- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT University) πάνω στις οπτικές ίνες, η ταχύτητα του ίντερνετ μπορεί να προσφέρει ακόμα και 100 φορές ταχύτερες συνδέσεις.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, τα καλώδια οπτικής ίνας χρησιμοποιούν παλμούς φωτός για τη μετάδοση πληροφοριών, αλλά επί της παρούσης η πληροφορία μπορεί να αποθηκεύεται μόνο μέσω του χρώματος του φωτός, και με βάση αν το κύμα είναι οριζόντιο ή κάθετο.
Στρεβλώνοντας το φως σε σπιράλ, οι μηχανικοί είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια τρίτη διάσταση για μεταφορά πληροφοριών από το φως: Πρόκειται για το επίπεδο της τροχιακής στροφορμής (spin).
«Είναι σαν το DNA, αν δείτε τη σπείρα της διπλής έλικας» είπε ο Μιν Γκου, του Βασιλικού Ινστιτούτου. «Όσο περισσότερο μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη στροφορμή, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταφέρετε».
Ερευνητές στις ΗΠΑ είχαν προηγουμένως δημιουργήσει μια ίνα που θα μπορούσε να στρεβλώνει το φως, αλλά η ομάδα του Γκου είναι η πρώτη που δημιουργεί έναν αισθητήρα/ ανιχνευτή «λογικού» μεγέθους που να μπορεί να διαβάζει τις πληροφορίες που φέρει. Οι προηγούμενοι αισθητήρες τέτοιου τύπου ήταν μεγέθους τραπεζαρίας, ωστόσο ο νέος έχει πλάτος ανθρώπινης τρίχας. «Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το πρώτο τσιπ που εντοπίζει αυτή τη στρέβλωση και να το χρησιμοποιήσουμε για mobile εφαρμογές» είπε ο Γκου.
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση δικτύων οπτικής ίνας, και, σύμφωνα με τον Γκου, θα μπορούσε να λειτουργήσει και με δίκτυα με μεγάλες ποσότητες καλωδίων χαλκού. Ωστόσο, δεδομένου του ότι τα νέα καλώδια θα έπρεπε να στρεβλώνουν αποτελεσματικά φως, οποιαδήποτε αναβάθμιση θα συμπεριελάμβανε την αναβάθμιση των υπαρχόντων δικτύων ίνας.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Συντάκτης: New Generation Radio
Λέξεις-θροΐσματα από τον κόσμο τον χρυσό, τον «πέραν», με την Μαρία Παπαϊωάννου
close
Κάθε Κυριακή
14:00 - 15:00
Σάββατο & Κυριακή
17:00 - 19:00
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
με τον Διαμαντή Κυριακάκη
20:00 - 21:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)