Μαρία Παπαϊωάννου

Δημήτρης Αποστολάκης – Μουσικός, φυσικός, μεταφυσικός,

today18 Φεβρουαρίου, 2016 1

Background
share close

Χαΐνης: μια εξεγερμένη συνείδηση …

«Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε ενήλικες που δεν συνοδεύονται από τα παιδιά που κρύβουν μέσα τους!» Γεια σου βρε Δημήτρη! Είχα καιρό να συγκινηθώ με δίποδο! Αταξινόμητος! Θεότρελος! Καλό πλάσμα! Ευγενής! Ένας κρητικός-κοσμοπολίτης, παιδικός, αθώος!

Με «ξεκουρδισμένο» από την συμβατική σκέψη μυαλό, ο Δημήτρης, ο Χαΐνης, ταξιδεύει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στο μεγάλο Τοπίο βρίσκοντας ταυτοχρόνως τις συνδέσεις του με το εδώ και το τώρα στο οποίο είναι εστιασμένος! Με ειλικρινή διάθεση να επικοινωνήσει, να εναποθέσει τα ιερά και τα όσια του, αλλά και να ακούσει και να αναγνωρίσει τα αληθινά, τους Αληθινούς! Ψυχή οικεία, αλαφροΐσκιωτη, άγια αλύτρωτη που αποτόλμησε την μεγάλη έξοδο από τα όρια του νου, καβαλώντας τον ταυτόχρονα και τανύζοντας ισχυρά τις δυνατότητες του! Σαν στοιχειό της φύσης, ζωντανός, με τις αισθήσεις του παρούσες, τις κεραίες του οξυμένες, έτοιμος για το καινούργιο, το αναπάντεχο! Όπως αυτή την συνάντηση μαζί μας, στον αγαπημένο σταθμό του ngradio που επικοινωνήσαμε, κοινωνήσαμε, αγαπηθήκαμε!

Παρατήρησα σε όλα όσα μας έλεγε, τα πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπα, να μην εμπεριέχει ίχνος ύβρης, αλλά αντιθέτως μια αίσθηση ιερότητας για την ζωή και την γνώση, έναν βαθύ σεβασμό για το μέγα Άγνωστο! Δεν ξαφνιάστηκα καθόλου όταν μας είπε πως μικρός ήθελε να γίνει ιερέας! “Ιεροσύνη, ο μέγιστος έρωτας!” Αυτή εξάλλου η αίσθηση της ιερότητας της ζωής τού δίνει την δύναμη να αντέχει έναν κόσμο τόσο άγρια μακριά από τα όνειρά του! Ίσως γι’ αυτό αναζητά τα πνευματικά του αδέλφια στην ιστορία του κόσμου, καλλιτέχνες, μουσικούς, ποιητές, φιλόσοφους, τρελούς και άγιους! “Γλεντίζω με τον Νίτσε, τον Ηράκλειτο, τον Επίκτητο, τον Ντεμπισσύ, τον Μπαχ, τον Ταρκόφσκι, τον Βαμβακάρη…” Μεγάλη η λίστα εκείνων με τους οποίους νοερά συνδιαλέγεται! Μου θύμισε τον εαυτό μου και την οθόνη του παντός με την οποία συνομιλούσα έχοντάς την χαρτογραφήσει με Αγαπημένους -αλλά και άπειρα άγραφη για όσα διαισθανόμουν πως υπάρχουν… Ευλαβικά ταπεινός και ανοιχτός μπροστά στην ζωή ο Δημήτρης! Γυμνός χωρίς προσωπείο, γι’ αυτό “επικίνδυνος”, χωρίς δίχτυ ασφαλείας από αυτά του συστήματος, τίμιος εντούτοις στα της επιβίωσης του! Με τα τραγούδια και τους στίχους που γράφει, ζει! Πάνω από 120 δόξα τω Θεώ! Όχι κυριλέ λιτός, αλλά πράγματι ακτήμων, ζει με την ολιγάρκεια των παλιών Κρητικών: μόνο τα απαραίτητα, μόνο τα ουσιώδη! Τόσο ενδιαφέρουσες οι ιδέες του! Καταγράφω κάποιες έτσι για την χαρά που μου έδωσαν… Ο καλλιτέχνης να στέκεται απέναντι από την κοινωνία! Να δείχνει τον φυσικό δρόμο! Το να είσαι καλλιτέχνης είναι ενδογενής ιδιότητα ενός καινούργιου ανθρωπολογικού τύπου που έρχεται!

