NG Συνεντεύξεις

“I Me Mine”: όχι το τραγούδι! Αλλά το καταπληκτικό συγκρότημα από τη Γαλλία | Συνέντευξη

today3 Δεκεμβρίου, 2018

Background
share close
Οι I Me Mine απαντούν στις ερωτήσεις της Χαρούλας Νικολαΐδου ( for English, click on the United Kingdom flag).

 

Sam, Guillaume και Frédéric σας χαιρετώ.

Με αυτή τη συνέντευξη επιθυμώ να σας συστήσω στο ελληνικό μουσικόφιλο κοινό. Ήδη έχω λάβει πολλά θετικά σχόλια από τους ακροατές της εκπομπής μου κάθε φορά που μεταδίδω κάποιο τραγούδι σας. Γι’ αυτόν το λόγο πιστεύω πως ήρθε καιρός να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Ας ξεκινήσουμε.

Ποιοι είναι οι I Me Mine;

 

“Οι I Me Mine αποτελούνται από τους Guillaume Thiburs ( ντραμς και φωνητικά ), Frederic Schang ( πλήκτρα, ακουστική κιθάρα και κυρίως φωνητικά) και εμένα, Sam Deverell (μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα και κυρίως φωνητικά)”.

από αριστερά προς δεξιά: Sam Deverell, Guillaume Thiburs και Frédéric Schang

 

Το όνομα του συγκροτήματος λογικά προέκυψε από το τραγούδι του George Harrison “I Me Mine” που υπάρχει στον δίσκο των Beatles “Let It Be”. Έχετε ιδιαίτερη αγάπη στον Harrison ή στους Beatles γενικά; Και γιατί αυτό το τραγούδι; Τι σημαίνει για εσάς;

 

“Μας αρέσουν όλα τα τραγούδια των Beatles. Ανέκαθεν άσκησαν τεράστια  επιρροή πάνω μας λόγω των υπέροχων τραγουδιών τους και επειδή υπήρξαν καινοτόμοι με πάρα πολλούς τρόπους. Συγκροτήματα σαν το δικό μας δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχαν εκείνοι. Μας άρεσε ο ήχος του τραγουδιού I Me Mine και ήταν ένας πολύ ωραίος τρόπος να παρουσιάσουμε τους εαυτούς μας ως τρεις εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες”.

Περιγράψτε μου πώς δημιουργήθηκε το σχήμα και πότε.

 

“Ήδη γνωριζόμασταν επειδή όλοι παίζαμε σε διάφορα συγκροτήματα στην Τουλούζη (σσ. πόλη της Γαλλίας) και πολύ συχνά παίζαμε στις ίδιες συναυλίες. Όλες μας οι μπάντες διαλύθηκαν την ίδια περίοδο και έτσι ήταν ο κατάλληλος καιρός να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο. Ξεκινήσαμε να κάνουμε πρόβες το 2012 και το αποτέλεσμα ακουγόταν πολύ καλό, έτσι συνεχίσαμε να παίζουμε”.

Ας μιλήσουμε για τον πρώτο από τους δύο δίσκους που έχετε κυκλοφορήσει. Ονομάζεται  I Me Mine και κυκλοφόρησε το 2015. Νιώθω ότι ακούω την ποπ  της δεκαετίας του ‘ 60 με νέο όμως ήχο. Σε αυτό βοηθάει ο ηλεκτρονικός ήχος που χρησιμοποιείτε. Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

 

εξώφυλλο του δίσκου “I Me Mine” – 2015

 

“Είναι προφανές και είμαστε μεγάλοι θαυμαστές της ποπ μουσικής σκηνής του ‘60  αλλά δεν ποτέ δεν θελήσαμε να έχουμε έναν ήχο που ήδη έχει ξανά ακουστεί. Οι επιρροές μας είναι ποικίλες. Ακούμε για παράδειγμα  Fat Boy Slim όπως και Radiohead ή ακόμα και Dr Dre. Πιστεύω πως η μουσική μας είναι το αποτέλεσμα  ενός περίεργου συνδυασμού από τα μουσικά ήδη που αγαπάμε. Μεγαλώσαμε με πολύ αγαπημένα συγκροτήματα όπως τους Pink Floyd και τους Supertramp , και γιαυτό  έχουμε μία σταθερή βάση σε ποπ μελωδίες, φωνητικά και αρμονίες , όμως μας αρέσει να προσθέτουμε περίεργους ήχους και έτσι να τα ανακατεύουμε όλα μαζί”.

