Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Χαμομήλι

today23 Μαρτίου, 2016

Background

Από medlook

Χαμομήλι: Ποιες είναι οι επιδράσεις του στην υγεία;

Το χαμομήλι μπορεί να βοηθά την υγεία
Το χαμομήλι μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και να βοηθά εναντίον διαφόρων παθήσεων.

Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ευρέως, οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ενεργές ουσίες που περιέχει.

Το χαμομήλι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις και είναι χαλαρωτικό. Καταπολεμά τους ιούς και βοηθά εναντίον του έλκους. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα γεγονός που πιθανόν να είναι ευεργετικό για ασθενείς με ποδάγρα.

Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κολικών, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας και για διάφορες άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και του έλκους. Επίσης βοηθά στη μείωση των αερίων του στομάχου και του εντέρου.
Στο δέρμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μολύνσεων και για τη φροντίδα ελκών. Επίσης βοηθά στη θεραπεία της μαστίτιδας.
Το ρόφημα από χαμομήλι καταναλώνεται ευρέως, λόγω της χαλαρωτικής του ιδιότητας που είναι χρήσιμη για την επίτευξη ηρεμίας. Επίσης έχει αντισπασμωδικές δράσεις, βοηθά εναντίον της κράμπας και μειώνει τον πόνο λόγω της περιόδου στις γυναίκες.

Το τσάι από χαμομήλι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Έχει συνεργιστική δράση με φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιοπάθεια ή κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και προσφέρει επιπρόσθετη αντιπηκτική δράση.

Επίσης δρα σε συνέργια με ηρεμιστικά ή υπνωτικά φάρμακα. Για τους λόγους αυτούς οι γιατροί των ασθενών που παίρνουν αντιπηκτικά, υπνωτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα πρέπει να γνωρίζουν εάν οι ασθενείς τους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού από χαμομήλι.

Σε έρευνά τους επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου απομόνωσαν από τα ούρα εθελοντών που έπιναν τσάι χαμομήλι για δύο εβδομάδες, ουσίες που δείχνουν ότι το χαμομήλι είναι χρήσιμο κατά του κρυολογήματος και κατά των μυϊκών σπασμών που είναι υπεύθυνοι για τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου.

Η πρώτη ουσία είναι το ιππουρικό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η δεύτερη είναι η γλυκίνη που μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς.

Σημαντικό στα ευρήματα τους, είναι το γεγονός ότι οι δύο ωφέλιμες ενεργές ουσίες παρέμειναν ψηλές στο αίμα ακόμη και δύο εβδομάδες μετά που σταμάτησαν να πίνουν τσάι χαμομήλι. Αυτό δείχνει ότι το χαμομήλι μπορεί να έχει παρατεταμένη μακροχρόνια χρήσιμη δράση.

Επισημαίνεται ότι άτομα που είναι αλλεργικά στα φυτά γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο, μπορεί να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για το λόγο αυτό πρέπει να το αποφεύγουν. Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις έντονων αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που έπιναν τσάι από χαμομήλι.

Επίσης το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να ξέρουν για τη σχέση χαμομηλιού και απορρόφησης σιδήρου.

Η γνώμη μας είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να διαλευκανθούν σχετικά με τις κλινικές θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού. Σίγουρα φαρμακολογικές έρευνες και εμπειρικά δεδομένα υποστηρίζουν την ύπαρξη ευεργετικών για την υγεία δράσεων του χαμομηλιού.

Όμως δεν υπάρχουν σήμερα ικανοποιητικός αριθμός θεραπευτικών δοκιμών που να τεκμηριώνουν τελεσίδικα τη θέση του χαμομηλιού στο θεραπευτικό οπλοστάσιο και για αυτό χρειάζεται επιφύλαξη και προσοχή.

Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα προκύψουν ενδιαφέροντα δεδομένα για βότανα που μας δώρισε η φύση όπως το χαμομήλι.

Εκτός των ανωτέρω α.βοηθά στην μακροζωία των γυναικών
β. σε συνδυασμό με 1 κουτ. γλυκού σόδας βοηθά πολλές φορές ακόμα περισσότερο, δηλαδή βράζουμε για 3 λεπτά 1 κουταλάκι του γλυκού χαμομήλι σε 1 ποτήρι νερό και καυτό το χύνουμε σιγά σιγά σε 1 άδειο ποτήρι όπου έχουμε βάλει 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Το πίνουμε χλιαρό 2 φορές ημερησίως.
γ. σε επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, απώλεια μαλλιών, γρίππη, αρθρίτιδα, οσφυαλγία, ισχιαλγία (αντιφλεγμονώδες, τονώνει το ανοσοποιητικό),σε δυσμηνόρροια, δ/χες κύκλου, σε πλύσεις κόλπου σε μυκητιάσεις, σε βαλανοποσθίτιδες, σε ωτίτιδες, αυπνίες, υστερίες, κεφαλαλγίες και σε όλες τις δερματοπάθειες και δ/χες του πεπτικού συστήματος (κολίτιδα, έλκος, γαστρίτιδα).
Η δοσολογία είναι 3 ή 4 φλιτζάνια ημερησίως (από 1 κουτ. γλυκού χαμομήλι έκαστο). Προσοχή, δεν πρέπει να το συνεχίζεται πάνω από ένα μήνα χωρίς διακοπή για 10 μέρες ή ιατρική συμβουλή.

Χρησιμοποιούμε τα άνθη ως αφέψημα ή ως κομπρέσα ή ως χαμομηλόλαδο ή τους ατμούς του όταν βράζει.
Καλύτερα είναι να βράσουμε το νερό και να το βάλουμε σε ένα γυάλινο βάζο, εκεί να προσθέσουμε το χαμομήλι και αμέσως να κλείσουμε ερμητικά το βάζο για να μην χαθούν οι πτητικές ουσίες του χαμομηλιού. Μετά από 10-15 λεπτά σουρώνουμε και πίνουμε

Αν το μαζεύετε μόνοι σας προσοχή μην το μπερδεύετε με το άνθεμις. Πρέπει να μυρίζει χαμομήλι αν το τρίβετε και πρέπει στο άνθος το κίτρινο (ύπερος-στήμονες) να είναι επηρμένος κώνος και να μην είναι πλακέ.

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 1 4

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%