Αν με κλέψουν, τον εαυτό τους κλέβουν! Εγώ ό,τι έχω είναι μέσα μου! Δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς! Όλα από το συλλογικό υποσυνείδητο βγαίνουν! Εμείς καταγράφουμε! Δια χειρός, όπως οι αγιογράφοι! Από την εξερεύνηση του αγνώστου, όπως έλεγε ο Αινστάιν, προέρχεται η αληθινή τέχνη και η αληθινή επιστήμη! Ο έρωτας είναι η μόνη αλήθεια! Να ερωτευτείς την στιγμή που αλληλεπιδράς με ό,τι σου φέρνει η θεϊκή τυχαιότητα! Στο τέλος δεν ερωτεύεσαι μορφές αλλά την ιερή φλόγα κάθε πλάσματος! Νότα, η αφορμή να δημιουργηθεί ένα σύμπαν!

Συγγενής σου είναι εκείνος με τον οποίο μοιράζεσαι κοινή αισθητική! Το αισθητικό είναι ηθικό και πολιτικό! Θαυμάζω μια μικρή πράξη ποιητική, μια πράξη αυτοθυσίας, παιγνιδιού, μια μικρή πράξη ηρωισμού! Θεραπεύεσαι αλλάζοντας εαυτό! Ζει ό,τι αλλάζει!

Κανένα κουστούμι δεν μου κάνει! Το δικό μου το φτιάχνει ο κοσμικός χορός!

Χαρείτε γιατί υπάρχετε!

Η παρέα σας είναι γόνιμη και δημιουργική! Αποπνέει ευγένεια, αλληλεγγύη, παιδιάστικη χαρά! Η παρέα είναι το κύτταρο της κοινωνίας! Ενέργεια αλληλεπίδρασης!

Είμαστε οι σχέσεις μας! Βλέπω την αγιότητα στο πρόσωπό σου Ισίδωρε…

Να χρησιμοποιήσουμε την μεταξύ μας ενέργεια! Να τραβήξουμε το κάρο μαζί! Οι σχέσεις μας εγκυμονούν τον νέο κόσμο!

Μου έκανε εντύπωση η χαρά του με την οποία τίμησε το στρωμένο τραπέζι, και παρόλο που έφαγε ελάχιστα σχολίαζε συνεχώς με ενθουσιασμό τα σπιτικά φαγητά επιμένοντας μην πετάξουμε τίποτα αφού κάθε τροφή έχει την διαδρομή της προσφοράς και του μόχθου! “Στην φύση υπάρχει οικονομία! Η αλήθεια είναι ανεπανάληπτη φυσική οικονομία!”

Τόσο πολύπλευρη προσωπικότητα: Total artist! Με συγκινεί το ίδιο μια φούγκα του Μπάχ και η εξίσωση του Σρέντιγκερ! Ζω με μιαν Ελλάδα, μια Κρήτη φαντασιακή! Ο κόσμος σήμερα είναι άρρυθμος! Οι άνθρωποι στενοχωρούνται και στενοχρονούνται!

Η διαφορετικότητα τιμωρείται! Από παιδί με θεωρούσαν τρελό! Ιερές απέραντες μειοψηφίες έλεγε ο Σέλλεϋ… Μα εγώ φτερά δεν έχω αν δεν τ’ ανοίγω! Αφού τον δρόμο τον ανοίγεις περπατώντας… Όταν εμείς μεγαλώναμε στα χωριά δεν ξέραμε τι είναι η κρητική μουσική. Ό,τι αγαπούσαμε ήταν δικό μας!

