Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Βελονισμός για χαλάρωση

today3 Φεβρουαρίου, 2016

Background

Ο βελονισμός για χαλάρωση είναι ο πιο εύκολος αυτοβελονισμός και ταυτόχρονα ο πλέον απαραίτητος. Στο ιατρείο μου ταυτόχρονα με το βελονισμό που κάνω για το συγκεκριμένο πρόβλημα του ασθενούς πάντα βάζω βελόνες για χαλάρωση γιατί όλοι μας υποφέρουμε από τη μάστιγα της εποχής, από το άγχος.

Από τη στιγμή που έχουμε ή είμαστε ή θέλουμε, έχουμε άγχος ή είμαστε αγχωμένοι. Και βέβαια το άγχος είτε επηρεάζει αρνητικά, είτε προκαλεί την πάθηση. Πολλοί ασθενείς λένε «δεν έχω άγχος, είμαι πολύ ήρεμος», η αλήθεια όμως είναι ότι μόνο κάποιοι ασκητές στο Άγιο Όρος ή κάποιοι Άγιοι της διπλανής μας πόρτας δεν έχουν άγχος και αυτοί δεν επισκέπτονται ιατρούς γιατί έχουν αφεθεί απόλυτα στον Κύριο.

Με απλά λόγια υπάρχουν δύο είδη άγχους, το καθημερινό και το βαθύ.

Το καθημερινό άγχος είναι το άγχος για τα λεγόμενα απλά πράγματα π.χ. του να προλάβεις ή του να τα φτιάξεις όλα καλά. Στη περίπτωση του καθημερινού άγχους τοποθετούμε βελόνα στο σημείο Έξτρα 1, είναι το λεγόμενο τρίτο μάτι, εικόνα 6. Το σημείο αυτό βρίσκεται στη διασταύρωση της ευθείας μέσης γραμμής του σώματός μας με την ευθεία που νοητά ενώνει την αρχή των φρυδιών. Εάν το άγχος μας προκαλεί βάρος ή πόνο στη μία πλευρά της κεφαλής μας, τότε επιλέγουμε να βελονίσουμε το σημείο ΤΘ 23, εικόνα 12. Το σημείο αυτό βρίσκεται σε μία γούβα (όπως και τα περισσότερα βελονιστικά σημεία) στην εξωτερική, άνω άκρη του οφθαλμικού κόγχου. Για να βρούμε τη μικρή αυτή γούβα σέρνουμε το δεύτερο δάκτυλο του χεριού μας (δείκτη) πάνω στο φρύδι από την βάση της μύτης (ριζορρίνιο) προς τα έξω (προς το αυτί), εκεί που τελειώνει το φρύδι και ελάχιστα προς το αυτί είναι η γούβα.

Τόσο στο σημείο Έξτρα 1, όσο και στο ΤΘ 23 τοποθετούμε τη βελόνα κάθετα στο δέρμα και κάνουμε εκτόνωση. Όταν έχει πανσέληνο, την προηγούμενη, αλλά και επόμενη ημέρα δεν είναι σωστό να τα βελονίζουμε, αν είναι απαραίτητος ο βελονισμός συνιστώ να κρατάει 10 μόνο λεπτά. Πολλές φορές βγάζοντας τη βελόνα (απλά την τραβάμε προς τα έξω) από τα σημεία Έξτρα 1 και ΤΘ 23 βγαίνει αίμα (αιμάζουν) που σταματάει πολύ εύκολα με ελάχιστη (και πρέπει να είναι μικρή) πίεση με λίγο βαμβάκι. Όταν βγαίνει αίμα είναι ενδεικτικό του έντονου άγχους του ασθενή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όταν δεν βγαίνει αίμα δεν υπάρχει άγχος. Η βελόνα όταν περάσει η μισή ώρα πρέπει να βγαίνει πάρα πολύ εύκολα, αν δεν βγαίνει τόσο εύκολα σημαίνει ότι πρέπει να μείνει περισσότερη ώρα. Κάποιες φορές η βελόνα βγαίνει από μόνη της πριν περάσει το μισάωρο γιατί εκτονώνοντας (βγάζοντας προς την ατμόσφαιρα) την ενέργεια, βγαίνει – συμπαρασύρεται και η βελόνα.

Το καθημερινό άγχος μπορεί να εμφανίζεται ως κεφαλαλγία, πόνος στην ωμοαυχενική περιοχή, αϋπνία, εμβοές, ζάλη, μουδιάσματα ή και ως οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα. Υπενθυμίζω για ακόμη μία φορά ότι όταν η συμπτωματολογία επιμένει και δεν υπάρχει σαφής βελτίωση ή εξάλειψη των ενοχλήσεων πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνόμαστε σε ιατρό και να κάνουμε εξετάσεις αίματος και απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία ή υπέρηχο ή αξονική ή μαγνητική ή αγγειογραφία ή συνδυασμό τους).

