NG Συνεντεύξεις

Small Chanter: Μια μουσική σκυτάλη με ρίζες από την Μάνη που παραδίδεται στις επόμενες γενιές | Συνέντευξη

today23 Φεβρουαρίου, 2022 8

Background
share close
  • cover play_arrow

    Small Chanter: Μια μουσική σκυτάλη με ρίζες από την Μάνη που παραδίδεται στις επόμενες γενιές | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Γρηγόρης Ψαλτάκος, frontman των Mr. Highway Band, μας μιλάει για το νέο του προσωπικό μουσικό project Small Chanter και τον πρώτο του προσωπικό δίσκο “Chronicle Zer0” που θα παρουσιάσει ζωντανά στο ΙΛΙΟΝ plus αυτή την Παρασκευή 25/2! Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Γρηγόρης Ψαλτάκος πάντα ανήσυχος και σταθερός στα πιστεύω του ακολουθεί αυτό που αισθάνεται σεβόμενος το παρελθόν του, τις ρίζες του και δημιουργεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο “Chronicle zer0”.

«Ανέκαθεν μου έβγαινε πάντα να γράφω τέτοια τραγούδια! Ήταν κάποια κομμάτια που όταν άρχισαν να γεννιούνται και να παίρνουν μορφή δεν μπορούσαν να σταθούν στους Mr. Highway Band για το low tempo του χαρακτήρα», αναφέρει.

Neil Young, Bruce Springsteen, Jethro Tull, και άλλοι αγαπημένοι της folk, είναι κάποια από τα βασικά ακούσματα που είχε από μικρός και κληρονόμησε από τους δίσκους των γονιών του. «Είναι πολύ μέσα μου! Μεγάλωσα με αυτά τα ακούσματα»!

«Είναι ένας alter ego χαρακτήρας ο Small Chanter από ότι είναι ο τραγουδιστής των Mr Highway Band που είμαι εγώ»

«Ένας πολύ προσωπικός δίσκος που προέκυψε μετά από εκρήξεις συναισθημάτων μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου», μας εξηγεί τονίζοντας «ακραίες εκρήξεις συναισθημάτων. Δηλαδή από πολύ άσχημα γεγονότα μέχρι πάρα πολύ όμορφα». Έτσι, πολύ δειλά το 2015 πήρε την απόφαση να ξεκινήσει να γράφει τα δικά του κομμάτια να τα δουλεύει τον δικό του τρόπο και τους δικούς του χρόνους. Έτσι γεννήθηκε ο Small Chanter

Από που προέρχεται το όνομα Small Chanter

Στην ουσία Small Chanter σημαίνει μικρός ψάλτης από το επώνυμό του. Κάτι όμως που τελικά δεν είναι και τόσο τυχαίο με το ταλέντο του και με την καλλιτεχνική του έκφραση μιας και έχει μια προϊστορία και αιτιολογία αυτό το όνομα!

Συγκεκριμένα κατάγεται από το χωριό Νόμια, μέσα Μάνης. Εκεί λοιπόν, λέγεται ο μύθος, ότι ήμασταν ένα γένος και λεγόμασταν μάλλον Χρηστάκος. Ένας προ-προ-προ-προ-πάππους έκανε δύο γιούς. Ο ένας ήταν κοντός και έψελνε έτσι του έβγαλαν το προσωνύμιο Ψαλτάκος, ενώ ο άλλος έπιανε σάλτες πολλές και τον έβγαλαν Σαλτέα!», όπως μας εξηγεί πλέον στο χωριό του κυριαρχούν αυτά τα δυο επώνυμα!

Ο Small Chanter είναι ο πρόγονός του, ένας κοντός, μικρός ψάλτης… !

Ένα project που ξεκάθαρα αποτυπώνει μια μουσική σκυτάλη με ρίζες από τον πρόγονο που έψελνε στα Νόμια της Μάνης, η οποία παραδίδεται στο τώρα και στις επόμενες γενιές Ψαλτάκων!

