Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Oσφυοϊσχιαλγία – Ισχιαλγία

today9 Μαρτίου, 2016

Background


DSC07774

DSC07775

DSC07776

DSC07777

DSC07778

DSC07779

DSC07780

DSC07781

DSC07782ΧΚ 31 ππ

OK 57 N10 π </stron

«Γιατρέ μου σήκωσα τα χαλιά και με έπιασε η μέση μου, αλλά αυτή τη φορά ο πόνος φτάνει μέχρι το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού μου ποδιού και ταυτόχρονα το πόδι μου είναι μουδιασμένο».
Πολλές φορές πονάει η μέση και ταυτόχρονα νιώθετε πόνους, μουδιάσματα ή και αδυναμία στα πόδια σας (οσφυοϊσχιαλγία), άλλες φορές μπορεί να μην πονάει η μέση σας και να έχετε συμπτώματα μόνο στο ή στα πόδια σας (ισχιαλγία).
Συνήθως λόγω οσφυϊκής δισκοπάθειας (προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) ερεθίζονται νευρικές ρίζες με αποτέλεσμα πόνους, μουδιάσματα, δυσαισθησίες ή και αδυναμία στα κάτω άκρα.
Ανάλογα με το πού είναι η μεγαλύτερη ενόχληση βάζετε στο σημείο εκείνο βελόνα άσχετα αν είναι επίσημο βελονιστικό σημείο (κάθε σημείο του δέρματος είναι ένα δυνητικό βελονιστικό σημείο με εξαίρεση τα γεννητικά όργανα, τους μαστούς, τους οφθαλμούς και τους βλεννογόνους). Πολλές φορές ο πόνος είναι ίδιος κατά μήκος μιας λουρίδας που μπορεί να ξεκινάει από τη μέση και να φτάνει ως τα δάχτυλα των ποδιών, τότε βελονίζουμε το ισχυρό βελονιστικό σημείο που βρίσκεται στο κατώτερο (προς τα δάχτυλα των ποδιών) άκρο της λουρίδας. Τα ισχυρά βελονιστικά σημεία συνήθως βρίσκονται σε γούβες γι’ αυτό ψάξτε τις γούβες στην κάτω ακραία επώδυνη περιοχή και βελονίστε αυτή που όταν την πιέσετε πονάει περισσότερο.
Πολλές φορές ο ασθενής δεν μπορεί να προσδιορίσει ένα σημείο, αλλά αναφέρει έντονη συμπτωματολογία σε μία περιοχή του κάτω άκρου.
Εφόσον η περιοχή αυτή είναι στο πίσω μέρος της γάμπας το ισχυρό βελονιστικό σημείο είναι το ΟΚ 57.
Αν η περιοχή είναι το έξω πλάι της γάμπας, το ισχυρό βελονιστικό σημείο είναι το ΧΚ 37, το οποίο βρίσκεται (με τον ασθενή ξαπλωμένο στο πλάι) σέρνοντας τον δείκτη μας από το έξω σφυρό (έξω μέρος του αστραγάλου) προς τα άνω (προς το γόνατο) στην πλάγια (έξω) επιφάνεια της γάμπας. Η θέση του είναι περίπου 10 εκατοστά από το έξω σφυρό και ανάμεσα από τους μύες της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κάτω άκρου πάλι σε μία γούβα. Η φορά της βελόνας είναι προς το γόνατο (εκτόνωση).
Όταν η κατώτερη ακραία περιοχή της επώδυνης (ή μουδιασμένης) λουρίδας είναι το πίσω μέρος του γόνατος βελονίζω το ΟΚ 40.
Συνήθως προτιμώ να βελονίζω μόνο το ακροτελεύτιο σημείο του έντονου πόνου στο πόδι, κάποιες φορές που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, τόσο στην ισχιαλγία, όσο και στην οσφυοϊσχιαλγία βελονίζω και την οσφύ (μέση) όπου βρίσκεται το αίτιο.
Εκτός από το ακροτελεύτιο σημείο του πόνου στο πόδι τοποθετώ και 3 βελόνες στο επίπεδο που θεωρώ ότι υπάρχει το πρόβλημα (π.χ. προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), μία στη μέση κάθετη γραμμή και δύο εκατέρωθεν σε απόσταση ενός εκατοστού.
Το επίπεδο Ο4 – Ο5 αντιστοιχεί στη νοητή οριζόντια γραμμή που συνδέει τα ανώτερα σημεία των λαγονίων (λεκάνης) στα πλάγια της μέσης (άνω λαγόνιες ακρολοφίες). Όταν το πρόβλημα είναι στο επίπεδο αυτό συνήθως μουδιάζει ή πονάει η προσθιοπλάγια επιφάνεια της κνήμης μέχρι το μεγάλο δάχτυλο.
