Φοίβος Πιομπίνος

Περί της διάρκειας της Τουρκοκρατίας

today25 Ιουλίου, 2013

Background
share close

Τον τελευταίο καιρό, στη διαφημιστική προβολή που πραγματοποιούσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ για τις εκπομπές του σχετικά με το 1821, ημερομηνία ορόσημο για τον νεότερο ελληνισμό, δεν έπαψε να κάνει λόγο για τα τετρακόσια χρόνια της μαύρης Τουρκοκρατίας, την οποία υπεστη η Ελλάδα. Εξάλλου και γενικότερα είθισται να μιλάμε για τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς μας στους Τούρκους. Όμως ορθότερα θα ήταν να μιλάγαμε για τουλάχιστον πεντακόσια χρόνια, για μισή δηλαδή χιλιετία, οθωμανικής κατοχής και τυραννίας, αφού Ελλάδα δεν είναι μονάχα η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα μαζί με τις Κυκλάδες, που απελευθερώθηκαν στο πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα. Ελλάδα είναι επίσης η ΄Ηπειρος, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη, η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά, που αντιπροσωπεύτουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του σημερινού κράτους και ελευθερώθηκαν το 1912, δηλαδή σχεδόν έναν αιώνα μετά την Αθήνα, ενώ πολλές απ’ αυτές τις περιοχές είχαν υποκύψει στον οθωμανικό ζυγό πολύ πρίν από την ΄Αλωση της Βασιλεύουσας.
Να υπενθυμίσω πως ο Βαγιαζήτ Α’, ο επονομαζόμενος Κεραυνός, είχε κατακτήσει ήδη από το 1393 τη Θεσσαλία, πάει να πει εξήντα ολόκληρα χρόνια πριν από την Πόλη, θέτοντας έτσι τέρμα στη σερβική κυριαρχία της περιοχής. Το 1395 μάλιστα όλη η βόρεια χώρα ήταν τουρκική προς νότον μέχρι κι αυτής της Θήβας και προς δυσμάς μέχρι και της Ναυπάκτου. Η δε Θεσσαλονίκη είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς από τον Μάρτιο του 1430, δηλαδή είκοσι τρία χρόνια πριν από την ΄Αλωση.
Κι ας μη λησμονούμε πως ο ποντιακός και ο μικρασιατικός Ελληνισμός δεν ελευθερώθηκαν ποτέ. Επομένως, πεντακόσια χρόνια ταλαιπώρησε η οθωμανική καταδυνάστευση τη σημερινή Ελλάδα, και όχι τετρακόσια όπως θέλουν να μάς λένε –αβασάνιστα;- κάποιοι ιστορικοί, ταυτίζοντας ίσως με ολόκληρο τον Ελληνισμό το αθηναϊκό οπερετικό βασίλειο που προέκυψε ύστερα από τους αιματηρούς αγώνες των Ελλήνων υπέρ της εθνικής παλιγγενεσίας.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.blogspot.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%