Δισκοπωλείον η Χάρις: ανοιχτό 11με1

“Hey Μενούσης” – το Hey Joe και ο Μενούσης ενωμένα

today19 Μαρτίου, 2020

Background
share close

Το πάντρεμα του δημοτικού ελληνικού τραγουδιού Μενούσης με το αμερικανικό Hey Joe, (του οποίου η πατρότητα δεν είναι σίγουρη. Ίσως και να είναι λαϊκό τραγούδι).

Ο Κλέων Αντωνίου από τους MODE PLAGAL (και τους Mohabbet Mafia και παλαιότερα στους Echo Tattoo και με ένα σωρό συμμετοχές στην ελληνική δισκογραφία) ο σπουδαίος αυτός κιθαρίστας και μουσικός, είναι ο άνθρωπος που ένωσε τους στίχους του Μενούση με τη μουσική του Hey Joe, σύμφωνα με τη διασκευή του Jimi Hendrix.

Αρχικά το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι και τα δυο αυτά τραγούδια αναφέρονται σε φονικό, όπου μια γυναίκα δολοφονείται από τον ζηλιάρη άντρα της.
Ο Μενούσης θολώνει από ζήλια όταν ένας φίλος και ενώ τα πίνουν του αναφέρει πως μίλησε στη γυναίκα του κι εκείνη ανταποκρίθηκε και μάλιστα δέχτηκε να του πλύνει το μαντήλι στο πηγάδι (πράγμα αδιανόητο για την εποχή εκείνη- Τουρκοκρατία). Έτσι, μεθυσμένος, τρέχει να την καθαρίσει για να ξεπλύνει την ντροπή.

Στο τραγούδι Hey Joe, ο στίχος είναι σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων και παρακολουθούμε τον Joe ο οποίος κατευθύνεται προς το σπίτι του για να σκοτώσει τη γυναίκα του, η οποία όπως ισχυρίζεται , τον απάτησε με έναν άλλο άνδρα.

Στην πραγματικότητα και στις δυο περιπτώσεις, καμία γυναίκα δεν φαίνεται όντως να απάτησε τον άνδρα της. Στην πρώτη περίπτωση η γυναίκα του Μενούση μάλλον φέρεται τολμηρά για τα δεδομένα της εποχής της με το να μιλάει σε έναν ξένο άνδρα. Και στη δεύτερη περίπτωση, ο Joe λέει πως έπιασε τη γυναίκα του να «messing around» με έναν άλλο άνδρα, δλδ να ανακατεύεται, να επικοινωνεί με άνεση μαζί του.

Οι παλαιότερες αναρτήσεις του Hey Menoussis που βρίσκω στο internet είναι από το 2010 και από συναυλίες που ο Κλέων Αντωνίου συμμετέχει ως κιθαρίστας. Από τον ίδιο, δεν ηχογραφήθηκε ποτέ η καταπληκτική του αυτή εκτέλεση.

Έρχονται το 2016 οι Programmed to Rock από τα Ιωάννινα και ηχογραφούν την ιδέα του Κλέωνα Αντωνίου. Όπως εξηγεί ο James Dimitris Basdanis, κιθαρίστας του συγκροτήματος, ο Κλέων είχε παίξει μαζί με την μπάντα από τα Ιωάννινα πολλές φορές όταν ανέβαινε στην πόλη και έτσι, οι Programmed ήταν εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη διασκευή. Αποφάσισαν να την ηχογραφήσουν αφού πήραν την άδεια του Κλεωνα Αντωνίου. (εδώ η συνέντευξη του Δημήτρη Μπασδάνη https://ngradio.gr/audio/11me1-dimitris-james-mpasdanis-kai-alla-13-03-2020/ ).

Τρομερή η ερμηνεία στα φωνητικά από τον Κώστα Μπασδάνη και η δυναμική εκτέλεση από το τρίο των Programmed to Rock.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%