Διαβάστε παρακάτω το όραμα του Γρηγόρη Ψαλτάκου για τον Small Chanter

Ο χαρακτήρας Small Chanter

«Είναι ένας alter ego χαρακτήρας ο Small Chanter από ότι είναι ο τραγουδιστής των Mr Highway Band που είμαι εγώ», εξηγώντας το πως εργάστηκε για να εκφράσει μία άλλη πλευρά του εαυτού του από την αρχή.

Φωνητικά τουλάχιστον εργάστηκε πολύ στο να τοποθετήσει και να ελέγξει την φωνή του σε ένα άλλο επίπεδο μαζί με την φίλη του και δασκάλα Μάρτζυ Τρίκκα. Αυτό τον βοήθησε να διαφοροποιηθεί ερμηνευτικά από τους Mr. Highway Band αλλά και να σπάσει τα δικά του όρια, ή τουλάχιστον αυτά που νόμιζε ότι είχε μέχρι πρότινος.

Chonicle Zer0

Chonicle Zer0

Η καραντίνα βοήθησε να ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις που ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν το 2020 περίπου. Κανένα τραγούδι δεν δημιουργήθηκε στην καραντίνα!

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Τσάρνος Δημήτρης : τύμπανα, κρουστά
Νικολάου Κωστής: βιολί
Τσιούνης Διονύσης: μπάσο
Γκιουλέας Θανάσης: κοντραμπάσο
Ιωαννίδης Τάσος: μπάσο
Φωτάκος Πάνος: ηλεκτρική κιθάρα
Κυραμαργιός Παντελής: πιάνο

«Όλη η βραδιά παρουσίασης είναι αφιερωμένη στον Τάσο Ιωαννίδη!»

ο οποίος έφυγε από την ζωή τον περασμένο χρόνο.

Είχε την τεράστια τιμή σε ένα από τα κομμάτια του να παίξει πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος. «Έτρεμε η φωνή μου και μόνο που σήκωσα το τηλέφωνο να του ζητήσω να συμμετέχει», μας περιγράφει παρ’ όλο που γνωρίζονται.

Το εξώφυλλο το δημιούργησε ο ίδιος μιας και είναι πολύ γνωστός γραφίστας στον χώρο. Συγκεκριμένα έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και Εφαρμοσμένες Τέχνες. Μπορείτε να βρείτε δουλειές του στην εταιρία του CReatures!

Το όραμα του Small Chanter

«Μπορεί και να μην ξανά υπάρξει τίποτα από τον Small Chanter, δεν το έχω σκεφτεί ακόμα», μας λέει ο ίδιος παγώνοντας την ατμόσφαιρα καθώς απάντησε στην ερώτηση εάν θα υπάρξει άλλη παρουσίαση δίσκου ή live από τον Small Chanter.

«Ο δίσκος λέγεται χρονικό σημείο μηδέν, επειδή θα ήθελα το επόμενο κεφάλαιο εάν το γράψει κάποιος Small Chanter, αυτός να είναι κάποιο από τα παιδιά μου! Το project θα ήθελα να έχει μία τέτοια διαχρονικότητα, εκτός από κληρονομιά για τα παιδιά μου, να είναι και ένα κίνητρο επιπλέον σε περίπτωση που θελήσουν να δημιουργήσουν κάτι!», μας εξηγεί και έχουμε όλοι συγκινηθεί.

Ένα project που ξεκάθαρα αποτυπώνει μια μουσική σκυτάλη με ρίζες από τον πρόγονο που έψελνε στα Νόμια της Μάνης, η οποία παραδίδεται στο τώρα και στις επόμενες γενιές Ψαλτάκων!

Small Chanter junior με την κασέτα

«Γι’ αυτό είναι μελετημένο, προσεχτικά σκηνογραφημένο, περιποιημένο για την Παρασκευή που θα γίνει η παρουσίαση. Αυτός είναι και ο λόγος που θα κινηματογραφηθεί, επειδή σίγουρα θα μείνει καλοφυλαγμένο κάπου καλά.»