Ποιός γράφει τα τραγούδια; Περιγράψτε μας τη δημιουργική διαδικασία των ηχογραφήσεων μέσα στο στούντιο και τη διαδικασία της δημιουργίας των ίδιων των τραγουδιών.

 

“Ο Φεντ κι εγώ κυρίως γράφουμε τα τραγούδια, αλλά υπάρχει πολλή ομαδική δουλειά. Ένας από εμάς θα ξεκινήσει ηχογραφώντας ένα demo στον υπολογιστή μας χρησιμοποιώντας το μουσικό πρόγραμμα Cubase ή το Logic. Ύστερα το στέλνει στην υπόλοιπη μπάντα. Αν αρέσει σε όλους, ξεκινάμε να το δουλεύουμε. Εργαζόμαστε πάνω στο θέμα όλοι μαζί και ηχογραφούμε νέα demo στο σπίτι μέχρι να νιώσουμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Επειδή χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά όργανα και εφέ μπορεί να μας πάρει αρκετό καιρό έως ότου καταλήξουμε στην τελική μορφή. Σχεδόν πάντα έχουμε καθαρή εικόνα του τι θέλουμε όταν ξεκινάμε να ηχογραφούμε ένα δίσκο”.

Τραγούδια όπως το Waiting For The Summer, Interlude, The Sun Behind The Clouds , έχουν αισθητική ψυχεδελικής ποπ με αναφορές, επιτρέψτε μου να πω, στους Syd Barrett , τους Beatles και Pretty things. Έχω πέσει μέσα; Και πόσο εύκολο είναι να σας παίζει το ραδιόφωνο;

 

“Ναι έχεις δίκιο. Στον πρώτο μας δίσκο είχαμε αρκετή επιρροή από Syd Barrett και από Beatles. Το γαλλικό ραδιόφωνο μεταδίδει τα κομμάτια μας, όμως τώρα, οι μεγάλοι σταθμοί κυρίως παίζουν R&B ή χιπ χοπ και έτσι τα πράγματα είναι δύσκολα για εμάς”.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό της μουσικής σας είναι τα πανέμορφα φωνητικά σας. Τραγουδάτε όλοι ή ηχογραφεί ένας από εσάς τις δεύτερες και τις τρίτες φωνές;

 

“Αγαπάμε πολύ τις αρμονίες με φωνητικά και τραγουδάμε όλοι μας. Παρ’ όλ’  αυτά ντουμπλάρουμε τις φωνές μας έτσι ώστε να έχουμε πυκνό ήχο”.

Από αυτόν τον δίσκο το βίντεο για το Waiting For The Summer έχει 40188 views στο You Tube και συγχαρητήρια γι’ αυτό . Περιγράψτε μας την αποδοχή που έχετε από το κοινό της χώρας σας. Παραέξω στην Ευρώπη τι γίνεται;

 

“Σε ευχαριστούμε. Έχουμε κάνει κοντά στις 300 συναυλίες από τότε που ξεκινήσαμε την μπάντα από το 2012 και κυρίως στην Γαλλία. Έχουμε παίξει σε πάρα πολλές μουσικές σκηνές, μικρές και μεγάλες. Ποτέ δεν είχαμε δισκογραφική εταιρεία οπότε εμείς προσωπικά κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε έτσι ώστε να ακουγόμαστε όσο περισσότερο γίνεται. Κερδίζουμε νέους θαυμαστές μετά από κάθε συναυλία όπου παίζουμε. Επίσης έχουμε περιοδεύσει σε Ισπανία, Ιταλία και Ελβετία”.

 

 

Ο δεύτερος σας δίσκος  “Ellipsis” έχει ακόμα πιο σύγχρονο ήχο. Από αυτόν,  έχετε προωθήσει τα κομμάτια Expectations και το Up to You. Αρχικά να σας δώσω συγχαρητήρια για το βίντεο κλιπ του Expectation. Πείτε μας για τη δημιουργία αυτού του βίντεο.

