Φοίβος Πιομπίνος

Η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση

today17 Ιουνίου, 2017

Background
share close

Συχνά αναρωτιέμαι αν ή κατά πόσον η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο μέλος με τις υπόλοιπες χώρες που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, ιδίως όποτε διαπιστώνω την παντελή αδιαφορία των εταίρων της και την εκ μέρους τους απουσία της παραμικρότερης έκφρασης αλληλεγγύης ως προς τα διάφορα και εν πολλοίς φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τους θρασείς γείτονές της, ως προς τα κρίσιμα προβλήματα που άπτονται ακόμα και αυτής της εδαφικής της ακεραιότητας.
Αν η Ελλάδα είχε την πλήρη, όπως θα έδει, υποστήριξη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, δεν θα χρειαζόταν να δαπανά υπέρογκα σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα και αμυντικούς σκοπούς, που δεν τα δαπανά βέβαια λόγου χάριν ούτε το Λουξεμβούργο ούτε η Δανία ούτε η Πορτογαλία. Εξάλλου όποιος τολμά να απειλεί με εδαφικές διεκδικήσεις τη χώρα μας, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από απαξάπαντες τους εταίρους μας ως απειλών την εδαφική ακεραιότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Τούτο βέβαια προϋποθέτει ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρώτον να εμφανίζεται διεθνώς με μία ενωμένη φωνή και δεύτερον να δίνει βάρος όχι μόνο στην ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των κρατών-μελών της αλλά και στην κοινή άμυνα και την κοινή εξωτερική πολιτική.
Κι όμως στο Κυπριακό ζήτημα η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση λάμπει δια της απουσίας της και αφήνει την Κύπρο να τα βγάλει πέρα μόνη της στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αντί να αναλαμβάνει αυτή δια των αρμόδιων επιτρόπων και ευρωπαϊκών οργανώσεων την υποστήριξη των κυπριακών δικαίων. Κι ας πρόκειται για τη διευθέτηση ενός σοβαρότατου ζητήματος μεταξύ ενός ευρωπαϊκού κράτους και ενός άλλου κράτους που επιδιώκει επιπλέον την εισδοχή του στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Πού είδαμε την περιλάλητη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των λοιπών Ευρωπαίων; ΄Οταν ωστόσο τόλμησε ο Ερντογάν να επιτεθεί φραστικά κατά της Ολλανδίας που απαγόρευσε την ομιλία επί του εδάφους της τούρκου υπουργού κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ταγίπ, σύσσωμοι οι ευρωπαίοι εταίροι πήραν το μέρος της Ολλανδίας, ενώ σωπαίνουν όταν ο ίδιος Ερντογάν απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αμφισβητώντας διεθνείς συνθήκες και προβάλλοντας αστήρικτες εδαφικές διεκδικήσεις.
Και στο σοβαρότατο μεταναστευτικό πρόβλημα η αλληλεγγύη πολλών εταίρων μας είναι σκανδαλωδώς απούσα. Κι όμως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων ήταν ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, στον οποίο είχαν κατορθώσει να συμφωνήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης μετά τη δραματική προσφυγική εισβολή το καλοκαίρι του 2015. Η συμφωνία προέβλεπε την κατανομή 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017. Η Αυστρία που επρόκειτο να υποδεχθεί 1.900 μετανάστες από τη χώρα μας και από την Ιταλία, αρνείται ωστόσο να συμμορφωθεί με τα συμπεφωνημένα όπως άλλωστε και η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες δεν έχουν μετεγκαταστήσει ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ η Τσεχία δηλώνει ότι παγώνει τις μετεγκαταστάσεις. ΄Ετσι, η μετεγκατάσταση των προσφύγων έχει εκ των πραγμάτων αδρανήσει. Κι ενώ η Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν πάρει την απόφαση να προχωρήσουν σε κυρώσεις προς τα κράτη-μέλη που αρνούνται να δεχτούν την ποσόστωση μεταναστών που τους αναλογεί, το ζήτημα προσκρούει στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Η Επιτροπή προτείνει να χρεώνεται κάθε κράτος-μέλος με 250.000 (!) ευρώ ανά πρόσφυγα τον οποίο αρνείται να δεχθεί. ΄Ομως το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί υποκριτικά ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «κοστολόγηση ανθρώπων» . Το πρόβλημα μπορεί εντούτοις κάλλιστα να λυθεί εφόσον αφαιρούνται τα ποσά που θα δίνονταν από τα διαρθρωτικά ταμεία προς τα κράτη-μέλη που αρνούνται να συμμορφωθούν. Και η Ελλάδα παραμένει τελικά σε όλα τα πεδία αβοήθητη, χωρίς την παραμικρή έστω και ηθική υποστήρηξη, και κι ας διέρχεται μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%