Διάφορα

Υποστήριξη της αυτόνομης κινητικότητας στο σπίτι

today21 Ιουνίου, 2023

Background
share close

Το αίσθημα της ανεξαρτησίας και ελευθερίας, είναι από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα και η κατάκτησή τους από τον καθένα με τον τρόπο που εκείνος τα ερμηνεύει, συνοδεύονται με αισθήματα αυξημένης αυτοπεποίθησης και ενισχυμένης διάθεσης.
Ωστόσο, πολλές φορές για ιατρικούς λόγους καλούμαστε να παραδώσουμε την ταυτότητα της αυτονομίας μας, εξαρτώμενοι από άτομα που έχουν αναλάβει τη σωστή και επαρκή περίθαλψή μας. 

Δεν είναι ότι δεν εκτιμάται η αγάπη που δείχνουν μέσα από την αφοσίωση που μας προσφέρουν, ίσα-ίσα που αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη αυτής της δέσμευσης και θέλουμε να προσφέρουμε ένα βαθμό ελάφρυνσης. Κι από την άλλη είναι σημαντικό για την εικόνα του εαυτό μας, να βλέπουμε ότι υπάρχει ένα εύρος λειτουργιών που μπορούμε να εκτελέσουμε μόνοι μας, έστω και με κάποια μηχανική υποστήριξη.

Σημαντικό και προαπαιτούμενο, είναι η διαμόρφωση του χώρου με τρόπο τέτοιο ώστε ένα άτομο μειωμένης κινητικότητας να μη διατρέχει κίνδυνο και να έχει άμεση πρόσβαση στα απαραίτητα. 

  • Ασκήσεις Ενδυνάμωσης 

Ένας φυσικοθεραπευτής είναι ο καταλληλότερος για να αξιολογήσει την κατάσταση και να “συνταγογραφήσει” ειδικά προσαρμοσμένες στην κατάσταση και τις ικανότητες του ασθενούς, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας, που θα βελτιώσουν τη σωματική του κατάσταση.
Αν μάλιστα η πρακτική συνοδευτεί με το άκουσμα μιας playlist ή μια ραδιοφωνική παρέα radio.gr ο χρόνος θα κυλήσει πιο ευχάριστα!

  • Εξωτερικά Βοηθήματα

Το ταξίδι προς την ανεξάρτητη κινητικότητα δεν είναι το ίδιο για όλους. Ευτυχώς ωστόσο υπάρχουν αρκετοί βοηθητικοί μηχανισμοί, πατερίτσες, αναπηρικά αμαξίδια, γερανάκι ανύψωσης ασθενών Body Up Evolution, που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια προς την ανεξαρτητοποίηση. Ακόμη και αν κάτι δεν προορίζεται για μόνιμη χρήση, η αίσθηση της ταχύτερης επαναφοράς στην κανονικότητα, είναι καταλυτική για το αίσθημα της ευημερίας του ατόμου.

  • Ενθάρρυνση και Υποστήριξη

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην περίοδο αποθεραπείας, και εξαρτάται από διαχειρίσιμους παράγοντες, τότε αυτό είναι καλή ψυχολογία, και κυρίως η υποστήριξη, σωματική και κυρίως ψυχική που λαμβάνει ένα άτομο που το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον.
Πρόκειται για μια πολυπρισματική διαδικασία, κι έτσι μπορεί κανείς να επιλέξει το ρόλο που θέλει και μπορεί να διαδραματίσει. 

Ο ασθενής χρειάζεται ενθάρρυνση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την ανεξάρτητη κινητικότητα, κι εμείς πρέπει να του υπενθυμίζουμε πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια του όταν τα πράγματα δυσκολεύον, και να γιορτάζουμε τους επιμέρους μικρούς στόχους που θέτονται. Επίσης, μπορούμε να απλοποιήσουμε την καθημερινότητά  με μικρές παρεμβάσεις (πχ. Χρήσιμα αντικείμενα σε χαμηλότερο ύψος, αντικατάσταση βάζων που χρειάζονται δύναμη) που όμως θα την κάνουν πολύ πιο διαχειρίσιμη και απαιτητική σωματικά.

  • Δίχτυ Ασφαλείας

Το σχέδιο για την επίτευξη ενός περιβάλλοντος ασφαλούς και άνετου που υποστηρίζει την προσπάθεια στην αυτόνομη κινητικότητα, δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία του, αλλά και στη γνώση και δυνατότητα εφαρμογής έκτατκων μέτρων, που θα πρέπει να εφαρμοστούν αν κάτι έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αυτό είναι το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας. 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%