Ποιοι είναι οι Χαΐνηδες; Μαρία Κώτη, Δημήτρης Μπρέντας, Μιχάλης Νικόπουλος, Τάκης Κανέλλος -τα πρόσωπα εναλλάσσονται, παραμένουν εντούτοις σταθερά στο σχήμα ο Δημήτρης Αποστολάκης και ο Δ. Ζαχαριουδάκης.

“Οι Χαΐνηδες δεν είναι συνονθύλευμα προσώπων. Είναι μια αφελής παιδική ζωγραφιά. Πεθαίνει και αναγεννάται διαρκώς!”

Γεννήθηκαν το 1990 μέσα στο γόνιμο κλίμα του πανεπιστημίου Κρήτης προς μεγάλη χαρά του Γιώργου Γραμματικάκη ο οποίος και προλόγισε τον πρώτο τους δίσκο (1991) “Ανοιχτό σύνολο, που ανακαλύπτει μουσικούς δρόμους από την Κρήτη ως την Μικρασία και από την Ανατολή πάλι πίσω στα Βαλκάνια”. Πολλά τα αγαπημένα τραγούδια, όπως Ο Ακροβάτης, Το Καπηλειό, Η Τίγρις, Το Καραβάνι, Το πανηγύρι τρελού, ο Μάγος (ήταν και το πρώτο τραγούδι που βάλαμε στην εκπομπή) κ.α.

Η ανταπόκριση των ακροατών μας ήταν ενθουσιώδης! Μου έκανε εντύπωση που με παιδική αιδώ ο Δημήτρης δεν ήθελε να διαβάσουμε τα εκατοντάδες μηνύματα που μας έστειλαν… Δισκογραφία Χαΐνηδες (1991), Κόσμος κι όνειρο είναι ένα (1993), Με κόντρα τον καιρό (1994), Το μεγάλο ταξίδι (1997), Ο ξυπόλυτος πρίγκιπας (2000), Δελτίο ειδήσεων (2002), Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι (2005), Ο Καραγκιόζης στην Γιουροβίζιον (2007), Η κάθοδος των σαλτιμπάγκων (2008), Αγροτοκτηνοτροφικά & Μητροπολιτικά (2011) Μουσικές παραστάσεις: «Το σωματίδιο του Θεού» μαζί με την χορευτική ομάδα «Και όμΩς κινείται» (2013) όπου μεταξύ άλλων ο Δημήτρης εξηγεί την θεωρία του μποζονίου -καθώς έχει υπάρξει ερευνητής στο CERN σε αυτό ακριβώς το πεδίο!- και «Ερωτόκριτος» (Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2014 με τον Ψαραντώνη). “Πέρα από τα σύνορα” (2014) τελευταίος δίσκος με τους Mode Plagal (τραγουδά ο Ψαραντώνης). Ενδιαφέρουσες συμμετοχές στους δίσκους των Χαΐνηδων εκτός από τον Ψαραντώνη, ο Λάμπης Ξυλούρης, ο Ψαρογιώργης, ο Ross Daily, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Μανόλης Λυδάκης, ο Βασίλης ο Σταυρακάκης, ο Πάππος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιάννης Χαρούλης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Δημήτρης Πουλικάκος, η Μάρθα Φριντζήλα κ.α. Όσο για το βιβλίο του Δημήτρη “Φτου ξελευτερία για όλους” (2015, εκδ. Καστανιώτη) είναι σαν ένα ποτήρι δροσερό νερό στα μούτρα των κοιμισμένων! Το συνιστώ ενθέρμως! Πράγματι φίλε μου Δημήτρη, Ίσως η μεγαλύτερη επανάσταση να προκύψει από το γέλιο! Φώτιση γή (ή) ξέβγαρση!

Παρακολουθήστε ολόκληρη στην συνέντευξη πατώντας εδώ!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%