- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
today13 Φεβρουαρίου, 2022 4
Μιχάλης Καλιότσος «Όλοι είμαστε υπέρ της διαφορετικότητας αρκεί να απέχει από το σπίτι μας» | Συνέντευξη New Generation Radio
O ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Καλιότσος μας ξεναγεί στο “Σύμπαν” του πρώτου του θεατρικού έργου “ΤΕΡΑΣ” που ανεβαίνει στο Θέατρο “Δρόμος”. Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022.
Ως ηθοποιό τον είδαμε πρόσφατα στην τηλεοπτική σειρά “Κρίσιμες Στιγμές” του Μανούσου Μανουσάκη στην ΕΡΤ. Επίσης, τον Απρίλιο θα ξεκινήσει τα γυρίσματα για την νέα ταινία μεγάλου μήκους του Βασίλη Ραΐση “Τίμημα”
Ο Μιχάλης Καλιότσος λίγο πριν από την πρεμιέρα του πρώτου του θεατρικού έργου βρήκε τον χρόνο να μας δώσει μια ιδέα για το τι θα δούμε!
“ΤΕΡΑΣ”, ένα ανατρεπτικό έργο για την ιδιαιτερότητα, το διαφορετικό και πώς αυτές οι ιδιότητες-αν μπορούμε να τις ονομάσουμε έτσι- μπορούν να μετατραπούν σε έναν Γολγοθά τύψεων και επίπονου αγώνα, όταν η κοινωνία σε βάζει στο περιθώριο για τις επιλογές σου.
«Ένα θέμα επίκαιρο που μας αφορά όλους. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να δίνουμε σημασία σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προσωπική ταυτότητα του κάθε ανιρώπου και με την προσωπική ελευθερία έκφρασης, να μπορεί δηλαδή να ζει, να εκφράζεται, να σκέφτεται και να πράττει με τον δικό του μοναδικό τρόπο χωρίς να λογοκρίνεται και να μπαίνει στο περιθώριο», μας εξηγεί.
Ο καθένας είναι μοναδικός λέμε αλλά τελικά δεν το έχουμε βρει στην πράξη! «Σε θεωρητικό επίπεδο έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα, στο ν αέχουμε διαβάσει, στο να έχουμε επιρροές από το διαδίκτυο και άλλα. Σε πρακτικό επίπεδο όμως θεωρώ ότι έχουμε ακόμη πάρα πολύ δουλειά γιατί έχουμε λίγο πολύ όλοι την αντίληψη ότι ναι μεν είμαστε σύμμαχοι και υπέρ της διαφορετικότητας αλλά στο πρακτικό επίπεδο θέλουμε λίγο να απέχει από την ζωή μας και από το σπίτι μας», αναφέρει συγκεκριμένα.
«Στο έργο αναφέρεται αυτό κατά κάποιο τρόπο όταν ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές του έργου λέει ότι “Όλα αυτά είναι πολύ ωραία, είμαστε μαζί , συμφωνούμε αρκεί να συμβαίνουν μακριά από το σπίτι μου”!»
Όλο το έργο διαδραματίζεται σε ένα υπόγειο, στο οποίο ζει ο Άρης, ο πρωταγωνιστής, γιατί νιώθει ότι τον έχει απορρίψει όλη η κοινωνία για τις επιλογές του. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι εραστές. Στην πρώτη πράξη έχουμε να κάνουμε με το τέλος μιας ερωτικής σχέσης και στην δεύτερη πράξη έχουμε να κάνουμε με την μη αποδοχή της μητέρας του Άρη, που είναι και η μεγαλύτερη απόρριψη.
«Αυτό είναι νομίζω και ο πυρήνας, η ουσία του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Η απόρριψη από την οικογένεια», τονίζει ο ίδιος εξηγώντας ότι «Αυτό το έργο το έγραψα και είχα στο μυαλό μου όλα τα παιδιά στην εφηβεία, γιατί θεωρώ ότι εκεί δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούν να πουν στους γονείς τους αυτό που πραγματικά θέλουν, αυτό που πραγματικά είναι με αποτέλεσμα να δέχονται κριτική, bullying ή οτιδήποτε!»
