NG Συνεντεύξεις

Ο Fred Afraid μας συστήνει τους Hibers και τους αφιερώνει το Stuck | Συνέντευξη

today28 Μαΐου, 2022 8 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Ο Fred Afraid μας συστήνει τους Hibers και τους αφιερώνει το Stuck | Συνέντευξη New Generation Radio

O Δημήτρης Αποστολακίδης aka Fred Afraid μας ξεναγεί στο μουσικό του “Σύμπαν” με αφορμή το ντεμπούτο EP “Stuck”. Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στη εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022.

Ο Δημήτρης Αποστολακίδης είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης με μια ιδιαίτερη πολύχρωμη αισθητική. Δραστηριοποιείται και δημιουργεί σε πολλά διαφορετικά είδη τέχνης, ενώ σε όλα είναι πολύ ενεργός.

Εκτός από την τραγουδοποιία και την παραγωγή μουσικής, σχεδιάζει και ζωγραφίζει και πλέον στην τελευταία του δουλειά Stuck θα δούμε πως οι δύο καλλιτεχνικοί κόσμοι συνδέονται.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι εμπνέεται από τα ίδια του τα σχέδια, αφήνοντάς τα ελεύθερα να του “δείξουν” αυτό που θέλουν να του πουν. Ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης που ανακαλύπτει και δημιουργεί άλλους κόσμους.

Fred Afraid

Είναι ένα πολύ ωραίο nickname που αν και δεν έχει σχέση με το πραγματικό του όνομα, με το που το βλέπουμε μας μένει στο μυαλό και το ταυτοποιούμε με τον ήχο και με τα πολύχρωμα σχέδιά του!

«Είχα ένα απαίσιο όνομα πιο παλιά. Με ταλαιπωρούσε πολύ. Ήθελα να κυκλοφορήσω πράγματα που έφτιαχνα και σχεδόν ντρεπόμουν να το χρησιμοποιώ», μας λέει και φυσικά δεν ρωτήσαμε ποιο είναι το όνομα. Ας το ξεχάσουμε όλοι μαζί!

«Δεν ξέρω πως μου ήρθε το συγκεκριμένο όνομα. Μια μέρα ξύπνησα και είπα Fred Afraid, χωρίς να το έχω σκεφτεί πιο πριν!»

«Είχα φτιάξει μια λίστα με διάφορα ονόματα, αλλά το Fred Afraid δεν υπήρχε στην λίστα. Στην ουσία στην λίστα είχα γράψει λέξεις ή συνδυασμό λέξεων που μου ερχόντουσαν στο μυαλό χωρίς να σημαίνουν κάτι συγκεκριμένο», αναφέρει τονίζοντας ότι το προηγούμενο όνομα σήμαινε κάτι πιο βαθύ αλλά δεν λειτούργησε ποτέ στην ουσία.

«Δεν ξέρω πως μου ήρθε το συγκεκριμένο όνομα. Μια μέρα ξύπνησα και είπα Fred Afraid, χωρίς να το έχω σκεφτεί πιο πριν!» Απίστευτο! Ξεκάθαρα το υποσυνείδητό του έκανε την καλύτερη επιλογή και δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη!

Stuck

Stuck

Μουσικός παραγωγός εδώ και χρόνια ήρθε η στιγμή να κυκλοφορήσει το προσωπικό του EP. Παλαιότερα ήταν μέλος των Melt Mountain και το τελευταίο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2017 με τίτλο “Superfetish” από την Inner Ear Records.

«Αργότερα ο καθένας πήρε τον δρόμο του με διάφορες δουλειές, ενώ κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό. Εγώ συνέχιζα να δουλεύω πάνω στην μουσική και να κάνω κι άλλα πράγματα», μας εξηγεί.

Ασχολείται με αρκετά μουσικά projects για θέατρο, εικόνα και άλλους καλλιτέχνες και παράλληλα έγραφε και τα δικά του κομμάτια, απλά δεν τα είχε κυκλοφορήσει “επίσημα”.