Το επίπεδο Ο5 – Ι1 βρίσκεται 4 εκατοστά χαμηλότερα και όταν το πρόβλημα εντοπίζεται εκεί τα συμπτώματα παρουσιάζονται στη γάμπα μέχρι το μικρό δάχτυλο.
Το επίπεδο Ο3 – Ο4 είναι 4 εκατοστά ψηλότερα από το Ο4 – Ο5 και η συμπτωματολογία του αντιστοιχεί στο μηρό.
Υπάρχει μία πάθηση που ονομάζεται οσφυϊκή στένωση ή σπονδυλική στένωση στην οποία στενεύει ο σπονδυλικός σωλήνας λόγω υπερτροφίας των οστών, συνδέσμων και αρθρώσεων, όπως φαίνεται στην αξονική – μαγνητική με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα. Τα συμπτώματα είναι μουδιάσματα και πόνοι στα πόδια μετά από περπάτημα με αποτέλεσμα να χρειάζεται ο ασθενής να σταματήσει για 5 λεπτά, να καθίσει ή να σκύψει ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματά του και να ξεκινήσει ξανά (νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα). Όσο πιο μεγάλη είναι η στένωση τόσο πιο λίγη απόσταση μπορεί να περπατήσει ο ασθενής χωρίς να χρειαστεί να ξεκουραστεί. Η πάθηση είναι προοδευτικά επιδεινούμενη και οι ασθενείς αναγκάζονται να χειρουργηθούν. Το χειρουργείο στη πάθηση αυτή έχει μεγάλη επιτυχία, όμως η ηλικία των πασχόντων που υποφέρουν από αυτή την πάθηση είναι άνω των 70 με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν άλλα ιατρικά προβλήματα που κάνουν το χειρουργείο επικίνδυνο. Η λύση στο πρόβλημα είναι ο βελονισμός. Μα θα διευρυνθεί ο στενός σπονδυλικός σωλήνας; Δεν ξέρω πως γίνεται, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αξίζει τον κόπο να βάλετε βελόνες όπως στην οσφυοϊσχιαλγία ή να απευθυνθείτε σε έμπειρο βελονιστή.
Η κατάκλιση συνήθως δεν είναι τόσο απαραίτητη όσο στην οσφυαλγία. Αν νιώθετε ότι σας ξεκουράζει-βοηθάει τότε ξαπλώστε σε στάση που να σας αναπαύει. Η ύπτια θέση (ανάσκελα) με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα είναι η προτιμητέα από τους περισσότερους στάση.
Σημαντικά βελονιστικά σημεία: το κατώτερο σημείο του έντονου πόνου
Βότανα: λαδανιά, τίλιο, τσάι του βουνού, τσουκνίδα, υπερικό, χαμομήλι, ιτιά, τσουκνίδα, δρακοντιά, ρίγανη, τριγωνέλλα, ελιά, αχιλλαία, πεντάνευρο, στουρέκι (globularia alypum), χαμαιπεύκη (ptilostemon chamaepeuce), ελίχρυσο, αστράγαλος.
Παραδείγματα: έγχυμα τσάι του βουνού, τίλιου ή υπερικού
Γιατροσόφι: παίρνουμε 2 μεγάλα κρεμμύδια όπως είναι με την φλούδα, 1 μέτριο λεμόνι με τη φλούδα, 10 -15 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές, ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι, ένα φλιτζανάκι λευκό οινόπνευμα, μισό φλιτζανάκι αλάτι, μισό φλιτζανάκι corn flour και μία κουτ. της σούπας μαγειρικής σόδας. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ. Το μείγμα το φυλάγουμε στο ψυγείο για τις ημέρες που θα το χρειασθούμε. Απλώνουμε στο μέρος που πονάμε ένα κομμάτι βαμβάκι μεγέθους ίσου με την επιφάνεια της μέσης που μας πονάει, τοποθετούμε μια με δυο κουταλιές της σούπας με το μείγμα και το σκεπάζομε με βαμβάκι (όπως το τοστ). Το τοποθετούμε πάνω στο μέρος του πόνου, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη φαγητού και το σταθεροποιούμε με ζώνη οσφύος. Προσθέτουμε 3-4 φορές την ήμερα ανάμεσα στο βαμβάκι μια νέα κουταλιά από το μείγμα. Το φοράμε επάνω μας μέρα νύχτα. Δεν είναι ανάγκη να μείνουμε στο κρεβάτι (http://giatrosofia-bartzokas.blogspot.gr/).

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 1 4

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%