Το δεύτερο άγχος είναι το βαθύ, όπως αυτό που μας εμφανίζεται σε περίπτωση θανάτου συγγενούς ή προσφιλούς προσώπου ή σε περίπτωση κόντρας – ρήξης με τον προϊστάμενο. Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το βαθύ άγχος μπορεί να είναι παρόμοια με του καθημερινού άγχους, αλλά πιο έντονα. Πολλές φορές είναι παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης, δηλαδή αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση, ευσυγκινησία ή απάθεια, ενώ άλλες φορές εκδηλώνεται ως τάση για πολυφαγία, ροπή προς αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικά, σεξουαλική ασυδοσία-διαστροφή, αυτοκαταστροφή.

Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε ότι ο καρκίνος είναι μεγάλη στενοχώρια.

Στη περίπτωση αυτή επιλέγουμε το σημείο Περ 6, εικόνα 9, το οποίο βρίσκεται στη μέση γραμμή της πρόσθιας επιφάνειας του αντιβραχίου (πήχη), περίπου 5 εκατοστά άνωθεν του καρπού, ανάμεσα από τον τένοντα του μακρύ παλαμικού και τον τένοντα του μακρύ καμπτήρα του καρπού. Για να το βελονίσουμε (χρειάζεται εξάσκηση) ανασηκώνουμε με τον αριστερό δείκτη και αντίχειρα το δέρμα και με το δεξί μόνο χέρι τοποθετούμε τη βελόνα σχεδόν παράλληλα με το δέρμα του αντιβραχίου με φορά προς τον καρπό. Βγάζοντας τη βελόνα από το Περ 6 καλύπτουμε ταυτόχρονα με τον δείκτη του αριστερού χεριού το σημείο για 3 δευτερόλεπτα προκειμένου η ελάχιστη τρύπα του δέρματος να κλείσει και να μη βγει ενέργεια από το δέρμα προς την ατμόσφαιρα. Βελονίζοντας το σημείο αυτό επιδιώκουμε τόνωση (η ενέργεια από την ατμόσφαιρα να μπει στο δέρμα μας) και όχι εκτόνωση. Αν βελονίσαμε σωστά βγάζοντας τη βελόνα δεν πρέπει να βγει αίμα.

Συνήθως το Περ 6 το συνδυάζουμε με την εκτόνωση του σημείου ΑΣ17, εικόνα 8, ιδιαίτερα δε όταν νιώθουμε σφίξιμο, βάρος στο θώρακα που το έχουμε ψάξει σε καρδιολόγο και μας έχει πει δεν έχεις τίποτα, αγχωμένος είσαι και μάλιστα τις πιο πολλές φορές μας έχει δώσει αντικαταθλιπτικά ή μας έχει στείλει σε νευρολόγο.

Το ΑΣ 17 βρίσκεται στη διασταύρωση της νοητής ευθείας μέσης γραμμής του σώματός μας με τη νοητή γραμμή που συνδέει τις δύο θηλές των μαστών στον άνδρα ή με τη νοητή γραμμή που συνδέει τις θηλές στα στητά στήθη (που δεν έχουν πέσει, αν έχουν πέσει τότε υπολογίζουμε νοερά που θα βρίσκονταν αν δεν είχαν πέσει) της γυναίκας. Η βελόνα έχει φορά προς το κεφάλι, δηλαδή μύτη προς το κεφάλι, κεφαλή προς τα πόδια. Βγάζοντας τη βελόνα (την τραβάμε προς τα έξω) από το ΑΣ 17 δεν πρέπει να βγει αίμα.

Σημαντικά βελονιστικά σημεία: Έξτρα 1, ΤΘ 23, Περ 6, ΑΣ 17

Βότανα: χαμομήλι, τίλιο, υπερικό, μελισσόχορτο, βασιλικός, φασκόμηλο, θυμάρι, λεόνουρος, δυόσμος, μαντζουράνα, βαλεριάνα, λεβάντα, βρώμη, βερμπένα, αχιλλαία.

Παραδείγματα: έγχυμα από χαμομήλι ή τίλιο ή υπερικό ή μελισσόχορτο.

Γιατροσόφια: α. έγχυμα αχιλλαίας-μελισσόχορτου-βρώμης.

β. έγχυμα από άνθη τίλιου, φύλλα βερμπένας και άνθη χαμομηλιού.

γ. θρυμματισμένα φύλλα φασκομηλιάς σ’ ένα μικρό ποτήρι κρασιού, μετά από 15 λεπτά το πίνετε.

πρόσωπο 1

P1030651

ΑΣ 17 Σ25 πππ  Π 5 π Περ 6 π

Συντάκτης: New Generation Radio

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 2 4

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%