξω από το στούντιο για να μας μιλήσουν.
Δείτε το επίσημο video clip του “Supersonic”:
To “Arsenal of Hope” κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου του 2022, την ημερομηνία που οι Deaf Radio έκλεισαν 7 χρόνια ως μπάντα!
«Εγώ κι ο Πάνος παίζουμε μαζί από το 2012 σε σχήματα, αλλά ως Deaf Radio υπάρχουμε από το 2015, οπότε αισίως κλείσαμε 7 χρόνια τον Νοέμβρη», μας εξηγεί ο Δημήτρης Σακελλαρίου και ο Δημήτρης Βλασσόπουλος συμπληρώνει «εγώ μπήκα το 2017 στο συγκρότημα.»
«Όταν είδα τα παιδιά κι όταν άκουσα το “Alarm”,πίστευα όντως ότι αυτή η μπάντα θα πάει μπροστά και χάρηκα πολύ που έγινα μέλος.»
αναφέρει ο Δημήτρης Βλασσόπουλος
Το αστείο με την εκκίνηση των Deaf Radio είναι ότι όλα ξεκίνησαν από μία ερώτηση που έκανε ο Δημήτρη Σ. στον Πάνο. Συγκεκριμένα του πρότεινε να τζαμάρουνε κι ο Πάνος του αντιπρότεινε να πάνε να παίξουν ποδόσφαιρο 5×5. Πώς όμως αυτή η επιλογή τους καθόρισε και δημιούργησε αυτό το σχήμα!
«To 2017, όταν μπήκα στην μπάντα είχαν ήδη βγάλει τα παιδιά το “Alarm”, τον πρώτο δίσκο. Τότε μόλις είχα βγει από μια μπάντα που λόγω προσωπικών θεμάτων διαλύθηκε και βρισκόμουν σε μία περίοδο που ψαχνόμουν. Όταν είδα τα παιδιά κι όταν άκουσα το “Alarm”,πίστευα όντως ότι αυτή η μπάντα θα πάει μπροστά και χάρηκα πολύ που έγινα μέλος. Εγώ πριν μπω την άκουγα αυτή την μπάντα! Ήμουν φαν της», μας λέει ενθουσιασμένος ο Δημήτρης Β. απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το εάν πίστευαν ότι θα έχει τόση μεγάλη απήχηση το συγκρότημα τότε, στα πρώτα του στάδια.
«Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό τον δίσκο προσθέσαμε όντως αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία. Δεν ξέρω αν έφταιγε η καραντίνα, δηλαδή το γεγονός ότι όταν τον συνθέταμε δεν παίζαμε σε στούντιο, αλλά κυρίως βρισκόμασταν σε σπίτι και κάναμε αρκετή προπαραγωγή και πολλή δουλειά με τον ήχο. Είχαμε τον χρόνο να παίξουμε με synths και με άλλα στοιχεία ήχου ακόμα κι αν κάποια δεν θυμίζουν καν μουσικά όργανα.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ακούγαμε περισσότερη ηλεκτρονική μουσική εκείνη την περίοδο… Μάλλον μεγαλώνουμε», μας λέει ο Δημήτρης Σ. και γελάμε!
«Βασικά οι ήχοι που βγάζουν τα συνθεσάιζερ μας τράβηξαν γιατί δεν υπάρχει κανένας περιορισμός…»
«Βασικά οι ήχοι που βγάζουν τα συνθεσάιζερ μας τράβηξαν γιατί δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε αυτό. Ένας ήχος μιας κιθάρας πάνω κάτω έχει κάποια συγκεκριμένα patterns και ήχους, σε αντίθεση με τα συνθεσάιζερ που έχεις περισσότερη ευκολία και μεγαλύτερη ποικιλία στους ήχους που θες να βάλεις για το κάθε κομμάτι», μας εξηγεί ο Δημήτρης Β. για την επιλογή των synth!
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι μέσα σε αυτό το άπειρο πλαίσιο των ήχων πέτυχαν την απόλυτη ισορροπία ώστε να βγάλουν το πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα! Δεν είναι εύκολο να έχεις άπειρες επιλογές όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται δημιουργικά.
Δείτε το video clip του “Model Society”:
Η καραντίνα ήταν δύσκολη για τους Deaf Radio, καθώς ακυρώθηκε μία ολόκληρη Ευρωπαϊκή περιοδεία που είχαν διοργανώσει. Δεν το έβαλαν όμως κάτω, εκτός από την δημιουργία του “Arsenal of Hope” έκαναν και ένα υπέροχο session!