«Μόνο αν με ενοχλήσουν αισθητά κάποιοι για να το ξανά παρουσιάσω θα ασχοληθώ. Εγώ ο ίδιος δηλαδή η καλλιτεχνική μου ανησυχία μέσω των Mr. Highway Band καλύπτεται», εξομολογείται τονίζοντας ότι «Αυτό που γίνεται είναι μία καλλιτεχνική κατάθεση».

Και κάπως έτσι σφραγίζεται το πόσο πλήρης είναι ο στόχος και η αίσθηση που έχει ο Γρηγόρης για αυτό το δημιούργημα! Βέβαια εμείς ελπίζουμε στο μέλλον να εργαστεί πάλι σε αυτό το project αλλά θα δούμε μιας και κανείς μας δεν μπορεί να το μαντέψει.

Παρασκευή 25/2 στο ΙΛΙΟΝ Plus

Η βραδιά παρουσίασης – Παρασκευή 25/2 στο ΙΛΙΟΝ Plus

«Είναι μια βραδιά που την περιμένω πως και πως!» αναφέρει ξεκινώντας να μοιράζεται μαζί μας όλα όσα έχουν ετοιμάσει για το συγκεκριμένο live. Ένα live, το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δίσκου και του project,πάλι πουθενά από τον ίδιο τουλάχιστον.

«Μετά από τόσες συναυλίες με τους Mr. Highway Band είναι η πρώτη φορά που έχω πραγματικό άγχος», εξομολογείται καθώς είναι κάτι πολύ προσωπικό και όσοι κι αν τον έχουν βοηθήσει στην ολοκλήρωση αυτού του live, η ευθύνη είναι μεγάλη.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν θα έπαιρνε σάρκα και μορφή η βραδιά της Παρασκευής αν δεν τον βοηθούσαν όλοι οι τεχνικοί, φίλοι, μουσικοί καθώς και η σύζυγός του Μαρίνα στα σκηνικά!

Ένα από τα άτομα που τον βοήθησα στην παραγωγή του δίσκου και παίζοντας μπάσο είναι ο Τάσος Ιωαννίδης, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον περασμένο χρόνο. «Όλη η βραδιά παρουσίασης είναι αφιερωμένη στον Τάσο Ιωαννίδη!»

Την βραδιά θα ανοίξουν το νέο ντουέτο της Μάρτζι από τους Jumberingas και της Ρένας από τους Grey River & the Smoky Mountain καθώς και το νεοσυσταθέν ακουστικό folk σχήμα EDGAR BAND του Μάνου Οράτη και Θύμιου Σπηλιωτόπουλου.

Guest της βραδιάς θα είναι ο Παντελής Κυραμαργιός! Φίλος και συνοδοιπόρος χρόνια σε αυτό το καλλιτεχνικό του ταξίδι! Θα τους δούμε μαζί επί σκηνής να ερμηνεύουν τραγούδια που θα τα έχουν πειράξει έτσι ώστε να συνδυάζουν τον ελληνικό με τον αγγλικό στίχο.

Επί σκηνής θα τον συνοδεύσουν:

RindraRado: μπάσο
Εμμανουηλίδου Στέλλα: τσέλο
Μπλιούμπα Χριστίνα: βιόλα
Νικολάου Κωστής: βιολί
Σαντοριναίος Μιχάλης: πλήκτρα
Στενάκης Αλέξης: κλαρινέτο
Τσάρνος Δημήτρης : τύμπανα
Φωτάκος Πάνος: ηλεκτρική κιθάρα

Επιμέλεια ήχου: Στάθης Παπανδρέου
Επιμέλεια φωτισμού: Γιάννης Χριστοδουλάκης
Eπιμέλεια σκηνικών: Μαρίνα Σιφναίου
Επιμέλεια παραγωγής: CReatures

Την βραδιά θα κινηματογραφήσει ο Μιχάλης Μαυρομούστακος.

Η Προπώληση είναι SOLD OUT, οπότε για κρατήσεις ή πληροφορίες επικοινωνήστε εδώ: 2108824383, 6983600510

Ακολουθήστε τον Small Chanter

Facebook | Instagram | Spotify | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%