- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Προσοχή SPOILERS!
Στον κόσμο της υπερβολικής πληροφόρησης ο κινηματογράφος έχει πέσει πολλές φορές θύμα και μεγάλες παραγωγές έχουν «καεί» πριν καν κάνουν την εμφάνιση τους στην μεγάλη οθόνη. Ο λόγος; Τα καταραμένα spoilers. Καταστρέφουν ταινίες αλλά και το κοινό, που όσο και να μην το θέλει πέφτει στην παγίδα και μαθαίνει όσα κανονικά έπρεπε να τον συνεπάρουν στην αίθουσα των σινεμά.
Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε ακούσει ποτέ το όνομα του ηθοποιού Tyler Nelson, αλλά προοριζόταν για μεγάλα πράγματα. Είχε πάρει τον ρόλο του χορευτή στην ταινία και ετοιμαζόταν για την μεγάλη του ευκαιρία. Αλλά κόπηκε από το τελικό προϊόν την τελευταία στιγμή. Γιατί; Γιατί αποφάσισε να δώσει συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα της Οκλαχόμα για την ταινία. Και μάλιστα αντί να δώσει λίγες πληροφορίες για την δική του συμμετοχή αποφάσισε να αποκαλύψει πολύ σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση. Όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας, Steven Spielberg, ρωτήθηκε για το περιστατικό, πολύ ειλικρινώς, είπε: «Ποιος ξέρει αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα ξαναδουλέψει σε αυτή την πόλη;». Η απάντηση στο ερώτημα του μέχρι και σήμερα είναι «ΌΧΙ».
Υπάρχουν ταινίες στις οποίες σημασία δεν έχει το τέλος τους, αλλά το ταξίδι. Ο Τιτανικός παραδείγματος χάριν. Αυτό που μετράει είναι ο θεατής να κατανοήσει και να περιμένει την υπόθεση. Το ίδιο συμβαίνει και με το Free Willy. Προφανώς η φάλαινα θα αποκτούσε την ελευθερία της κάποια στιγμή (ζητώ συγνώμη αν δεν το ξέρατε). Γι΄αυτόν τον λόγο οι άνθρωποι του μάρκετινγκ που έδωσαν στο φως την σκηνή με τον Willy να πηδά πάνω από το παιδί, δεν αξίζουν κριτική. Αυτοί που πραγματικά την αξίζουν είναι εκείνοι που έφτιαξαν το τρέιλερ. Έδωσαν όλη την υπόθεση της ταινίας στο πιάτο και μάλιστα με χρονολογική σειρά. Δεν χρειαζόταν καν το κοινό να μαντέψει τι θα συμβεί μετά. Το βλέπεις και ξέρεις ακριβώς τι σε περιμένει. Η απόλυτη συνταγή της αποτυχίας.
Είναι κοινό μυστικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας πως η ταινία έχει γίνει θύμα των χειρότερων spoiler. Σχεδόν κάθε φιλμ που αφορά κινούμενα σχέδια και απευθύνεται σε παιδιά «βλέπει» τους χαρακτήρες της να γίνονται παιχνίδια, πριν καν κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους. Υπάρχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά στην δημιουργία τους: πρέπει να είναι βγαλμένα από σκηνή της ταινίας και η σκηνή πρέπει να είναι σημαντική για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αυτό από μόνο του καταλαβαίνετε πως δίνει πολύ περισσότερες πληροφορίες απ΄ ότι ο σκηνοθέτης θα ήθελε να μοιραστεί. Πριν βγει η ταινία το 2010, βγήκε στην αγορά παιχνίδι με η σκηνή – κλειδί της, που αποκάλυπτε το μεγάλο μυστικό ότι ο Lotso δεν είναι ο καλός και αγαθός μωβ αρκούδος, αλλά ένα εκδικητικό τέρας.
Η εμφάνιση της πρωταγωνίστριας της ταινίας Rachel McAdams σε εκπομπή για την προώθηση της ταινίας αποδείχθηκε απολύτως καταστροφική. Η πανέμορφη Rachel χρειάστηκε μόλις μια ερώτηση για να αρχίσει να λέει και να λέει και να λέει. Ήταν σαν μικρό κορίτσι που εξιστορούσε στους γονείς της πως πέρασε τη μέρα της, με την μόνη διαφορά ότι στην θέση της μέρας υπήρχε μια ταινία, οι λεπτομέρειες της οποίας έπρεπε να μείνουν μυστικές. Η κατάσταση ήταν τόσο άβολη που και ο ίδιος ο παρουσιαστής προσπάθησε να την σταματήσει από περαιτέρω αποκαλύψεις, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.
