Φοίβος Πιομπίνος

Πάλι περί των κλινικά νεκρών

today5 Οκτωβρίου, 2016

Background
share close

Επανέρχομαι γι’ άλλη μία φορά στο καυτό θέμα των κλινικά νεκρών. Εκατομμύρια νεκροί υπάρχουν  σε ολόκληρη την υφήλιο κάθε χρόνο. ΄Ομως τα ζωτικά τους όργανα δεν προσφέρονται για μεταμοσχεύσεις. Μοσχεύματα λαμβάνονται μόνο από κλινικά νεκρούς, οι οποίοι προφανέστατα δεν είναι νεκροί, ειδαλλιώς δεν θα χρειαζόντουσαν τον επιθετικό προδιορισμό που τους διακρίνει, που τους διαφοροποιεί από τους απλώς νεκρούς. Αφορμή για την επαναφορά στην επικαιρότητα του παραπάνω ζητήματος μού την έδωσε ένα συγκλονιστικό, κατά τη γνώμη μου, γεγονός, το οποίο συνέβη αρκετά πρόσφατα στη Λισσαβώνα της  Πορτογαλίας.  Εκεί, γεννήθηκε  ένα υγιέστατο αγοράκι από μητέρα θεωρούμενη κλινικά νεκρή κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών της κύησής της, καθώς είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία. Επειδή ωστόσο, κατόπιν εξετάσεων,  φάνηκε το έμβρυο να είναι σε καλή κατάσταση, αποφασίστηκε από την οικογένεια της νεκρής να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη.

Το μωρό, που τη στιγμή της γέννησής του ζύγιζε 2,53 κιλά, ήρθε στον κόσμο με καισαρική φυσικά τομή ύστερα από 32 εβδομάδες κύησης. Η περίπτωσή του αντιπροσωπεύει τη μακρύτερη μέχρι σήμερα επιβίωση έμβρύου από κλινικά νεκρή μητέρα, για την οποία δεν έγινε γνωστό ποια υπήρξε η περαιτέρω τύχη της. Σημειωτέον εξάλλου ότι τον περασμένο Ιανουάριο είχε γεννηθεί ένα άλλο αγοράκι στο Βρόκλαου της Πολωνίας, το οποίο είχε παραμείνει 55 μέρες στη μήτρα της κλινικά νεκρής μητέρας του και ζύγιζε ένα μόλις κιλό κατά τη γέννησή του, οπότε χρειάστηκε να παραμείνει μέχρι τον Απρίλιο στο μαιευτήριο. Αφήνω σε σάς τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα παραπάνω περιστατικά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία  Αναισθησιολογίας κατά την ετήσια συνεδρίασή της το 2013 είχε κάνει έκκληση για μια διεθνή συμφωνία σχετικά με τα κριτήρια καθορισμού του εγκεφαλικού θανάτου, που καθιστά κάποιον κλινικά νεκρό. Κι εγώ παραμένω με το εξής ερώτημα: είναι αλήθεια πως ένας αναισθησιολόγος καλείται πάντοτε  να υποβάλει τον κλινικά νεκρό σε ολική νάρκωση προκειμένου να τού αφαιρεθουν διάφορα όργανα για μεταμόσχευση σε ασθενείς που αναμένουν μόσχευμα; Και αν ναί, γιατί; Υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει ο κλινικά νεκρός κατά την επέμβαση αφαίρεσης των οργάνων του;

 

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%