Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Εμπεδόκλειος-Ιπποκράτειος θεώρηση

today3 Φεβρουαρίου, 2016

Background
share close

Σύμφωνα με την Εμπεδόκλειο-Ιπποκράτειο θεώρηση οι άνθρωποι και οι τροφές κατηγοριοποιούνται σε 4 τύπους ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του σώματός τους.

Ο φλεγματικός έχει σώμα ψυχρό και υγρό, είναι εγωιστής, κρυουλιάρης και ταλαιπωρείται από κρυώματα αναπνευστικού (εύκολα αναπτύσσει φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα) και στομάχου (ρεψίματα και δυσπεψία).

Ο μελαγχολικός έχει σώμα κρύο και ξηρό, είναι καταθλιπτικός, κρυουλιάρης, αλλά το χαρακτηριστικό του εκτός από τις περιόδους κατάθλιψης είναι η δυσκοιλιότητα (το έντερό του είναι ένα ακίνητο έλος).

Ο χολερικός έχει σώμα ζεστό και ξηρό, είναι ευέξαπτος, συνήθως ταλαιπωρείται από τη ζέστη, ειδικά όταν δεν συνοδεύεται από υγρασία, η φωτιά του χαρακτήρα του προκαλεί προστριβές ακόμη και με αυτούς που αγαπά, αλλά και ηπατικές διαταραχές, προβλήματα σε συνδέσμους-τένοντες καθώς και στα γεννητικά όργανα.

Ο αιματώδης έχει σώμα ζεστό και υγρό, είναι αισιόδοξος με αυξημένο αιματοκρίτη (προσοχή, οι καπνιστές έχουν υψηλό αιματοκρίτη, αλλά λίγοι από αυτούς είναι αιματώδεις τύποι) με στρογγυλό και ροδαλό πρόσωπο, δυσκολεύεται από την υγρή ζέστη. Χαρακτηριστικό του η ουρική αρθρίτιδα και είναι λίγο υποχόνδριος, (ανησυχεί εύκολα από μικροπροβλήματα), λίγο παχύσαρκος, καλόκαρδος και καλός στην παρέα.

Μην περιμένετε να βρίσκετε όλα τα στοιχεία που προαναφέραμε σε κάθε τύπο. Υπάρχει παντού η βιοποικιλότητα.

Γνωρίζοντας τον τύπο μας (αιματώδης, μελαγχολικός, χολερικός και φλεγματικός), τρώγοντας τροφές και πίνοντας αφεψήματα βοτάνων με αντίθετη θερμοκρασία και υγρασία ερχόμαστε στη ζητούμενη και πολυπόθητη ισορροπία.

Ψυχρές τροφές: ψάρια, λεμόνι, κριθάρι, ξύδι, φακές, κουκιά, μη νωπά αυγά, τα πιο πολλά φρούτα, λαχανικά και χόρτα, τα περισσότερα γαλακτοκομικά.

Θερμές τροφές: κρέας, σιτάρι, αλάτι, πιπέρι, γλυκά και παχιά, μέλι, παλιό τυρί, ελαιόλαδο, ρύζι, νωπά αυγά, ρεβύθια, φασόλια, από λαχανικά είναι: μάραθος, βασιλικός, ρόκα, κάρδαμο, σκόρδο, κρεμμύδι, σέλινο, ραπανάκι, σπαράγγια και από τα φρούτα: γλυκά σταφύλια, μήλα (όχι ξυνόμηλα), σύκα, ρόδια, πεπόνι και τέλος από ξηρούς καρπούς: αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα.

Ξηρά: αλάτι, ξύδι, λεμόνι, αποξηραμένα κουκιά, ρύζι, κάστανα, καρύδια, κριθάρι.

Υγρά: μαρούλια, ροδάκινα, τα βερίκοκα, κεράσια, ψάρια, χλωρά κουκιά, μήλα.

Πως όμως γνωρίζουμε σε ποιόν τύπο ανήκουμε; Δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον τύπο μας γι’ αυτό και ίσως δεν αποκτά οπαδούς η θεώρηση αυτή. Ένας σχετικά απλός τρόπος είναι η μυϊκή δοκιμασία επιλογής τροφών-ουσιών σελ. 24, όπου θα επιλέξετε ποιά από τις 4 κατηγορίες τροφών σας ταιριάζει οπότε είστε ο αντίθετός τους ιδιοσυγκρασιακός τύπος.

Κάθε τύπος έχει βαθμίδες, π.χ. ο αιματώδης τύπος 1ου βαθμού είναι πιο ισορροπημένος σε σχέση με αυτόν του 3ου βαθμού. Οι τροφές έχουν επίσης υποκατηγορίες γι΄ αυτό ο Ιπποκράτης ονόμαζε την τροφή ή το βότανο π.χ. θερμό 1ου, 2ου, 3ου βαθμού και ανάλογα έδινε συμβουλές.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 1 3

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%