«Ένα στοιχείο σκηνοθετικά είναι ότι το κοινό παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παράσταση! Γιατί τοποθετούμε το κοινό στην πλευρά του τέρατος, ως κοινωνία!»
«Πρέπει να υπάρχει η ανάλογη παιδία για να μπορούν οι γονείς να καταλάβουν αυτά τα πράγματα», αναφέρει ως μέρος της λύσης και τονίζει ότι παλαιότερα ήταν ακόμη πιο δύσκολο. «Εγώ είμαι ένα παιδί της δεκαετίας του 80! Τότε τα πράγματα ήταν πολύ πιο σκληρά!», εξομολογείται.
«Πάντα υπάρχει ο διπλανός, τι θα πει ο γείτονας, τι θα πει ο κόσμος», μας εξηγεί δίνοντάς μας μια εικόνα του ποιος είναι το “ΤΕΡΑΣ”! «Κυρίως το ΤΕΡΑΣ που παραμονεύει στο σκοτάδι είναι ο φόβος! Η ανασφάλεια, οι τύψεις, οι ενοχές…», μας εξηγεί.
«Ένα στοιχείο σκηνοθετικά είναι ότι το κοινό παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παράσταση! Γιατί τοποθετούμε το κοινό στην πλευρά του τέρατος, ως κοινωνία! Σαν να παρακολουθεί το έργο η ίδια η κοινωνία.» Όντως αν παρατηρήσουμε πάντα το κοινό κάθεται στο σκοτάδι και παρακολουθεί… πολλές φορές κρίνοντας…
«Νομίζω ότι όλη αυτή η κατάσταση και η ατμόσφαιρα του περιορισμού με βοήθησε να γράψω πιο εύκολα το έργο! Βέβαια, το είχα σαν ιδέα από πριν», μας εξηγεί. Συγκεκριμένα τον βοήθησε η ίδια η κατάσταση του εγκλεισμού, του περιορισμού «γιατί το έργο είναι όλο γραμμένο μέσα σε ένα υπόγειο! Ο θεατής όταν μπαίνει μέσα στον χώρο του θεάτρου έχει την αίσθηση ότι είναι σε ένα υπόγειο. και ειδικά ο πρωταγωνιστής δεν βγαίνει ποτέ!», μας εξηγεί.
«Ευχαριστώ και δημόσια τους δύο ηθοποιούς, Αλέξανδρο Μαράκη (Άρης) και Νεκτάριο Παπαλεξίου, για την άψογη συνεργασία! Αγάπησαν πάρα πολύ το έργο! Αλλά υπάρχει και ένας ρόλος έκπληξη…», μας λέει αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται στον αέρα!
ΤΕΡΑΣ
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Δρόμος
Συντελεστές:
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλιότσος
Σκηνικά / Κοστούμια / Φωτογραφίες: Νάρκισσος Σκαρλάφτης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μανώλης Σιγάλας
Κίνηση: Μάνια Καραβασίλη
Ηχητικό Περιβάλλον: Κώστας Στεργίου (STER)
Δημιουργία αφίσας: Γιώργος Βαχάρης
Διανομή: Αλέξανδρος Μαράκης, Νεκτάριος Παπαλεξίου
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr
Θέατρο Δρόμος
Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα
Τηλ. 210 8818906
Συντάκτης: New Generation Radio
ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΕΡΟΓΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΟΤΣΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η καλύτερη μεσημεριανο-απογευματινή παρέα με σύγχρονες ελληνικές επιτυχίες... με την Άννα-Μαρία Νικολαΐδου
close
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
Κάθε Πέμπτη
21:00 - 23:00
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)