«Αυτό το session στην πραγματικότητα έδινε μία ιδέα για το τι θα ακολουθούσε στην συνέχεια, δηλαδή ότι δοκιμάζαμε νέους ήχους. Ήταν η πρώτη φορά που αρχίσαμε να αφαιρούμε πολλή ένταση από συγκεκριμένα κομμάτια και να δοκιμάζουμε synths, pattenrs με ηλεκτρονικά τύμπανα. Μας βγήκε τελείως φυσικά αυτό…»
Δείτε το εδώ:
«Το αστείο με την καραντίνα είναι ότι ήταν μία από τις ελάχιστες περιόδους που ήμασταν όλοι μαζί στην ίδια πόλη! Εγώ ζούσα στο Λονδίνο για αρκετό καιρό και ο Πάνος στην Νέα Υόρκη. Ακριβώς την περίοδο που γυρίσαμε Ελλάδα έπεσε η καραντίνα και αμέσως μόλις άνοιξαν όλα ο Πάνος έφυγε και πήγε στο Λονδίνο, οπότε ουσιαστικά η μόνη περίοδος που η μπάντα ήταν μαζί ήταν η καραντίνα», μας εξηγεί ο Δημήτρης Σ. για το πως συγκυριακά όλα συνέπεσαν και λειτούργησαν υπέρ του συγκροτήματος μέσα στο ατυχές γεγονός της καραντίνας.
Τα περισσότερα κομμάτια και στιχουργικά και δημιουργικά ήρθαν μέσα στην καραντίνα. Λίγα υπήρχαν κι από νωρίτερα μουσικά, όπως το “Crystal Fears” είναι κομμάτι που είχαμε γράψει κιθαριστικά και δεν μας κόλλαγε πολύ για το “Modern Panic” μας εξηγούν.
«Δεν μας είχε περάσει από το μυαλό καν! Αν ο κ. Χαλάς δεν ήταν τόσο θετικός, δεν θα το βγάζαμε αυτό το τραγούδι!»
μας λένε για το “Arsenal of Hope”
«Στις διακοπές ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη καραντίνα, διαβάζαμε Τάσο Λειβαδίτη με τον Πάνο και μας ήρθε η ιδέα να γράψουμε τους στίχους του “Arsenal of Hope” πάνω σε κάποιο ποίημά του.»
Υπάρχει βέβαια και ένα backstory στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, καθώς δεν είχαν συνειδητοποιήσει πάνω στον δημιουργικό πυρετό της κυκλοφορίας του άλμπουμ ότι θα πρέπει να πάρουν την άδεια από τον κληρονόμο των δικαιωμάτων του Τάσου Λειβαδίτη! Λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία επικοινώνησαν.
«Δεν μας είχε περάσει από το μυαλό καν! Αν ο κ. Χαλάς δεν ήταν τόσο θετικός, δεν θα το βγάζαμε αυτό το τραγούδι! Τον ευχαριστούμε από αυτό το βήμα γιατί δεν θα το βγάζαμε αυτό το τραγούδι. Θα έπρεπε να το ηχογραφήσουμε από την αρχή με άλλους στίχους, ενώ είχε μαστεραριστεί στην Αγγλία» και ο δίσκος ήταν έτοιμος για να κυκλοφορήσει!
«Βγαίνει λίγο πιο εσωτερικά, δεν υπάρχει κάτι επιτηδευμένο, είναι περισσότερο ό,τι μας βγει»
Χαιρόμαστε που υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Στέλιος Χαλάς που έχουν τις ευθύνες των πνευματικών δικαιωμάτων και είναι τόσο ενεργοί, δίνοντας απλόχερα την ευκαιρία σε νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες να εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο διαχρονικά έργα τέχνης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κινούνται ξεκάθαρα στα στυλ που θέλουν κι εκείνοι να ακούν αλλά και σε αυτά που αισθάνονται ότι θα εκφραστούν οι ίδιοι πιο ολοκληρωμένα! «Βγαίνει λίγο πιο εσωτερικά, δεν υπάρχει κάτι επιτηδευμένο, είναι περισσότερο ό,τι μας βγει», μας λέει ο Δημήτρης Β.
Αυτό το έχουν αποδείξει! Ακούνε το ένστικτό τους και το εκφράζουν στην ολότητά του. Δεν κάνουν εκπτώσεις και δεν φοβούνται τα ρίσκα.
Δημιουργικά γράφουν όλοι μαζί τους στίχους και την μουσική. «Συνήθως κάποιος έχει κάποια βασική ιδέα τόσο στην μουσική όσο και στους στίχους. Στην συνέχεια όμως, την περνάμε όλοι μαζί, την διαβάζουμε, προβληματιζόμαστε πάνω σε αυτή την ιδέα και το περνάμε λέξη-λέξη. Σκεφτόμαστε δηλαδή αν κάτι μπορεί να ακουστεί καλύτερα, αν υπάρχει κάποιο συνώνυμο που μπορεί να κολλάει περισσότερο. Ειδικά όμως τους στίχους, ξεκινάμε περισσότερο πάνω σε ιδέες του Πάνου, δικές μου και του Δημήτρη και ύστερα προχωράει ομαδικά», μας εξηγεί ο Δημήτρης Σ.
