Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

νηστειοθεραπεία

today19 Φεβρουαρίου, 2016

Background
share close

Νηστειοθεραπεία

Νηστειοθεραπεία ή νηστεία στην ιατρική αφάρμακο ορολογία σημαίνει να πίνει ο ασθενής μόνο νερό και να μην τρώει τίποτα, ούτε μάσημα τσίχλας, ούτε οδοντόπαστα (πλύσιμο δοντιών με σκέτη οδοντόβουρτσα), ούτε καφέ, ούτε τσιγάρο.
Η λογική της θεραπείας αυτής είναι ότι η στέρηση της τροφής – ενέργειας θα καταστρέψει πρώτα τα παθολογικά κύτταρα και θα σταματήσουν οι παθολογικές λειτουργίες. Τα υγιή κύτταρα (επειδή είναι υγιή) και οι βασικές υγιείς λειτουργίες θα αντέξουν την ενεργειακή στέρηση και θα επιβιώσουν διότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πλασθεί με σοφία.
Για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα λείψουν στον οργανισμό μας ούτε οι βιταμίνες, ούτε τα ιχνοστοιχεία, ούτε οι πρωτεΐνες, ούτε οι υδατάνθρακες, ούτε τίποτα άλλο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τεράστια εσωτερική ενέργεια.
Όταν ένα σκυλί αρρωστήσει δεν τρώει τίποτα, κάθεται σε μία όσο το δυνατόν πιο προστατευμένη γωνία και ακόμα και φαΐ να έχει δίπλα του δεν το αγγίζει, παρά μόνο πίνει νερό. Όταν αρχίσει να τρώει λέμε ότι το σκυλί έγινε καλά. Το σκυλί από μόνο του καταλαβαίνει πότε καταστράφηκαν τα παθολογικά κύτταρα και επομένως αρχίζει να τρώει για να δώσει ενέργεια και δύναμη στα φυσιολογικά κύτταρα.
Μετά από αυτή την παρατήρηση της φύσης την ίδια ακριβώς θεραπεία μπορούμε να εφαρμόζουμε και στον άνθρωπο. Η θεραπεία αυτή πρέπει πάντα να γίνεται με την καθοδήγηση και επίβλεψη κάποιου ιατρού που γνωρίζει αυτού του είδους τις θεραπείες. Καλό θα ήταν πριν αρχίσει ο ασθενής τη νηστεία να υποβληθεί σε εξετάσεις (π.χ. γενική αίματος, γλυκόζη, ουρία, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, κάλιο, νάτριο, γενική ούρων, ταχύτητα καθίζησης) ώστε κάνοντας αντίστοιχες εξετάσεις κατά την πορεία της νηστείας να μπορεί έχει συγκριτικά στοιχεία και να διαπιστώνεται η σωστή ή μη λειτουργία των οργάνων.
Προσοχή: Η νηστεία πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση και βέβαια όχι σε ασθενείς που λιμοκτονούν ή που συστηματικά υποσιτίζονται.
Αφού πάρετε την απόφαση για θεραπεία μέσω της νηστείας ξυπνάτε το πρωί και δεν τρώτε, δεν απαιτείται σταδιακή διακοπή της διατροφής. Τις πρώτες ημέρες το στόμα σας θα μυρίζει, η γλώσσα θα αποκτήσει παχύ ωχροκίτρινο επίχρισμα και τα πρωινά ούρα θα είναι σκούρα κίτρινα. Το γλωσσικό επίχρισμα, που κατά τη διάρκεια της νηστείας γίνεται σταδιακά πιο ανοιχτόχρωμο, μπορείτε καθημερινά να το απομακρύνετε χρησιμοποιώντας μία μαλακή οδοντόβουρτσα.
Στην αρχή της νηστειοθεραπείας ίσως νιώσετε κάποια καταβολή δυνάμεων γιατί ο οργανισμός σας ξεμαθαίνει από τις συνήθειές του και προσπαθεί να προσαρμοσθεί στην τροφική στέρηση. Αν νιώσετε αδυναμία ξεκουραστείτε ή κοιμηθείτε και πιείτε παραπάνω νερό. Αν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρνετε, ο βελονισμός τις πρώτες ημέρες θα σας βοηθήσει. Η ημερήσια ποσότητα του νερού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον οκτώ μεγάλα ποτήρια νερού (2 λίτρα) για έναν φυσιολογικού βάρους ασθενή και θα πρέπει να αυξάνονται κατά ένα ποτήρι για κάθε 10 παραπανίσια κιλά. Πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει ότι πολύ μεγάλο μέρος των τοξινών θα αποβληθούν με τα ούρα, οπότε για να μην διαταραχθεί η νεφρική λειτουργία από την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας τοξινών που συγκεντρώνονται για να αποβληθούν, απαιτείται πόση μεγάλης ποσότητας νερού.
