- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Όπως πάντα πρέπει να επισκέπτεστε τον ειδικό ιατρό, στην προκειμένη περίπτωση ρευματολόγο ή παθολόγο, τον οποίο θα ακούσετε προσεκτικά. Εάν η αντιμετώπιση με την κλασκή ιατρική αποτύχει ή αν δεν θελήσετε ή δεν μπορείτε να πάρετε φάρμακα, τότε πάρτε την τύχη στα χέρια σας.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη αρθρίτιδας, οπότε και πολλοί διαφορετικοί τρόποι βελονισμού.
Θα διαχωρίσω τις αρθρίτιδες στις μονοαρθρίτιδες και στις πολυαρθρίτιδες. Όταν πάσχουν πολλές αρθρώσεις (πολυαρθρίτιδα), τότε χρησιμοποιούμε 6 (3 Χ 2) σημεία: Σπ 4, εκτόνωση, με φορά αντίθετα της εικόνας Σ 36, εκτόνωση, με φορά σύμφωνα με την εικόνα και ΤΘ 5, εκτόνωση, με φορά αντίθετα της εικόνας. Θα βελονίζετε ένα από τα 6 σημεία εναλλάξ. Ταυτόχρονα θα βελονίζετε εναλλάξ το ΑΣ 17 με το Περ 6. Δηλαδή κάθε φορά θα βελονίζετε 2 σημεία, ένα από τα 6 και το ΑΣ 17 ή το Περ 6. Να βελονίζεστε μέρα παρά μέρα για τις πρώτες 2 εβδομάδες και μετά ανά τριήμερο.
Όταν πάσχει μία άρθρωση (μονοαρθρίτιδα), τότε χρησιμοποιούμε τοπικά επώδυνα σημεία πάνω στην άρθρωση. Αν δεν αντιλαμβανόμαστε κάποια επώδυνα σημεία και ο πόνος, η ενόχληση είναι στο βάθος της άρθρωσης, τότε επιλέγουμε σημεία περιμετρικά της άρθρωσης που, όταν τα πιέζουμε, είναι επώδυνα. Επίσης εκμεταλλευόμαστε τα απομακρυσμένα βελονιστικά σημεία που βρίσκονται μισό εκατοστό κάτω από τη γωνία του νυχιού ανάλογα με την περιοχή που φλεγμαίνει, εικόνες 11, 12, 17, 18, 19, 20. Εάν ο βελονισμός των τοπικών σημείων δεν αποδώσει, χρησιμοποιούμε τα σημεία που ανέφερα στην πολυαρθρίτιδα. Εάν συνυπάρχει πολυαρθρίτιδα και οξεία (έντονο άλγος, πρήξιμο, κοκκίνισμα, δυσκαμψία) μονοαρθρίτιδα, βελονίζουμε για πολυαρθρίτιδα ταυτόχρονα με μονοαρθρίτιδα.
Διατροφικά ελέγξτε το σωματικό σας βάρος, ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή.
Η ακινησία της άρθρωσης είναι ωφέλιμη στην οξεία αρθρίτιδα, η χρόνια μορφή χρειάζεται ελεγχόμενη σταδιακή κινητοποίηση.
Μην ξεχνάτε τα ιαματικά λουτρά και τη συνταγή για σπιτικό ιαματικό λουτρό, σελ. 61.
Σημαντικά βελονιστικά σημεία για πολυαρθρίτιδα: Σπ 4, Σ 36, ΤΘ 5, για μονοαρθρίτιδα: τοπικά σημεία και τα αντίστοιχα δαχτυλικά.
Βότανα: λαδανιά, υπερικό, τσουκνίδα, σκόρδο, δρακοντιά, τσάι του βουνού, θυμάρι, ρίγανη, ελιά, ιτιά, κρεμμύδι, πατάτα, κράταιγος, κουρκουμάς, τίλιο, δάφνη.
Παραδείγματα: έγχυμα λαδανιάς ή τσουκνίδας.
Γιατροσόφια: α. Περίπου το 1971 η θεία μου Π. Τ., λόγω επίμονων ρευματικών πόνων στα πλευρά της και στην κάτω κοιλιακή χώρα, επισκέφτηκε τον ιατρό κ. Κοκαράκη στην Αθήνα, στην οδό Σκουφά, και έλαβε την οδηγία να πιεί 4 φορές ημερησίως από τρεις ασπιρίνες τη φορά, συνολικά 12 ημερησίως, διαλυμένες σε μισό κρασοπότηρο με μισή κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και μισή ζάχαρη. Σημειώνω ότι η θεία μου παρουσίαζε και στομαχικά ενοχλήματα, όπως πόνους και καούρες. Της είπε επίσης να πλένεται με όσο πιο ζεστό νερό άντεχε. Από την πρώτη μέρα βελτιώθηκε και τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν. Μέχρι σήμερα δεν ξαναπόνεσε. Η ασπιρίνη είναι αίτιο γαστρορραγίας.
