Διασκέδαση

Hellas Filmbox Berlin 18-22 Ιανουαρίου 2017 «Die Griechen kommen» («Έρχονται οι Έλληνες»)

today14 Δεκεμβρίου, 2016

Background

To Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2017. Για το φετινό πρόγραμμα είχαμε 190 αιτήσεις και συνολικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές και διεθνείς παραγωγές συμπαραγωγές.

Μεγάλη τιμή για το φεστιβάλ είναι η παρουσία του πολυβραβευμένου, διεθνούς φήμης έλληνα δημιουργού Κώστα Γαβρά, ο οποίος θα βραβευθεί στην Τελετή Έναρξης από τη διοργάνωση για τη μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα και τον κινηματογράφο. Mια ακόμα ευτυχής συγκυρία για το φεστιβάλ αποτελεί η εξαιρετική  παρουσία στην Έναρξη, του διάσημου γερμανού ηθοποιού Ούλριχ Τούκουρ (Ulrich Tukur), παλιού γνώριμου και συνεργάτη του Κώστα Γαβρά στην ταινία “Αμήν” του 2002. Ο ηθοποιός θα προλογίσει για τον βετεράνο σκηνοθέτη και στη συνέχεια θα προβληθεί το “Αμήν”, ελάχιστος φόρος τιμής τους δύο παρόντες εκλεκτούς προσκεκλημένους του Filmbox.

Ταινία λήξης θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα της σεζόν 2015-2016, το “Ένας Άλλος Κόσμος” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που αποτελεί γερμανική πρεμιέρα. Ο ίδιος θα είναι παρών στην προβολή και έτσι θα έχει την ευκαιρία να τον γνωρίσει από κοντά το γερμανικό κοινό.

To Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μυθοπλασίας περιλαμβάνει έξι ταινίες που ανιχνεύουν, η καθεμιά από τη δική της, μοναδική ματιά το κοινωνικό και ατομικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας:  η τελευταία, νοσταλγική δημιουργία του Τάσου Μπουλμέτη “Νοτιάς” που θα είναι πρεμιέρα για το Βερολίνο, το Suntanτου Αργύρη Παπαδημητρόπουλου επίσης πρεμιέρα για το Βερολίνο, πολυβραβευμένο και περνώντας από μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, το “Silent του Γιώργου Γκικαπέπα και το  “Blind Sunτης Τζόις Νασαουάτι και οι δύο τιμημένες με βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και το “Πλατεία Αμερικής” του Γιάννη Σακαρίδη, που σαρώνει τα διεθνή φεστιβάλ αυτή τη στιγμή και θα είναι γερμανική πρεμιέρα, συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό μια εικόνας ελληνικής, ζυμωμένης με ελληνικά και διεθνή συστατικά -ως συμπαραγωγές. Το  “Εντυπώσεις ενός πνιγμένου” είναι μια  εικονοκλαστική, δοκιμιακή προσέγγιση του βίου και του έργου του Κώστα Καρυωτάκη.