Μετά τις πέντε πρώτες ημέρες συνηθίζει ο οργανισμός σας και νιώθετε σχεδόν φυσιολογικά, δεν υπάρχει αίσθημα πείνας, απλά μπορεί να σας πιάνει καμιά φορά το παράπονο (γιατί οι άλλοι να τρώνε και εγώ όχι). Η αποβολή κοπράνων σταματάει, μπορεί να αφοδεύσετε μία ή δύο φορές στις είκοσι μέρες νηστείας, όμως παρά την αφαγία μπορεί να αφοδεύσετε και μετά από σαράντα ημέρες, γεγονός που δείχνει πόσα πολλά άχρηστα βρίσκονται στο έντερο. Δεν χρειάζεται να κάνετε υποκλυσμούς για να διώξετε γρηγορότερα τα άχρηστα από τα έντερά σας. Ας αφήσουμε τη φύση να δράσει όπως αυτή κρίνει.
Όσο νηστεύετε δεν πρέπει να κάνετε κουραστική γυμναστική (πολύ ήπια), ούτε χειρωνακτικές κοπιαστικές εργασίες.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει σταδιακά να βελτιώνεται ο ασθενής τόσο ως προς τα υποκειμενικά ενοχλήματα, όσο και ως προς τα αντικειμενικά ευρήματα, δηλαδή τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Εφόσον δεν υπάρχει βελτίωση τότε θα πρέπει ο ιατρός να σκεφτεί ξανά κατά πόσο η νηστειοθεραπεία είναι η σωστή θεραπευτική αγωγή για τον συγκεκριμένο ασθενή.
Όταν γίνει τελείως καλά ο ασθενής, όταν δούμε τα πρώτα πρωινά ούρα (πριν πιούμε νερό και όταν η προηγούμενη πόση νερού είναι προ οκταώρου) να είναι διαυγή (έχοντας το χρώμα του νερού), όταν το χρώμα της γλώσσας γίνει ροδοκόκκινο (όπως ενός μωρού) και το κυριότερο, όταν ο ασθενής θελήσει να φάει, τότε η νηστειοθεραπεία έχει ολοκληρωθεί και πρέπει ο ασθενής να επανασιτισθεί. Αν ο ασθενής που έχει κάνει πολλές μέρες νηστείας θελήσει να φάει (αποκτήσει όρεξη για φαγητό και το ζητήσει), τότε άσχετα με το εάν η πάθηση έχει ιαθεί, ο ιατρός πρέπει να πει στον ασθενή να ξεκινήσει η σταδιακή επανασίτιση.
Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να ζει μόνο με νερό;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απεργοί πείνας του IRA στις φυλακές της Μεγάλης Βρετανίας πέθαναν (έχοντας τεράστια συναισθηματική ένταση και βρισκόμενοι σε απάνθρωπο περιβάλλον, με υγρασία κ.α.) μετά από τουλάχιστον 45 ημέρες νηστείας και ότι το παγκόσμιο γνωστό ρεκόρ νηστείας είναι 119 μέρες κανείς μπορεί να παραμείνει μόνο με νερό στη σπιτική θαλπωρή (ή εξειδικευμένη κλινική) με ιατρική παρακολούθηση αρκετές εβδομάδες. Προσωπικά έχω επιβλέψει μια νεαρή ασθενή που υπεβλήθη σε νηστεία 63 ημερών και ένα νεαρό που υπεβλήθη σε νηστεία 50 ημερών.
Τεράστια σημασία έχει το πως θα επανέλθει ο ασθενής σε κανονική διατροφή. Χίλιες φορές είναι καλύτερο να κάνει κανείς λιγότερες μέρες αποτοξίνωσης και να επανέλθει αργά στην κανονική διατροφή παρά να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσες πιο πολλές μέρες νηστείας ή φρουτοθεραπείας και να συμπτύξουμε τις μέρες της σταδιακής επανασίτισης. Εάν μετά από πολλές ημέρες αποχής από το φαγητό φάτε ένα δύσπεπτο φαγητό π.χ. μπιφτέκι μπορεί ακόμη και να πεθάνετε. Υπάρχει το παράδειγμα αρκετών λιμοκτονούντων (έντονα υποσιτισμένων) εβραίων κρατουμένων των γερμανικών στρατοπέδων συγκεντρώσεων που όταν απελευθερώθηκαν παράφαγαν και πέθαναν εξαιτίας της απότομης πολυφαγίας.