β. Εάν στην άρθρωση σάς ανακουφίζει το ζεστό, βάλτε ζεστό ριγανέλαιο ή βαλασαμόλαδο ή λάδι με θυμάρι ή σκόρδο, εάν θέλετε κρύο, βάλτε χαμομηλόλαδο, ή λάδι τίλιου ή τσουκνίδας ή σκέτο ελαιόλαδο πολλές φορές ημερησίως και για να μη λαδώνονται τα ρούχα από πάνω τοποθετήστε διαφανή μεμβράνη φαγητού. Αντί για λάδια μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις αντίστοιχες αλοιφές. Δύο λεπτά προ της τοποθετήσεως του λαδιού ή της αλοιφής μπορείτε να αλείψετε οινόπνευμα ή τσίπουρο.
γ. Κοπανίζετε καλά τρία ολόκληρα καθαρισμένα σκόρδα και τα τοποθετείτε πάνω και γύρω από την άρθρωση με επίδεσμο. Τα αφήνετε για 8 ώρες.
δ. Καθαρίζουμε 1 κιλό σκόρδα, τα βράζουμε σε 1 λίτρο ελαιόλαδο, πιέζουμε τα σκόρδα, σουρώνουμε το ελαιόλαδο και στο λάδι αυτό προσθέτουμε 150 γραμμ. νέφτι και πέντε κρόκους αυγών. Το ανακατεύουμε και το αλείφουμε τρεις φορές ημερησίως.
ε. Ταυτόχρονα με την υπόλοιπη αγωγή σε μια κούπα του τσαγιού βάζουμε μια κουταλιά της σούπας σπόρων ιπποφαούς, μια κουταλιά του γλυκού τριμμένο άγριο τριαντάφυλλο, πέντε φύλλα ιβίσκου και λίγο κρόκο Κοζάνης, ρίχνουμε καυτό νερό και μετά από ένα δεκάλεπτο το πίνουμε τρώγοντας και το ιπποφαές, πρωί, βράδυ (http://giatrosofia-bartzokas.blogspot.gr/). Το γιατροσόφι αυτό προτείνεται και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και πιθανόν να χρησιμεύει και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
στ. Διαλύστε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνης κανέλας Κεϋλάνης και δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι, πίνετε πρωί, βράδυ.
ζ. Οξυζενέ.
η. Αν υποφέρετε από «κότσι» (βλαισό μεγάλο δάχτυλο), βάζετε για 10 λεπτά τα πόδια σας σε λεκάνη με ζεστό ή χλιαρό νερό, το οποίο έχετε αναμείξει καλά όταν ήταν καυτό με μία κουταλιά της σούπας μαγειρικής σόδας. Τα στεγνώνετε και ακολούθως στερεώνετε (με διαφανή μεμβράνη φαγητού) πάνω στο κότσι βαμβάκι εμποτισμένο με βάμμα δάφνης με 96% αλκοόλη. Το αφήνετε όσο πιο πολύ μπορείτε και φροντίζετε τακτικά να προσθέτετε βάμμα στο βαμβάκι ώστε να παραμένει υγρό.
θ. Αν οι αλλαγές του καιρού σάς προκαλούν αρθραλγίες, μαλάξτε για 10 λεπτά ή βελονίστε το ΤΘ 5, εκτόνωση, με φορά αντίθετη της εικόνας.
ι. Σε πολυαρθρίτιδα επταήμερη νηστεία ή δεκατετραήμερη φρουτοθεραπεία.
ια. Σε ουρική αρθρίτιδα ελέγξετε το ουρικό οξύ με περιορισμό των κρεάτων, λιπαρών τυριών, θαλασσινών, του αλκοόλ.
Βότανα για την υπερουρικαιμία: ρίζα σέλινου, τσουκνίδα, άκορος (acorus calamus), τίλιο, φύλλα γιασεμιού (jasminum officinale), μαϊντανός, πατάτα, ταραξάκο, θρούμπι, σαμπούκος, κοτσάνια κερασιών, φραουλιά, τεύκριο χαμαιδρύς (teucrium chamaedrys), γλυκόριζα.
Παράδειγμα για την υπερουρικαιμία: α. έγχυμα 2 κουταλιών του γλυκού τσουκνίδας.
β. έγχυμα 2 κουταλιών μικρών φύλλων, ανθέων ή καρπών κράταιγου 3 φορές ημερησίως.
Γιατροσόφια για την υπερουρικαιμία: α. καθημερινά τρώτε ρίζα σέλινου.
β. πιείτε το χυμό ενός λεμονιού (50 ml) ανακατεμένο με μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας σε ένα όχι γεμάτο ποτήρι νερού (240 ml). Εναλλακτική λύση μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό. Μέγιστη δόση οκτώ τέτοια ποτήρια νερού (http://giatrosofia-bartzokas.blogspot.gr/. Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οπότε αν πάσχετε από υπέρταση συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος
Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]
Η καλύτερη μεσημεριανο-απογευματινή παρέα με σύγχρονες ελληνικές επιτυχίες... με την Άννα-Μαρία Νικολαΐδου
close
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
με τον Διαμαντή Κυριακάκη
20:00 - 21:00
Κάθε Τετάρτη
21:00 - 23:00
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)