Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά (ΣΟΑ’): οι λέξεις άποικος και έποικος

today8 Ιουνίου, 2018 1

Background
share close

Η λέξη άποικος, που προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις από και οίκος, σημαίνει: 1. τον  κάτοικο μιάς αποικίας (π.χ. οι εγκατασταθέντες άποικοι φέρθηκαν με πρωτοφανή σκληρότητα προς τους ιθαγενείς) 2. εκείνον που συμμετέχει σε αποστολή αποικισμού (π.χ. οι πρώτοι λευκοί άποικοι του Νέου Κόσμου ήταν αγγλικής καταγωγής).

Η λέξη έποικος σημαίνει 1. αυτόν που εγκαθίσταται σε ξένη χώρα ή περιοχή, κυρίως για βιοτικούς ή εργασιακούς λόγους 2. ΝΟΜ αυτόν που εξαναγκάζεται να μετακινηθεί από τη χώρα του για πολιτικούς, οικονομικούς κ.λπ. λόγους (π.χ. μετά την εισβολή στην Κύπρο, οι Τούρκοι εγκατέστησαν εποίκους από την Ανατολία στο βόρειο τμήμα του νησιού).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (1)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Παύλος Παύλου στις 1 Ιουλίου, 2023

    Γιατί θεωρούμε τους τούρκους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην κύπρο μετά την εισβολή, έποικους; Δεν τους έφερε η τουρκία επειδή ήθελαν δουλέψουν και να ζήσουν στην κύπρο και ούτε τους ανάγκασε να πάνε στην κύπρο. τους έφερε στην κύπρο για να ζήσουν αλλά ο σκοπός της τουρκίας δεν είναι η ευημερία τους αλλά ο αποικισμός της κύπρου. αν δεν συμφωνείτε, πού κάνω το νοητικό λάθος; Ευχαριστώ για την απάντηση


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%