Την συγκεκριμένη δουλειά την θεωρεί πιο ολοκληρωμένη και οργανωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα που είχε ανεβάσει παλαιότερα. Έτσι την έχει εντάξει σε ένα EP με τον τίτλο Stuck.

Ο ίδιος είχε αρκετά κομμάτια για να βγάλει δίσκο αλλά επειδή πολλά είχαν πάρει άλλες κατευθύνσεις, προτίμησε να κυκλοφορήσει τώρα αυτό το EP με τα πέντε κομμάτια και να κυκλοφορήσει τα υπόλοιπα σε άλλες συλλογές αργότερα.

Στο Stuck έκανε συμπαραγωγή με τον Νίκο Αθανάσουλα aka Nick Athens. Η Saber Rider πρόσθεσε synths σε ένα σημείο και ήταν πολύτιμη σύμβουλός του. «Τα δούλευα κυρίως σπίτι και τα πήγαινα στο στούντιο για να τα ολοκληρώσουμε», μας εξηγεί. Την μίξη την έχει κάνει η ίδιος και το mastering ο Νάσος Νομικός.

Οι δουλειές του είναι ολοκληρωμένες από όλες τις απόψεις, μιας και τα γραφιστικά που έχει δημιουργήσει είναι άμεσα συνυφασμένα με τα τραγούδια του.

Όλα έχουν την αρχή τους στην σειρά animation που έχει δημιουργήσει ο ίδιος παλαιότερα με τίτλο Hibernation. «Σε κάποια φάση, πριν βγάλω το βιβλίο ήθελα να φτιάξω ένα μεγάλο animation για αυτό, αλλά όταν είδα πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί, τελείωσα μία σκηνή. Αυτή την σκηνή την χρησιμοποίησα για teaser στο βιβλιαράκι που έβγαλα. Για το τέλος της σκηνής, για τους τίτλους, έγραψα ένα μικρό μουσικό θεματάκι που μου άρεσε πολύ.»

«Φτιάξαμε αυτό τον κόσμο μαζί εμπνευσμένο από το Hibernation»

Του άρεσε πάρα πολύ και του είχε μείνει στο μυαλό η εικόνα με τα πλασματάκια που έχουν κολλημένα τα πόδια τους στο έδαφος σε συνδυασμό με την μουσική. Από εκεί βγήκε και ο τίτλος Stuck.

Στην πρώτη καραντίνα και αφού έγραφε μουσική χωρίς στίχους, εμπνεύστηκε από την ιστορία των Hibers και δημιούργησε το συγκεκριμένο EP.

Πριν από όλα κυκλοφόρησε το single Bubbles, με ένα εξαιρετικό video animation που δημιούργησε μαζί με τον Χρήστο Μπουραντά. Δείτε το εδώ:

«Φτιάξαμε αυτό τον κόσμο μαζί εμπνευσμένο από το Hibernation», μας εξηγεί ο Δημήτρης για την συνεργασία του με τον Χρήστο Μπουραντά σε αυτό το video animation.

Οι Hibers

To Hibernation είναι ένα βιβλιαράκι που είχε γράψει και εκδώσει ο ίδιος παλαιότερα. Τώρα του έχει μείνει μόνο ένα αντίτυπο και το κρατάει για να το ξανά τυπώσει.

«Βασικά να πω ότι μεγάλο ρόλο παίζουν τα υλικά που χρησιμοποιώ κάθε φορά που ζωγραφίζω», αναφέρει σχετικά με την κατεύθυνση που τελικά παίρνουν τα σχέδιά του και ξεναγώντας μας στον κόσμο των Hibers.

«Κάπως μαζεύονταν τα σχέδια και χωρίς να έχω στο μυαλό μου σενάριο και διαλόγους, κάπως με έναν τρόπο συνομιλούσαν.»

