NG Συνεντεύξεις

Ο θρυλικός Μάριος Κώστογλου στον NGradio.gr

today31 Ιουλίου, 2024 16

Background
share close

Με αφορμή την κυκλοφορία της δεύτερης επαυξημένης έκδοσης του πρώτου τόμου του Ανθολογίου Λαϊκών Κιθαριστών με τίτλο “Ο Θρυλικός Μάριος Κώστογλου” του Πάνου Ξανθόπουλου, ο Μάριος Κώστογλου, ο θρύλος της κιθάρας που κυριάρχησε στην ελληνική δισκογραφία τη δεκαετία του ’60 και ’70, μίλησε στον NGradio. Το βιβλίο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στη λαμπρή καριέρα του Κώστογλου, παρουσιάζοντας την τεράστια συμβολή του στη μουσική σκηνή της εποχής.

Ο θρυλικός κιθαρίστας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συνεργασίες του με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως η Μαρινέλλα, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, η Πόλυ Πάνου και πολλοί άλλοι. Η συμμετοχή του ως κιθαρίστας, ως τραγουδιστής 2ης φωνής (σεκόντο), ενορχηστρωτής είναι ανεκτίμητη.

Λίγα λόγια για τον Μάριο Κώστογλου

Ο Μάριος Κώστογλου γεννήθηκε το 1937 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στις γειτονιές της Άνω Πόλης κι όπως θυμάται ο ίδιος: «Δυο πόρτες δίπλα απ’το σπίτι υπήρχε ένα καφενείο – ταβερνάκι που είχε έναν φωνόγραφο και έπαιζε διάφορα τραγούδια λαϊκά, οπότε άκουγα καθημερινά και μονίμως…»

Μοιραία λοιπόν, «ποτίστηκε» από το «μικρόβιο» του λαϊκού τραγουδιού, ώσπου το 1964 κατέβηκε μόνιμα στην Αθήνα κι από τότε συνεργάστηκε τόσο στη δισκογραφία, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις, με όλους, σχεδόν, τους σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές.

Εκτός από σπουδαίος κιθαρίστας, ο Μάριος καταγράφηκε στη δισκογραφία σαν ένας από τους σημαντικότερους «σεγοντίστες», ενώ ηχογράφησε κι αρκετά τραγούδια έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί πως συνόδευσε με τα φωνητικά του, ένα μεγάλο φάσμα ερμηνευτών, από τον Στράτο Παγιουμτζή, μέχρι τον Μιχάλη Δημητριάδη. Κι ανάμεσά τους, η Πόλυ Πάνου, η Μαρινέλλα, η Δούκισσα, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, η Βίκυ Μοσχολιού, η Γιώτα Λύδια, η Μανταλένα, η Λίτσα Διαμάντη, ο Μάνος Παπαδάκης, ο Πέτρος Αναγνωστάκης, ο Μπάμπης Τσετίνης και άλλοι πολλοί. Κατέθεσε επίσης μικρό συνθετικό έργο, που παρατίθεται στο βιβλίο.

Όλα αυτά και άλλα πολύ ωραία και ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται στο βιβλίο, που προέκυψαν μέσα από συζητήσεις του Μάριου με τον Παναγιώτη Ξανθόπουλο. Και ακόμη, εκτενείς αναλύσεις σχετικά με τις φωνοληψίες, τη λαϊκή, ηλεκτρική και δωδεκάχορδη κιθάρα και το σεγόντο, ενδεικτική δισκογραφία του Μάριου, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, καθώς και συνεντεύξεις του Κώστα Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Βύζα, του Δημήτρη Χιονά και του Γρηγόρη Βασίλα στον Παναγιώτη Ξανθόπουλο. (Πηγή: https://www.ogdoo.gr/)

Ακούστε τη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2024.

  • cover play_arrow

    Ο θρυλικός Μάριος Κώστογλου στον NGradio.gr New Generation Radio

Παρουσιάζει η Άννα Μαρία Νικολαΐδου.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%