Πρέπει η επανασίτιση να γίνει πολύ σταδιακά και με μικρές ποσότητες.
Ξεκινάμε με αραιές σούπες φιδέ (χωρίς λάδι ή αλάτι ή άλλα επιπρόσθετα) πίνοντας μόνο το ζουμί.
Τις επόμενες ημέρες πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ λίγο (σταδιακά λίγο και περισσότερο) χυμό πορτοκαλιού και τις επόμενες μέρες τρώμε ολόκληρη τη λεπτόρρευστη σούπα φιδέ.
Περνώντας οι ημέρες ακολουθεί σίτιση με πολτοποιημένα βραστά κολοκυθάκια. Στη συνέχεια τρώμε πολτοποιημένα βρασμένα κολοκυθάκια με καρότα, αρχικά σκέτα μετά με λαδολέμονο (ελαιόλαδο). Αργότερα στο προηγούμενο γεύμα προσθέτουμε σταδιακά σέλινο και λίγη πατάτα, τα βράζουμε μαζί και τα τρώμε πολτοποιημένα. Ακολουθούν βρασμένα μη πολτοποιημένα κολοκυθάκια με λαδολέμονο και μετά τα συνοδεύουμε με καλοβρασμένα μη πολτοποιημένα καρότα.
Το επόμενο γεύμα είναι μικρά ζυμαρικά (αστράκια ή κους-κους) σε μορφή πυκνόρρευστης σούπας. Ακολουθεί ωμή ντομάτα με λαδολέμονο και βρασμένα κολοκυθάκια με βρασμένα καρότα.
Ακολούθως ως ημερήσια γεύματα μεσημέρι – βράδυ συνιστώ κατά σειρά: κριθαράκι βρασμένο με ντομάτα, καλοβρασμένο ρύζι γλασσέ με γιαούρτι (τύπου χωριάτικο πρόβειο), βρασμένα κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά, βρασμένα φασολάκια με ρύζι ανεπεξέργαστο, ψωμί ολικής άλεσης με ντομάτα και φέτα, γιαούρτι με σταφίδες και άψητους, ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια και φρούτα εποχής, αυγά μάτια με ντοματοσαλάτα (με ρίγανη και φέτα) και με ψωμί ολικής άλεσης, σπαγγέτι (λεπτά μακαρόνια) με σάλτσα ντομάτα, κοτόσουπα με κομματάκια κοτόπουλου, ψαρόσουπα με κομματάκια ψαριού, ελαφρύ μαγειρευμένο μπιφτέκι με σαλάτα που μπορεί να έχει και λίγο αγγούρι, μαλακό κρέας κοτόπουλου με σαλάτα που μπορεί να περιέχει και μαρούλι. Τελευταία τρώμε κρέας, όσπρια, λάχανο, κρεμμύδι, σκόρδο, σπανάκι και γενικά βαριά, δυσκολοχώνευτα φαγητά.
Γενικά όσες μέρες κάνει κάποιος νηστεία, άλλες τόσες χρειάζεται για να αρχίσει να τρώει φυσιολογικά. Δηλαδή αν νηστεύσετε 10 μέρες, χρειάζεστε 10 μέρες σταδιακής επανασίτισης με τα παραπάνω 10 ευκολοχώνευτα γεύματα (ζουμί σούπας φιδέ, χυμό πορτοκαλιού, φιδέ, πολτοποιημένα βραστά κολοκυθάκια, αστράκια, κριθαράκι, γιαούρτι με ρύζι, βρασμένα ανάμεικτα καταψυγμένα λαχανικά, ψωμί – ντομάτα – φέτα, σπαγγέτι).
Όσοι κάνουν φρουτοθεραπεία ή νηστειοθεραπεία συνειδητοποιούν την αξία του ενός πορτοκαλιού που τους τρέφει και την αξία της πολύμηνης διαδικασίας κατά την οποία το δέντρο μετά από έναν χρόνο, σε συνεργασία με το χώμα, τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες παράγει το πορτοκάλι.
Συνειδητοποιούν ότι οι σκέψεις τους γίνονται πιο απλές και αντιλαμβάνονται την Θεϊκή επενέργεια στη δημιουργία του πορτοκαλιού, αλλά και στην ύπαρξη της τεράστιας εσωτερικής ενέργειας που έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο.
Η εγκράτεια μέσω της νηστείας – φρουτοθεραπείας διαπλάθει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα.

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Rate it

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 1 3

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%