Το ομαδικό είναι πολύ δύσκολο «αλλά αυτή είναι η δύναμη της μπάντας», όπως μας λέει ο Δημήτρης Σ. και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες που να θέλουν να το πάρουν όλο επάνω τους. Μπορεί ένας από εμάς να είναι πιο κοινωνικός και είμαστε όλοι οκ με το να είναι ένας πιο κοινωνικός, ένας να γράψει κάποιους στίχους ή ένας να έρθει με μια ιδέα στην μουσική.»
«Ο καθένας έχει τον ρόλο του», χωρίς όμως αυτό να είναι μία σταθερά που δεν αλλάζει! «Γενικώς δεν υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες με την κακή έννοια που θέλουν να τραβάνε το φως από όλους τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που μας κάνει πρώτα φίλους» και στην συνέχεια συγκρότημα, μας λένε συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.
Αυτό φαίνεται σε ό,τι κάνουν, ακόμα και στις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα! Όσοι τους παρακολουθούμε απολαμβάνουμε τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τον κόσμο και φαίνεται ότι το απολαμβάνουν και οι ίδιοι! Ακόμα και για τον τίτλο του άλμπουμ είχαν δημιουργήσει μία ανάρτηση με έναν γρίφο ώστε να μπορέσουμε να μαντέψουμε τον τίτλο! O νικητής κέρδισε ένα βινύλιο από το “Arsenal of Hope”!
Έχουν ετοιμάσει το βαν τους και είναι έτοιμοι για αυτό το μίνι τουρ που διοργάνωσαν κάπως την τελευταία στιγμή.
«Το κάναμε τελευταία στιγμή γιατί δεν ξέραμε καν αν θα καταφέρουμε να κάνουμε το τουρ και καταλήξαμε σε αυτές τις πόλεις και σε αυτά τα μέρη», μας λένε καταλήγοντας ότι «είναι πιο δύσκολο να κλείνεις πλέον!»
Αυτό είναι μία συνέπεια που άφησε ο κορονοϊός, όπως μας εξηγούν. «Λόγω του κόβιντ πολλά μαγαζιά μικρά, τα οποία έφερναν σχετικά μικρές μπάντες σαν εμάς ή ευρωπαϊκά σχήματα, δηλαδή δεν ήταν τεράστιοι χώροι, είτε έκλεισαν, είτε δυσκολεύονται, είτε σταμάτησαν να παίρνουν οποιοδήποτε ρίσκο, είτε είναι πιασμένες οι διαθέσιμες ημερομηνίες από μεγάλες μπάντες που περίμεναν να κάνουν live σχεδόν τρία χρόνια τώρα! Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όλο και λιγότερες μπάντες, του βεληνεκούς μας τουλάχιστον, μπορούν να τουράρουν.»
Τελευταία στιγμή και με τόσες δυσκολίες και κατάφεραν να κλείσουν αυτές τις ημερομηνίες! Αυτό σίγουρα είναι ένα ζέσταμα για τα μελλοντικά tour που ετοιμάζουν από την άνοιξη και μετά.
«Θα είναι Πέμπτη αλλά θα είναι σαν Σάββατο», μας λένε για την μεγάλη συναυλία τους στο Gagarin την Πέμπτη 22/12/2022!
Το μίνι ευρωπαϊκό τουρ:
28/11/2022 – Γαλλία, στo Σαμπερί στο Brin De Zinc
29/11/2022 – Γαλλία, στο Παρίσι στο Supersonic
01/12/2022 – Γερμανία, στο Μάινχαϊμ στο Alter
03/12/2022 – Αυστρία, στην Βιέννη στο Arena Beisl
04/12/2022 – Ουγγαρία, στην Βουδαπέστη στο Riff
22/12/2022 – Ελλάδα, στην Αθήνα στο Gagarin 205 !!!
Η κορύφωση είναι στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Gagarin 205! Μία βραδιά που περιμένουμε πως και πως και αναμένεται να είναι εκρηκτικό από πολλές απόψεις!
«Είναι εορταστικές μέρες αυτές», μας λέει ο Δημήτρης Σ. και συμπληρώνει προφητικά ο Δημήτρης Β. «θα είναι Πέμπτη αλλά θα είναι σαν Σάββατο», κάνοντάς μας να γελάμε!
Προπώληση: Viva.gr
Ακολουθήστε τους Deaf Radio:
Website | Facebook | Instagram | Youtube | Spotify | Bandcamp
Συντάκτης: New Generation Radio
DEAF RADIO GAGARIN ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΕΡΟΓΛΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ TOUR ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η καλύτερη μεσημεριανο-απογευματινή παρέα με σύγχρονες ελληνικές επιτυχίες... με την Άννα-Μαρία Νικολαΐδου
close
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
Κάθε Πέμπτη
21:00 - 23:00
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)