Με έξι ιδιαίτερα προσεγμένες επιλογές το τμήμα του Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει το καταπληκτικό “Αυτοί που νιώθουν τη φωτιά να καίει” του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, μία σχεδόν μεταφυσική ταινία που σκιαγραφεί λυρικά την προσπάθεια των προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη, τη φαινομενική Γη της Επαγγελίας για όλους αυτούς τους ανθρώπους -ματιά ξένη πάνω σε ένα θέμα τόσο ελληνικό και τόσο διεθνές παράλληλα – πρόκειται για γερμανική πρεμιέρα. Η Μαριάννα Οικονόμου με το “Ο πιο μακρύς δρόμος” –πρεμιέρα Βερολίνου- τρυπώνει με τρόπο συγκλονιστικό στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, όπου αναμένουν να εκδικαστούν ένας σύρος και ένας ιρακινός μετανάστης, φωτίζοντας μιαν άλλη πλευρά του μεταναστευτικού προβλήματος. Και το φαινόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα παρόν, με το “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση” της Ανζελίκ Κουρούνη αλλά και το πολύ φρέσκο “Η τελευταία Παραλία”  των Θάνου Αναστόπουλου, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ  Καννών 2016 και είναι μια περιήγηση στον μικρόκοσμό της Πεντοτσίν, μια παραλίας στην Τεργέστη, όπου οι λουόμενοι άντρες και γυναίκες χωρίζονται από ένα τείχος -μια έξυπνη αλληγορία πάνω στην έννοια του τείχους. Γερμανική πρεμιέρα. Tα “Σημάδια του Ουρανού” της Μάρως Αναστασοπούλου, εξάλλου, είναι πανευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Με είκοσι δύο συνολικά σύντομες κινηματογραφικές μπουκιές, τo πρόγραμμα των ταινιών Μικρού Μήκους, για φέτος χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: 1. Cinema : A never ending love story 2. Not only for Kids 3. Utopia / Dystopia 4. Show me some reality. Όλες οι ταινίες είναι γερμανικές πρεμιέρες, 19 από αυτές είναι μυθοπλασίας και τρεις είναι ντοκιμαντέρ, και πέντε από αυτές είναι βραβευμένες στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας: Η Αλίκη στο Καφέ, Αλεπού, Twist, Γενέθλια και Αόρατος. Ξεχωριστά πριν από ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους θα προβληθούν το Archipelagos, Naked Granites της Δάφνης Χαιρετάκη και ο Πωγωνίσκος του Θανάση Νεοφώτιστου.

Στo τμήμα  New Vision, η επιλογή απαρτίζεται από ταινίες που ταξίδεψαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (η μόνη ελληνική ταινία υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία φέτος), το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Το Σύμπτωμα» του ΄Αγγελου Φραντζή, «Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη, αλλά και ταινίες λιγότερο γνωστές.  Το «Drive Through» βασίζεται σε μια σειρά από φωτογραφίε, οι οποίες με περίτεχνο τρόπο εικονοποιούν την αφήγηση της ιστορίας, μια αφήγηση πολυεπίπεδη που σχολιάζει μεταξύ άλλων την ταξιδιωτική φωτογραφία και την αισθητική των φωτογραφικών κολάζ. Στην animation «Aurelia» ένα νεαρό κορίτσι διασχίζει την άδεια πόλη, ενώ θραύσματα από το παρελθόν της ξετυλίγουν το χρονικό ενός ασυνήθιστου και άρρηκτα δεμένου με τη ζωή της φαινομένου: μια παγκόσμια πανδημία από μέδουσες.  Η Φαίδρα Τσολίνα στο «Έκδυσις» καταγράφει το σουρεαλιστικό ταξίδι ενός αναποφάσιστου μυαλού: ένας άντρας στη μέση του πουθενά συναντά ένα παράξενο κορίτσι με το όνομα Dog και με μία λευκή πέτρα για οδηγό του, θα φτάσει σε μία ερημική παραλία που θα αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησής του.

To Hellas Filmbox Berlin, για δεύτερη χρονιά φέτος, φιλοξενεί το Outview Film Festival queer ταινιών και θεματικής, δίνοντας την μοναδική ευκαιρία στο κοινό του Βερολίνου να γνωρίσει την ελληνική κινηματογραφική LGBTQ σκηνή. Για το φεστιβάλ η συνεργασία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αποτελώντας σημαντικό κομμάτι της πολύχρωμης και πολύπλευρης θεματικής παλέτας του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ταινίες και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017. Οι ταινίες του προγράμματος είναι τo συγκλονιστικό πεντάλεπτο “Half Life” του Νικόλα Πουρλιάρου και το τρυφερό, κοινωνικό δράμα του Ηλία Δημητρίου “Smac” με την βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Μετά την προβολή των ταινιών, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και τη Διευθύντρια του Οutview Μαρία Κατσικαδάκου, η οποία επέλεξε τις ταινίες του προγράμματος.

