Στέλιος Νικολαΐδης

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ

today17 Απριλίου, 2022

Background
share close

Γένεση σημαίνει προέλευση ή αρχή. Και το πρώτο αυτό από τα βιβλία της Βίβλου, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο απόκτησαν ύπαρξη τα πράγματα και οι καταστάσεις. Η Γένεση ασχολείται με την δημιουργική αυτή δύναμη. Στην συνέχεια  είναι η ιστορία του Αδάμ και της Εύας. Το πρώτο μέρος καταπιάνεται με τα αρχέτυπα, αφορά μια συγκεκριμένη γραμμή σκέψης ή με το πώς ένα συγκεκριμένο άτομο, δημιουργεί κάθε κατάσταση που υπάρχει στη ζωή του.

Τα μέρη που αφορούν τον Κάιν και τον Αβελ, τον Κατακλυσμό, την ιστορία του Αβραάμ και της οικογένειάς του, την ιστορία του Ιωσήφ και των αδελφών του ασχολούνται διαφορετικά το καθένα με την δημιουργική δύναμη της σκέψης και μας δείχνουν πώς γεννιούνται όλα όσα υπάρχουν.

Το βιβλίο της Γένεσης είναι κατά ένα μέρος αλληγορικό.

Αν δεν κατέχεις το πνευματικό μήνυμα πίσω από την ιστορία, δεν κατέχεις την Βίβλο.

Η διαθήκη του Σινά συμβολίζει την προσπάθεια τακτοποίησης των πραγμάτων «από τα έξω» και είναι βέβαια καλύτερη από την αναρχία. Όποιος όμως βαδίζει στο πνευματικό μονοπάτι, πρέπει να προχωρήσει περισσότερο και να φτάσει στην πνευματική Ιερουσαλήμ, η οποία συμβολίζει τη διευθέτηση των πραγμάτων «από τα μέσα» με το βίωμα της Παρουσίας του Θεού.

Αυτή είναι η Νέα Ιερουσαλήμ που έρχεται κατευθείαν από τον Θεό, από τους ουρανούς.

«Και είδα την πόλη την αγία, τη νέα Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον ουρανό…»

Αποκάλυψη ΚΑ’, 2)

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%