«Όταν ζωγράφιζα με ένα λεπτό πενάκι 0,6 έτυχε να ζωγραφίσω τέτοια φυτά, τέτοια πλασματάκια, τέτοιους χώρους. Και ήταν μια περίοδος που έφτιαχνα αυτά Ήταν όλα χωρίς προσχέδιο κάπως πήγαινε το χέρι από μόνο του», τίποτα βέβαια δεν γίνεται τυχαία, αλλά κάπως έρχονται και δένουν στο τέλος όλα.

«Κάπως μαζεύονταν τα σχέδια και χωρίς να έχω στο μυαλό μου σενάριο και διαλόγους, κάπως με έναν τρόπο συνομιλούσαν. Αυτό που γινότανε είναι ότι συνηθώς κάθε ζωγραφιά είχε και έναν τίτλο που ήταν με έναν τρόπο σημαντικός», μας εξηγεί.

BONERPIT
A double-page from HIBERNATION zine

«Για παράδειγμα το animation που έφτιαξα είναι εμπνευσμένο από την ζωγραφιά Verbal Fight. Στην ουσία βλέπουμε απλά κάποια πλασματάκια να ψιλοτσακώνονται, να μην χωνεύουν ο ένας τον άλλον, αλλά απ’ έξω να φαίνονται όλα ίδια και σαν πολυκατοικίες, σαν κτηριάκια που το μόνο που μπορούν να να κάνουν είναι απλά να γκρινιάζουν.»

Κάτι μας θυμίζει… Φαίνεται ξεκάθαρα πως διακωμωδεί τον δικό μας κόσμο προσθέτοντας χρώματα και παρουσιάζοντάς μας με διαφορετικά σχήματα. «Έχει το κωμικό στοιχείο αυτού του πράγματος, όταν δηλαδή βλέπεις με zoom out μια κατάσταση. Επειδή έχει πλάκα να το κάνεις μεταφορικά, εγώ περνάω καλύτερα ας πούμε, έτσι σιγά σιγά άρχισε να με ενδιαφέρει αυτός ο κόσμος.»

Το ωραίο είναι ότι αφήνει ό,τι δημιουργεί να τον πηγαίνει, να τον οδηγεί στο τι θέλει να του πει. Δίνει χρόνο στα σχέδιά του να ωριμάσουν και να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

Τα επόμενα σχέδιά του

Ο ίδιος βέβαια δεν πιέζεται να ακολουθεί τα σχέδιά του. Εάν αισθάνεται όμορφα με αυτά τα κρατάει και τους δίνει τον χρόνο τους. Έχει απορρίψει αρκετά τα οποία δεν τον έκαναν να αισθάνεται τόσο καλά.

«Αυτό που θέλω να αποφύγω είναι αυτό να γίνει μια μανιέρα και να πρέπει ό,τι φτιάχνω να είναι αυτό το πράγμα», αναφέρει τονίζοντας ότι δεν θα έχουν σύνδεση τα επόμενα κομμάτια του ή και μπορεί να έχουν αλλά θα είναι ελεύθερο, τουλάχιστον είναι στο δικό του μυαλό.

Εκτός από τις συνεργασίες που έχει σε αρκετές μουσικές παραγωγές, όσον αφορά στα προσωπικές μουσικές του κυκλοφορίες έχει έτοιμες άλλες δύο συλλογές με λιγότερα κομμάτια.

Ο ίδιος έχει καιρό να κάνει live και επειδή υπάρχει και το οπτικό θα ήθελε να δημιουργήσει και κάποια video που θα πλαισιώνουν την παρουσίαση που θα ήθελε να κάνει.

Τέλος, διατηρεί προφίλ στο etsy όπου και μπορείτε να προμηθευτείτε τα σχέδιά του και τις δημιουργίες του.

Ακολουθήστε τον Fred Afraid:

Facebook | Instagram | Spotify | Bandcamp | Etsy

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%