Ένα ειδικό αφιέρωμα με τέσσερις ταινίες και τίτλο Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας έρχεται να φωτίσει τα κομμάτια της ελληνικής εβραϊκής ιστορίας, ένα θέμα με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για το γερμανικό κοινό. Το “Ουζερί Τσιτσάνης” του Μανούσου Μανουσάκη, το “Φως Πυκνώνει” της Λυδίας Κώνστα, που ακολουθεί την πορεία εννέα καλλιτεχνών στους τόπους του πόνου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το ” Trezoros: The lost Jews of Kastoria”, ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Καστοριάς, που έφτασε πολύ κοντά στην υποψηφιότητα για Όσκαρ, και το “Πορτρέτο του πατέρα σε καιρό πολέμου” του Τίμωνα Κουλμάση ένα όμορφο και ευαίσθητο προσωπικό  πορτρέτο κάποιας σχέσης του πατέρα του δημιουργού, με απεικόνιση της λειτουργίας του Γερμανικού Επιστημονικού Ινστιτούτου ως καταφυγίου αντιστασιακών φοιτητών, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Μια νέα συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεσπίζεται από φέτος στο πρόγραμμα του Hellas Filmbox Berlin, με τίτλο “ThessalonikiOutside the Box“. Oι φοιτητές του τμήματος κλήθηκαν, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα κινηματογραφικά μέσα, βίντεο, σμάρτφον, μη επανδρωμένα ιπτάμενα ρομπότ ή κάμερα, να γυρίσουν ένα κλιπ μέγιστης διάρκειας 90 δευτερολέπτων, με ελεύθερη θεματική. Συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό και ο σκηνοθέτης του καλύτερου κλιπ θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει από κοντά το φεστιβάλ και το κλιπ πρόκειται να προβληθεί στην Τελετή Έναρξης. Πρόκειται για το άνοιγμα του φεστιβάλ στους εκκολαπτόμενους κινηματογραφιστές, επιθυμώντας να τους δώσει τα κίνητρα για να δημιουργήσουν και το βήμα να προβάλουν τα πρώτα βήματά τους σε διεθνές κινηματογραφικό περιβάλλον. Η συνέργεια αυτή θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί, ώστε το Filmbox να αποτελέσει συνδετικό κρίκο της νέας ελληνικής κινηματογραφικής γενιάς με την γερμανική και τους γερμανούς επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Gesichter und Räume» («Πρόσωπα και Δωμάτια») της Νέλλυς Τραγκούστη στο box.freiraum. Η φωτογράφος συνόδευσε τον μεγάλο έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας «Η σκόνη του χρόνου», που γυρίστηκε κατά μεγάλο μέρος στο Βερολίνο. Οι φωτογραφίες της είναι ένα βερολινέζικο μωσαϊκό με τον δημιουργό, τον Bruno Ganz, τον Willem Dafoe κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ καθώς και New Vision θα είναι το Roadshow, η προβολή τους σε δέκα με δεκαπέντε γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του 2017 με αντίστοιχη προώθηση από πλευράς του φεστιβάλ και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις προβολές. Το Roadshow πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μέσα στο 2016, στη Δρέσδη, τη Βρέμη, τη Φρανκφούρτη, το Ντύσελντορφ, το Αμβούργο, την Κολωνία, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, αλλά και το Βερολίνο, ταξιδεύοντας τους έλληνες δημιουργούς και τα ελληνικά θέματα σε ολόκληρη την χώρα.

 

TAINIEΣ

Μυθοπλασία

  1. Νοτιάς, Τάσος Μπουλμέτης, 2016
  2. Silent, Γιώργος Γκικαπέπας, 2015
  3. Suntan, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, 2016
  4. Blind Sun, Joyce Nashawati, 2015
  5. Πλατεία Αμερικής, Γιάννης Σακαρίδης, 2016
  6. Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου, Κύρος Παπαβασιλείου, 2015

Ντοκιμαντέρ

  1. Ο πιο μακρύς δρόμος, Μαριάννα Οικονόμου, 2015
  2. Αυτοί που νιώθουν  τη φωτιά καίει, Μόρχαν Κνίμπε, 2014
  3. Εξωτικά, Ερωτικά κτλ., Ευαγγελία Κρανιώτη, 2015
  4. Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση, Ανζελίκ Κουρούνη, 2016
  5. Τα σημάδια του ουρανού, Μάρω Αναστοπούλου, 2016
  6. Η τελευταία παραλία, Θάνος Αναστόπουλος, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, 2016