 

“Το βίντεο κλιπ για το τραγούδι Expectations το σκηνοθέτησε η Στεφανί Αρτό (Stéphanie Artaud) και έκανε θαυμάσια δουλειά. Η ίδια σκηνοθέτησε τα βίντεο των Up To You και Orchestra. Θέλαμε να δείξουμε την αίσθηση του ονείρου, της διαφυγής από την πραγματικότητα. Πέσανε πολλές ιδέες στο τραπέζι, μέχρι που μας ήρθε η ιδέα ενός παιδιού που δραπετεύει με έναν αυτοσχέδιο και πρόχειρο πύραυλο. Δεν είχαμε μεγάλο προϋπολογισμό ούτε πολύ χρόνο, αλλά ήμασταν πολύ τυχεροί  που συνεργαστήκαμε με μία καταπληκτική ομάδα. Τη νύχτα που γυρίζαμε την τελευταία σκηνή, ξέσπασε τρομερή καταιγίδα και παραλίγο να μην ολοκληρώσουμε ποτέ το γύρισμα”.

 

 

Ποιες ήταν οι προθέσεις σας για αυτόν το δίσκο; Θέλατε να αλλάξετε κάτι στον ήχο σας, να είστε ίσως πιο φιλικοί προς το ραδιόφωνο;

 

εξώφυλλο του δίσκου “Ellipsis” – 2018

 

“Θέλαμε να απαλλαγούμε από τις βαριές αναφορές στη δεκαετία του  ’60 και να κάνουμε κάτι πιο προσωπικό. Δεν το κάναμε για να είμαστε πιο φιλικοί για το ραδιόφωνο, αλλά για να ακουγόμαστε πιο σύγχρονοι. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα από τα τραγούδια μας δεν θα παίζονταν στο γαλλικό ραδιόφωνο”.

Γνωρίζατε ότι η λέξη Ellipsis ( Έλλειψις ) είναι ελληνική και σημαίνει το συναίσθημα ή την κατάσταση όταν σου λείπει κάτι ή κάποιος ;

 

“Ναι, είναι πολύ δυνατή λέξη και ταιριάζει πολύ με το περιεχόμενο των τραγουδιών αυτού του άλμπουμ”.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σύγχρονες μπάντες και σύγχρονοι μουσικοί από τη δεκαετία του 2010;

 

Alt-J, Mac Demarco, Tame Impala, Arcade Fire είναι μερικοί. Συνεργαστήκαμε με τους General Elektriks στο πρώτο μας single Expectations ( του δεύτερου μας δίσκου). Είμαστε θαυμαστές της μουσικής του εδώ και πολύ καιρό οπότε ήταν μία τέλεια εμπειρία. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Danger Mouse κάποια στιγμή, είναι εκπληκτικός μουσικός και παραγωγός”.

Από την εικόνα που έχω σχηματίσει από αυτά που βλέπω στο instagram και το facebook έχετε ώριμη και άκρως επαγγελματική σκηνική παρουσία. Δίνετε την εντύπωση πως έχετε φάει ώρες πολλές πάνω στο σανίδι”.

 

 

“Πάντοτε προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό στις συναυλίες μας από αυτά που έχουμε κάνει στο δίσκο. Μας αρέσει πολύ να είμαστε πάνω στη σκηνή και πάντοτε δοκιμάζουμε νέες ιδέες για να βελτιώνουμε τις εμφανίσεις μας. Μετά από τόση δουλειά μέσα στο στούντιο και τις τόσες ώρες δουλειάς πάνω στα κομμάτια, είναι υπέροχο να αφήνεσαι και απλώς να παίζεις. Έχουμε παίξει στην  Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελβετία, στο Μόναχο και στην Κίνα Είναι πολύ ευχάριστο να παίζεις σε άλλες χώρες επειδή το ακροατήριο και ο χώρος κάθε περιοχής είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Στην Κίνα, οι σκηνές ήταν τεράστιες  και οι άνθρωποι πραγματικά πολύ μέσα στη μουσική. Ήταν τέλεια!”

 

 

Οι φωτογραφίες των I Me Mine είναι παρμένες από την επίσημη σελίδα του συγκροτήματος στο facebook.

Facebook: https://www.facebook.com/imeminepop/?ref=br_rs

Instagram: https://www.instagram.com/imemineofficial/

Twitter: https://twitter.com/IMeMineOfficial

YouTube: https://www.youtube.com/user/imemineofficial

Website: http://www.imemine.fr

 

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%