- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο, με επικεφαλής τον Δρ Osamu Hasegawa, έχει καταφέρει να εξελίξει το σύστημα SOINN, μια μηχανή αλγορίθμων που μπορεί να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να μάθει πώς να εκτελεί νέες εργασίες.
“Η τεχνολογία αναζήτησης εικόνας στο internet είναι αρκετά πρακτική τώρα. Έτσι, συνδέοντας τον αλγόριθμό μας σε αυτή τη λειτουργία, δίνουμε τη δυνατότητα στο σύστημα να προσδιορίσει ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά, και να θυμάται ποιο είδος αντικειμένου αφορά το θέμα”.
‘Όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, το σύστημα αρχικά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα rickshaw (ποδήλατο μεταφορών που χρησιμοποιούν στην Ινδία) και το ταξινομεί ως αυτοκίνητο, αντικείμενο το οποίο έχει μάθει ήδη. Στο επόμενο στάδιο, το SOINN μαθαίνει από φωτογραφίες στο διαδίκτυο ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του rickshaw. Μετά, ακόμα και σε μια διαφορετική φωτογραφία με rickshaw που δεν την έχει ξανασυναντήσει, μπορεί πλέον και αναγνωρίζει σωστά το αντικείμενο.
“Στην περίπτωση ενός rickshaw μπορεί να υπάρχουν και άλλα πράγματα στην εικόνα, αλλά το σύστημα διαλέγει μόνο τα χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε πολλές περιπτώσεις, όπως μεγάλους τροχούς, μια πλατφόρμα πάνω από τους τροχούς, μία οροφή, και μαθαίνει ότι αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν rickshaw περιλαμβάνει αυτά τα χαρακτηριστικά. Έτσι, ακόμα και με ένα αντικείμενο που δεν έχει δει ποτέ πριν, εάν το αντικείμενο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, το σύστημα μπορεί να το αναγνωρίσει.”
“Με τις προηγούμενες μεθόδους, για παράδειγμα, για την αναγνώριση προσώπου με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, είναι απαραίτητο να διδάξεις στο σύστημα πάρα πολλά πράγματα για τα πρόσωπα. Όταν τα θέματα γίνονται ποικίλα, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να πουν στο σύστημα τι είδους χαρακτηριστικά έχουν, και πόσα χαρακτηριστικά είναι επαρκή για να αναγνωρίσει πράγματα. Το SOINN μπορεί να πάρει εκείνα τα χαρακτηριστικά μόνο του. Δεν χρειάζονται πρότυπα, πράγμα το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.”
Ο Όμιλος αναπτύσσει επίσης τρόπους για να μεταφέρει και να συνδυάζει χαρακτηριστικά στοιχεία που έχει μάθει το σύστημα σε άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, το σύστημα έχει μάθει ήδη τα μαχαίρια και τα στυλό, και διαθέτει τα χαρακτηριστικά δεδομένα ότι είναι “αιχμηρά αντικείμενα” και ” αντικείμενα με σχήμα ράβδου”, αντίστοιχα. Για να μπορεί το σύστημα να αναγνωρίζει κοπίδια είναι προγραμματισμένο ώστε να δει τις ομοιότητες σε κοπίδια με μαχαίρια και στυλό, τα οποία έχει ήδη μάθει. Αυτό γίνεται με το να μεταφέρει τα βασικά χαρακτηριστικά του μυτερού σχήματος και της ράβδου.
«Το SOINN μπορεί να χειριστεί και άλλους τύπους πληροφοριών. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το διδάξουμε να ξεχωρίζει χαρακτηριστικά από δεδομένα ήχου και βίντεο. Στη συνέχεια, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιεί τα δεδομένα από αισθητήρες ρομπότ.»
«Τα προηγούμενα ρομπότ κατοικίδιων ζώων, όπως το AIBO, είχαν συγκεκριμένα προαποφασισμένα μοτίβα αντίδρασης. Όταν εξαντληθούν οι δυνατότητες αυτές, το ρομπότ δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Έτσι, οι άνθρωποι μαθαίνουν τι πρόκειται να κάνει και το βαριούνται. Όμως, το SOINN μπορεί να θυμηθεί ένα ποσό αλλαγών. Έτσι, μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς καθορισμένα σενάρια.»
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το σύστημα SOINN σε λειτουργία (Αγγλική απόδοση).
Πηγή: candianews.gr
Συντάκτης: New Generation Radio
Η σύγχρονη εναλλακτική ελληνική σκηνή έχει την εκπομπή της... με τη Βασιλεία Περόγλου
close
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
με τον Διαμαντή Κυριακάκη
20:00 - 21:00
Δευτέρα & Τρίτη
21:00 - 23:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)