Μικρού Μήκους

  1. CINEMA: A NEVER ENDING LOVE STORY
  2. Η Αλίκη στο καφέ, Δημήτρης Νάκος 2016
  3. Αόρατος, Κώστας Γεραμπίνης, 2015
  4. Θεατής, Θοδωρής Βουρνάς, 2016
  5. Μη με λησμόνει, Γιώργος Πατεράκης, 2014
  6. Η θηλιά, Βασίλης Λουλές, 2014
  7. NOT ONLY FOR KIDS
  8. Dream Toy, Χρήστος Χουλιάρας, 2015
  9. Μια ξύλινη φλογέρα, Παναγιώτης Κραββάρης, 2015
  10. Χρήστος και Δήμητρα, Αμέρισσα Μπάστα, 2016
  11. Γενέθλια, Δημήτρης Κατσιμίρης, 2016
  12. Twist, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, 2016
  13. Αλεπού, Ζακλίν Λέντζου, 2016

III. UTOPIA/ DYSTOPIA

  1. -1/ Minus Οne, Νατάσσα Ξύδη, 2016
  2. Inner Land, Βίβιαν Παπαγεωργίου, 2015
  3. Ο σπόρος, Ιφιγένεια Κοτσώνη, 2015
  4. Ιστορία χωρίς τέλος, Νίκος Γκούλιος, 2015
  5. Life Between, Βαγγέλης Ζούγλος, 2016
  6. SHOW ME SOME REALITY
  7. Υelena, Δημήτρης Αμπατζής 2015
  8. 2 ½ , Χρήστος Νταμπακάκης 2016
  9. Γρατζουνίτσες, Κωνσταντίνος Καλογρίδης 2016
  10. Το πτώμα ήταν νεκρό, Κωνσταντίνος Φραγκούλης,  2016

Τα ακόλουθα δύο θα παίξουν ξεχωριστά, πριν από ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

  1. Archipelagos, Naked Granites, Δάφνη Χαιρετάκη, 2014
  2. Πωγωνίσκος, Θανάσης Νεοφώτιστος, 2015, 11

 

New Vision

Μυθοπλασίας:

  1. Interruption, Γιώργος Ζώης, 2015
  2. Το Σύμπτωμα, Άγγελος Φραντζής, 2015

Ντοκιμαντέρ:

  1. Ο φίλος μου ο Larry Gus, Βασίλης Κατσούπης, 2015

Μικρού Μήκους:

  1. Limbo, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, 2016
  2. Έκδυσις, Φαίδρας Τσολίνα, 2015
  3. Aurelia, Κρέων Κρυωνάς & Χρήστος Μπουραντάς, 2015
  4. Drive Through, Στέφανος Παυλάκης, 2015

 

Outview visits Filmbox

  1. Half life, Nικόλας Πουρλιάρος, 2014
  2. Smac, Hλίας Δημητρίου, 2015

 

Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας

  1. Ουζερί Τσιτσάνης, Μανούσος Μανουσάκης, 2015
  2. Το φως πυκνώνει, Λυδία Κώνστα, 2015
  3. Trezoros: The lost Jews of Kastoria, Lawrence Russo und Larry Confino, 2016
  4. Πορτρέτο του πατέρα σε καιρό πολέμου, Τίμων Κουλμάσης, 2016
  5. Σαλονίκη, μια πόλη με αμνησία, Μax Geilke και Mario Forth, 2016

 

Special Screenings:

Monica, Δημήτρης Αργυρίου, 2016

Καύση, Στράτος Τζίτζης, 2016

*Η Κριτική Επιτροπή του φεστιβάλ και ακόμα ένα μικρό αφιέρωμα πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες

Το Ηellas Filmbox Berlin 2017 τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

sponsors-sheet_2017_2

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%