Ακόμη και ο σκηνοθέτης Zack Snyder έτρεξε προς βοήθεια της ομάδας μάρκετινγκ της ταινίας όταν οι φαν ξεκίνησαν τα παράπονα και τις κατηγορίες για τις υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες που δόθηκαν μέσω του τρέιλερ. Το κλιπάκι έδινε όλες τις σημαντικές σκηνές της, αλλά ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε καλό το ότι «οι φαν νομίζουν ότι είναι πάρα πολλά και μου αρέσει που δεν θέλουν να ξέρουν, αλλά υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουν». Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες του Snyder να καθησυχάσει τους «πελάτες», η ταινία δεν έκρυβε κάποια άλλη σημαντική στιγμή. Ο κακός ήταν γνωστός το ίδιο και οι λόγοι του, γνωστή ήταν η ομάδα που τον πολεμούσε, ξέραμε και γιατί οι δύο πρωταγωνιστές πολεμούσαν ο ένας τον άλλον παρότι ήταν στην ίδια πλευρά. Τα ξέραμε όλα κύριοι.
Τα τρέιλερ πραγματικά κατέστρεψαν την προσπάθεια ολόκληρης παραγωγής. Το μόνο που έλειπε από το πρώτο πρόμο, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να το συμπεριλάβουν στο δεύτερο, καταστρέφοντας κάθε είδος προσμονής και αγωνίας για την μοίρα του Tom Hanks στο νησί. Το ατύχημα, η φωτιά, ο καιρός, η απώλεια βάρους, οι άσκοπες προσπάθειες διαφυγής, η τελική διάσωση, βασικά όλα, για να μην σας κουράζω, ήταν αποτυπωμένα στα τρέιλερ. Κάθε. Μεγάλη. Στιγμή. Της. Ταινίας. Όλες οι λεπτομέρειες!
Φαντάζεστε να βλέπατε τρέιλερ του The Sixth Sense και ο Bruce Willis να είναι νεκρός από την αρχή της ταινίας; Ευτυχώς για εκείνη την ταινία η ομάδα του μάρκετινγκ δεν έκανε το ίδιο μοιραίο λάθος που είδαμε σε αυτήν. Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθείται για τις μεγάλες αποκαλύψεις: Δεν τις βάζουμε ποτέ στο τρέιλερ. Πως είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί πως δεν υπάρχει το νησί; Αυτό ήταν το κρυφό χαρτί του σεναρίου, δεν έπρεπε να δοθεί τόσο απλά.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν θέλετε να αποφύγετε τις αποκαλύψεις καλύτερα να μην δείτε το τρέιλερ της ταινίας που έχετε επιλέξει. Όλα τα παραπάνω είναι η καλύτερη απόδειξη. Όμως άντε, ας συνεχίσουμε με τις αποδείξεις. Το τρέιλερ της εν λόγω ταινίας αποκάλυψε την «υπερσκηνή» της παραγωγής απλά και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Μαθαίνουμε πως ο John Connor, που επιστρέφει στο παρελθόν είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος ο εξολοθρευτής (συγνώμη και πάλι αν δεν το γνωρίζατε). Στα λίγα λεπτά του πρόμο βλέπουμε όλη την πορεία του.
Το μεγαλύτερο στοίχημα με αυτές τις ταινίες είναι να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να μάθεις αν ο πρωταγωνιστής θα αναδειχθεί νικητής του αγώνα, για τον οποίο προπονούνταν, ίδρωνε, μάλωνε με την οικογένεια του και μάτωνε. Στο συγκεκριμένο Ρόκι το στοίχημα χάθηκε. Η ομάδα μάρκετινγκ της ταινίας φρόντισε να ενημερώσει με κάθε τρόπο για την νίκη του Μπαλμπόα, σαν να ήταν φανατικοί υποστηρικτές του που πόσταραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επιτυχία του. Το ίδιο το πόστερ της ταινίας έδειχνε τον Ρόκι ματωμένο και συγκινημένο, αγκαλιά με την αμερικάνικη σημαία να πανηγυρίζει. Ποσοστό έκπληξης 0% λοιπόν.
Η προσμονή για την ταινία ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο. Οι φανατικοί της σειράς ταινιών περίμεναν με αγωνία και τρελαίνονταν με κάθε τι που είχε σχέση με το τέταρτο κατά σειρά φιλμ. Αλλά δεν ήξεραν την μεγάλη απογοήτευση που τους περίμενε. Όταν το soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε, μια εβδομάδα πριν από την ταινία, κανείς δεν ήξερε ότι οι τίτλοι των τραγουδιών θα πρόδιδαν τα μυστικά ολόκληρης της ταινίας. Καθώς όμως είδαν αναλυτικά την λίστα κατάλαβαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε μια απίστευτη σειρά spoiler. Αντί το μυαλό πίσω από το soundtrack να βάλει την φαντασία του να δουλέψει προτίμησε τίτλους όπως «Anakin Defeats Sebulba», «Qui-Gon’s Noble End» και χειρότερο όλων «The High Council Meeting and Qui-Gon’s Funeral».
Πηγή: cnn.gr
Συντάκτης: New Generation Radio
Η καλύτερη μεσημεριανο-απογευματινή παρέα με σύγχρονες ελληνικές επιτυχίες... με την Άννα-Μαρία Νικολαΐδου
close
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
Κάθε Πέμπτη
21:00 - 23:00
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)