Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Η ελιά ως βότανο

today3 Φεβρουαρίου, 2016

Background

Ελιά (Olea Europaea)

Τα φύλλα της ελιάς έχουν τις παρακάτω ιδιότητες:

Αντισηπτικά, αντιμικροβιακά, αντιμυκητιασικά, αντι-ιικά, αντιυπερτασικά, διουρητικά, καρδιοπροστατευτικά (διαστέλλουν τα στεφανιαία αγγεία), βοηθούν σε καρδιακές αρρυθμίες, στην ψωρίαση, σε πονόδοντο, μειώνουν τη χοληστερόλη, το σάκχαρο, και την όρεξη, στυπτικά (χρήσιμα σε διάρροιες, αιμορροΐδες), αντιπυρετικά, κατά των ρευματισμών-αρθρίτιδας, αντιοξειδωτικά (άρα χρήσιμα και στον καρκίνο), χαλαρωτικά, τονωτικά της σωματικής μας ενέργειας.

Δοσολογία: βράσιμο για 15 λεπτά σε θερμοκρασία 80 βαθμούς, 10 στεγνών μη σπασμένων και μη ραντισμένων μικρών φύλλων ελιά σε 1 μεγάλο ποτήρι νερού (300ml) , πίνετε το μισό το πρωί και το μισό το βράδυ (το διατηρείτε αεροστεγώς κλεισμένο σε βάζο στο ψυγείο). Για το χρονικό διάστημα και την δοσολογία καλό είναι να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας, ειδικά αν πρόκειται για παιδιά.

Η δοσολογία που πρότεινε ο ιατρός Δ. Λαμπρόπουλος για βαρειές παθήσεις, ήταν 1 ποτήρι πλήρως γεμάτο με φύλλα ελιάς (110g) και 2 ποτήρια νερό (εμφιαλωμένο, κατά προτίμηση μη χλωριωμένο) σε μίξερ, δηλαδή η αναλογία βάρους ελιάς-νερού είναι 1:2. Αρχίζει το άλεσμα με λίγο νερό πρώτα, επί 3 λεπτά, και σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ξανά αλέθουμε. Προσπαθούμε με διακοπές του αλέσματος να μην ζεσταθεί ιδιαίτερα ο χυλός της ελιάς. Σύμφωνα με την πρακτική του Δ. Λαμπρόπουλου, πρέπει να λαμβάνεται 1 μικρό ποτήρι (κρασιού) εκχυλίσματος φύλλων ελιάς 3 φορές τη μέρα (πρωί – μεσημέρι – βράδυ), καθημερινά και χωρίς διακοπή, πριν ή μετά το φαΐ για τέσσερις μήνες το λιγότερο. Για αντιστάθμισμα της πικρής γεύσης προσθέτουμε χυμό φρούτου ή λίγο μέλι.

Το θεραπευτικό εύρος των φύλλων ελιάς είναι μεγάλο (πάνω από 5000) γεγονός που δείχνει ότι τα φύλλα ελιάς είναι ασφαλές βότανο.

Ο φλοιός της ελιάς που λαμβάνεται την άνοιξη από τα νεαρά κλαδιά μειώνει το σάκχαρο και δρα αντιπυρετικά.

Το παρθένο ελαιόλαδο (που βγαίνει με απλή συμπίεση των καρπών χωρίς θέρμανση και προσθήκη χημικών) αποτελεί τμήμα της περίφημης μεσογειακής διατροφής και είναι ελιξίριο νεότητας και μακροζωίας.

Μελετήθηκαν συστατικά του για τα οποία υπάρχουν ήδη στην διεθνή βιβλιογραφία αρκετές μελέτες που τους αποδίδουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές, καρδιοπροστατευτικές και άλλες ιδιότητες και τις οποίες η νέα νομοθεσία της ΕΕ θα περιλάβει στην ετικέτα προκειμένου το ελαιόλαδο να μπορεί να πουληθεί ως έλαιο με ένδειξη για την προστασία της υγείας.

Χρησιμοποιείται σε δυσκοιλιότητα, στην ξηροδερμία, σε υπερέκκριση γαστρικών υγρών, στα ξηρά μαλλιά, στην ξηρή πιτυρίδα, ως λάδι εντριβών (μαζί με βότανα), ως διαλυτικό και ενισχυτικό βοτάνων και φαρμάκων. Μαζί με κόκκινο κρασί τοποθετείται στις πληγές. Σε δύσκολα θεραπεύσιμα έλκη-πληγές (όπως σε διαβητικούς) τοποθετούμε, έως 3 φορές ημερησίως, αλοιφή που παρασκευάστηκε από 1 κουταλάκι του γλυκού παρθένο ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού αγνό μέλι και 500mg σκόνης πενικιλίνης.

Γενικά προτιμάτε τις αγριελιές στα βουνά και οπουδήποτε είναι μακρυά από μόλυνση και φυτοφάρμακα.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιόλαδου (κορωνέικη ποικιλία)

04/11/2015

Μελέτη που έκανε το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και το Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια δίνει προβάδισμα στο ελληνικό λάδι και ιδιαίτερα στην κορωνέικη ποικιλία ως προς τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Όπως έδειξε η μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ιδρυμα «Καπετάν Βασίλης», το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατέψει το καρδιαγγειακό σύστημα και να αποτελέσει φύλακα για την καρδιά μας.

«Ασος» στο μανίκι της ελληνικής παραγωγής αναδεικνύεται η πιπεράτη αίσθηση που αφήνει το λάδι στον λαιμό. «Πολλοί λανθασμένα την ενοχοποιούν ως ένδειξη υψηλής οξύτητας, ενώ αυτή μαρτυρά την υψηλή συγκέντρωση της εξαιρετικά ευεργετικής ουσίας ελαιοκανθάλη» σημείωσε κατά την παρουσίαση ο κ. Αρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Gaea.

Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία. Οι εν λόγω χημικές ενώσεις παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δύνανται να μας προστατέψουν από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Μία εξ αυτών, η ελαιοκανθάλη, αναστέλλει το ίδιο ένζυμο όπως ακριβώς κάνει η ασπιρίνη μέσω της ιβουπροφένης, αλλά και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι επιστήμονες θεωρούσαν την ελαιοκανθάλη φυσικό αντιφλεγμονώδες, βασιζόμενοι όμως μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Με τη μελέτη που έγινε για πρώτη φορά σε ανθρώπους, η επιστημονική έρευνα προχωρά παρακάτω.

Για το πείραμα επελέγησαν τρία ελαιόλαδα, που διαφέρουν ως προς τις ολικές φαινόλες και τις δραστικές ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Επρόκειτο για ένα λάδι από κορωνέικη ποικιλία ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα άλλο από την ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

«Προτού ξεκινήσουν τις δοκιμές τριών κουταλιών (40 ml) από κάθε ελαιόλαδο με απόσταση μιας εβδομάδας, έγινε αιμοληψία στους εννέα εθελοντές» περιέγραψε ο Προκόπιος Μαγιάτης, επ. καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας του Παν. Αθηνών. «Αξιολογούσαμε δύο ώρες μετά τη λήψη του ελαιολάδου τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία των αιμοπεταλίων» εξηγεί ο ίδιος, «τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων, που ευθύνονται για τις θρομβώσεις, σε αντίθεση με το λάδι που είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολών».

Από τα εννέα άτομα, τα τέσσερα παρουσίασαν ισχυρή απόκριση μετά από δύο ώρες, όμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης. Συγκριτικά, τα καλύτερα αποτελέσματα προέκυψαν μετά τη λήψη του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. «Νέα εργαλεία, όπως η μέθοδος NMR ή η Aristoleo, που αποτελούν εφευρέσεις του Πανεπιστημίου μας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη» ανέφερε από τη πλευρά της η Ελένη Μέλλιου, υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του κέντρου Ελιάς στο Παν. της Καλιφόρνιας.

Η ελαιοκανθόλη σκοτώνει και τα καρκινικά κύτταρα

Σύμφωναμε τη μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και του Hunter College στη Νέα Υόρκη, η ελαιοκανθάλη έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα. Είναι ένα φυσικό οργανικό συστατικό υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για την οποία έχουμε ξαναγράψει και είναι γνωστές οι ευεργετικές της δράσεις στην υγεία και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ελαιοκανθάλη σπάει τις φυσαλίδες (μέρος των κυττάρων, γνωστές ως λυσοσώματα) που αποθηκεύουν τα υπολείμματα των καρκινικών κυττάρων, απελευθερώνοντας τα ένζυμα που προκαλούν τον κυτταρικό θάνατο, χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή. Πρόκειται για μια τρομερά γρήγορη διαδικασία, το πολύ μιάμισης ώρας.

«Aυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διαδικασία αυτή είναι ότι η ελαιοκανθάλη δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα, αλλά παραλύει προσωρινά τον κύκλο ζωής τους, “σα να κοιμούνται” και μετά από 24 ώρες συνεχίζουν τον φυσικό τους κύκλο», τονίζει ένας από τους ερευνητές.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αποδείξουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει και στα ζώα και να καταλάβουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στην ελαιοκανθάλη απ’ ό,τι τα υγιή.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στην επιστημονική εφημερίδα “Molecular and Cellular Oncology Volume 2, Issue 4, 2015 “.

ελιά

Dipartimento di Scienze della Vita, Università di Trieste - Progetto Dryades - Picture by Andrea Moro - Athens, Anafiotika, northern slope of the Acropolis,  Attica,  Greece, - Image licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Share-Alike 3.0 License

ελιά (3)

Dipartimento di Biologia, Università di Trieste - Picture by Andrea Moro - Comune di Garda, località Punta San Vigilio, ai piedi del Monte Luppia. ,  VR,  Veneto,  Italia, - Image licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Share-Alike 3.0 Licence (CC by-nc–sa 3.0)

Συντάκτης: New Generation Radio

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 2 4

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%